Jaka beczka?

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

Jucu pisze: jeśli mam już beczkę, to w którym miejscu wstawić kranik spustowy? Gdyby odpowiedź była „to zależy”, to chociaż tak z grubsza, +/- proszę.
To zależy :mrgreen: co chcesz w tej beczce fermentować. Jeśli tylko cukrówki, to wystarczy te kilka centymetrów na dnem. Warstwa drożdży zajmuje mało miejsca. Jeśli jednak owocówki lub zbożówki, to musisz wziąć pod uwagę ilość owoców/zboża, które zalegną na dnie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Ok. Czyli, jeśli chcę wykorzystywać jedną beczkę, powinienem zamontować kilka kraników na różnych wysokościach? Nie mam miejsca na kilka studwudziestolitrowych beczek. Ile cm nad dnem proponujecie dla cukrówki, ile dla owocówki? Tak mniej- więcej... i czy te beczki PP PE HDPE do kiszenia są dobre do nastawów ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jaka beczka?

Post autor: JanOkowita »

Jeśli beczki mają oznaczenie na spodzie "nóż+widelec" to są O.K. Dla cukrówki i owocówek kranik 7 cm nad dnem, tak aby w trakcie zlewania nie zaciągał martwych drożdży. Potem beczkę można lekko przechylić i organoleptycznie sprawdzić ile warto zlać bez ruszania warstwy trupków.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Wielkie dzięki:)

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Drupi »

Ale najwięcej beczek niebieskich ma atest spożywczy na wierzchu dekla wygrawerowany napis w postaci cyfer. Jak wpiszemy te cyfry w Google, dostajemy informację że beczka jest z atestem spożywczym . Dzwoniłem kiedyś do producenta beczek, to powiedział że wszystkie niebieskie w Polsce są bezpieczne. Odradzał stosowanie szarych, czarnych, bo są z tworzywa ze szkodliwymi dodatkami. Takie nie będą miały atestu.
I
I like noble drinks.

Jucu
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 18:31
Re: Jaka beczka?

Post autor: Jucu »

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Jaka beczka?

Post autor: arTii »

A ma ktoś dostęp do tanich beczek niebieskich >200l
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: robert4you »

Sprawdzałeś na OLX?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: zaradek »

Myślicie, że beczka 60L do nastawu cukrowego do kega 50L będzie dobra?
http://archi.inosak.org/imgdb/item6896851089_1.html
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Kamal »

Tak.
K.
Obrazek

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jaka beczka?

Post autor: Drupi »

Już to pisałem kiedyś że zwykła beczka 60 L w rzeczywistości ma 70 L. Najlepiej opłaca się nastawić 2 beczki pod sam gwint dekla. Wtedy jest 140 L ale po zlaniu z nad osadu 133 Lnastawu . Mając keg 50 L nigdy nie lejemy więcej niż 45 L . A więc wtedy wystarczą na równe 3 gotowania. A to co uleci jest też potem na 2 ostateczne gotowania metodą 18 %.. Można w beczce nastawić nie pełno żeby piana nie wypłynęła, a jak piana opadnie, dopiero następnego dnia dolać ciepłej wody do blisko gwintu dekla .
Ostatnio zmieniony sobota, 6 paź 2018, 21:23 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”