@Egon777, piszesz, że masz remont kuchni. Jakie będziesz miał tam główne źródło grzania? Kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna czteropalnikowa? Ten twój kociołek pot still to jaką ma pojemność (tzn. ile litrów wsadu będziesz gotował)?
Co wy tak na te kuchenki indukcyjne narzekacie? Każdy pisze negatywne opinie ale brakuje mi konkretnych argumentów. Zaczęło się od tego postu:
Góral bagienny pisze:Płyta indukcyjna nie nadaje się do naszych celów
Posiada termostat który będzie ją wyłączał gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, i destylat nie będzie leciał wcale albo za szybko
Być może ktoś kiedyś kupił jakąś kuchenkę ze sterowaniem temperaturowym - i to rzeczywiście może kiepsko działać, bo termostat będzie wyłączać grzanie na jakiś czas i wtedy będzie mniejsza produkcja par. Teraz kuchenki mają też sterowanie poziomiem mocy i to już jest dla nas dobre.
kucio1 pisze:Miałem indukcję i po przetestowaniu musiałem się przeprosić z kuchenką elektryczną..Nie idź w indukcję. Też się nie słuchałem i to był błąd.
@kucio1, podaj proszę konkretnie, co tam było nie tak z Twoja indukcją.
rozrywek pisze:A dlaczego właśnie indukcja?
Wypisz sobie wszystkie za i przeciw i wtedy zdecyduj.
@rozrywek, poproszę o liste tych "przeciw", bo kolega @Egon777 swoje "za" już prawdopodobnie znalazł a nieświadomy jest wad kuchenki indukcyjnej.
rastro pisze:
Z indukcją będziesz mioał problem regulacnij mocy - tak wiem że one mają ją wbuidowaną, ale to raczej nie będzie dobrze działąć w naszych zastosowaniach.
...
pewnie bliżej stówki alke i tak mniej niz połowa indukcji, która najpewniej się nie sprawdzi.
Tu już mamy wskazówkę, że w kuchenkach indykcyjnych problematyczne jest sterowanie mocą. @rastro, testowałeś kiedyś jakąś kuchenkę induckyjną czy tylko powielasz ogólnie panującą w tym temacie opinię? Używasz stwierdzeń typu: "raczej nie będzie dobrze działać" lub "najpewniej się nie sprawdzi".
rozrywek pisze:@egon777
Szczerze, to sobie nie wyobrażam pracy na indukcyjnej.
Domyślam się, że to z powodu tych argumentów "przeciw", o listę których poprosiłem powyżej.
Saziru pisze:Podpinam się pod kolegów, sam na początku miałem indukcje , w prostym potstilli i prostej destylacji to jeszcze to dawało jakoś radę ale jak zrobilem refluks zewnetrzny i zacząłem robic spiryt to już nie dało rady działać na indukcji.
Co w procesie rektyfikacji przestawało działać poprawnie, że musiałeś pożegnać się kuchenką indukcyjną?