Jaka mąka na zacier?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Post autor: kamilasta »

mąka pszenna.JPG
Pozwolę sobie odświeżyć ten temat.
Czy ktoś próbował zatrzeć taką mąkę? Zbieram się do zakupu i przerobienia. Enzymami i na lenia.
A jeśli nie taka, to jaka? ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2917
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Pszenną kupowałem w małych sieciach handlowych typu a.b.c. lub Delikatesy Centrum
Była pakowana po 5kg i dość tania ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: jakis1234 »

Kamilasta, im mąka mniej przerobiona (czyli wyższy typ - na przykład 2000), tym więcej smaków surowca.
Robiłem bezpośrednio z pszenicy śrutowanej.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 maja 2022, 16:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Moskit81
200
Posty: 242
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 02:06
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: RE: Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: Moskit81 »

jakis1234 pisze:Kamilasta, im mąka mniej przerobiona (czyli wyższy typ - na przykład 2000), tym więcej smaków surowca.
Odwrotnie z wydajnością, in niższy tym większa wydajność. Robiłem na koji żytnią 1400, dobry trunek wyszedł.
W zeszłym tygodniu kupowałem w młynie 25kg po 3zł każda, kilogramowe opakowania po 3,5zł.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: kiwitom23 »

kamilasta pisze:A jeśli nie taka, to jaka? ;)
A na co to ma być?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: psotamt »

kiwitom23 pisze:A na co to ma być?
Najtrafniejsze pytanie do uzupełnienia.
Ale uprzedzając odpowiedź powiem: na czystą wódkę ta mąka jest bardzo dobra. Na jakąś "rudą" czyli whisky-podobną lepsza ta z wysokim indeksem. Drożdżom będzie obojętne którą dostaną, ale cel powinien determinować surowiec.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: kamilasta »

Ma być wódka. Czysta jak łza.
Na rudzielca jeszcze za wcześnie.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: radius »

Bierz tą 450 :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: wingrul »

Jak zrobiłem z mąki typu 00 to degustujący powiedzieli że "czystej" to lepiej już chyba nie da się zrobić.
Takie slowa miło się wspomina :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: jakis1234 »

wingrul pisze:Jak zrobiłem z mąki typu 00 to degustujący powiedzieli że "czystej" to lepiej już chyba nie da się zrobić.
Takie slowa miło się wspomina :)
Pewnie, mąka 00 jest na maksa wyczyszczona, tam już nic nie ma ze smaków surowca, to i wódka wychodzi super czysta.
Niestety ta mąka jest dosyć droga.
Zresztą wolę wódkę mającą charakterystyczny smak tego, z czego była zrobiona.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: wingrul »

Zgadzam się z Tobą w 100%

Poprostu miałem taką mąke i ciekawość została zaspokojona :D
Awatar użytkownika

kamilasta
400
Posty: 448
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: kamilasta »

Dziękuję wszystkim za światłe porady :poklon;
Kupię w takim razie 450-tkę, na początek. A później taką z numeracją 00. Ta ma chyba licencję na zabijanie :D
Będę miała do porównania smaki.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2576
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Jaka mąka na zacier?

Post autor: jakis1234 »

Kamila, 450 i 00 da podobne efekty, to są mąki dosyć mocno wyczyszczone.
Jak chcesz porównać, to zrób z mąki słabo oczyszczonej, a najlepiej ze śruty.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”