JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
-
- Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 20:50
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Witam wszystkich. Odgrzeje kotleta, gdyż chciałbym się podzielić moim przepisem. Może nie odzwierciedla on sklepowej żołądkowej, ale smak bardzo podobny.
1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)
Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.
Pozdrawiam.
1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)
Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Odgrzeję lekko
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Przerobiłem kilka-naście przepisów Cieślaka i mogę powiedzieć są godne polecenia ALLE - chyba przyprawy były kiedyś mniej intensywne.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
A ja robię tak:
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane
Smacznego !! I do dzieła !!
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane
Smacznego !! I do dzieła !!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2016, 01:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.
Powód: Scalone.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Oto receptura na gorzką żołądkową.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 15:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?
Z tego co się dowiedziałem to właśnie tego przepisu szukali "agenci" z gorzkiej żołądkowej, aby dowieść słuszności swojego przepisu, ale dzięki za podpowiedź .
Ostatnio zmieniony sobota, 27 mar 2021, 00:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.