JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Mam to samo. Muszę chyba naklejać kontretykietę z napisem "BUTELKA ZWROTNA" :D

Dzięki za info.

przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: przemek_a1 »

A co z tymi etykietami..? :?
Bo nie mogę takich ładnych znaleźć w necie a nie mam aż takich zdolności żeby samemu zaprojektować... :help:

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Aparat odpędowy 1500 l.

Post autor: michal278 »

Poszukaj na forum winnym.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

raflis2462
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: raflis2462 »

Witam wszystkich. Odgrzeje kotleta, gdyż chciałbym się podzielić moim przepisem. Może nie odzwierciedla on sklepowej żołądkowej, ale smak bardzo podobny.

1,5 litra psotki 55-65%
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżki dobrej herbaty (ja używam liptona w torebkach. Jedna torebka odpowiada pół łyżki)
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
2-3 goździki
Odrobina wanilia (ja na 5 litrow daje 1/3 laski)
Kilka skórek z pomarańczy cienko obrane (bez białej skórki. Na 5 litrow psotki daje skórkę z całej pomarańczy)

Odstawiamy na minimum 10 dni. Po tym czasie cieszymy się smakiem.

Pozdrawiam.

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

Odgrzeję lekko :)
Zamierzam się zrobić żołądkową gorzką według przepisu J. Cieślaka nr.178
Jest tam napisane tak:
"Surowce macerować 10 dni wódką o mocy 45%,po czym gotowy nalew zlać. Na 1L wódki 45% należy dodać 90 ml. zaprawy i 100g. syropu. Wódka ta ma dobrze dobrany skład i jest łatwa do sporządzenia. "
Jednak trochę nie mam pewności o co dokładnie chodzi z tym syropem. Czy należy zrobić syrop z cukru? W jakich proporcjach?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

A tego Cieślak tego nie pisze przypadkiem? :-)

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

No właśnie nie mogę znaleźć o co biega z tym syropem. :(
Przeczytałem na wprowadzeniu o wódkach gorzkich, że zawierają od 100 do 200g cukru na 1L.
Więc myślę, że chodzi właśnie o syrop z cukru. :)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: gary1966 »

W wydaniu, które posiadam: Syrop cukrowy obliczanie str.241, rodzaje str.30, sporządzanie str.29 i str.231 :D .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: marcek10 »

Dziękuję za podpowiedź :)
Domyślam się co to jest syrop i jak go zrobić ;)
Chodzi mi bardziej o uściślenie przepisu 178 str.317 a tam nie znalazłem nic o syropie.
Zrobię w takim razie ok. 100g na litr zobaczę co wyjdzie. Zawsze będzie można dosłodzić ;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Pretender »

Jeżeli coś zmienisz w przepisie to zanotuj, przyda się na przyszłość
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: cafekot »

Przerobiłem kilka-naście przepisów Cieślaka i mogę powiedzieć są godne polecenia ALLE - chyba przyprawy były kiedyś mniej intensywne.
Warto komponować esencje na bazie przepisów Cieślaka, ale przy dodawaniu ich do wódeczki to polecam kierować się własnymi odczuciami i robić to na raty -włączmy własne receptory a wyłączmy myślenie.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: risto77 »

A ja robię tak:
zagotowuję wodę z cukrem ( cukru, jak kto lubi ? bardziej lub mniej słodko, ja wolę słodką bo jak wiadomo gorzka jest słodka ;) ) a później wrzucam doń świeżą miętę i zaparzam jak zioła ( jest wiele gatunków i każdy powinien dobrać coś pod swoje podniebienie, mi najbardziej smakuje imbirowa i mexykańska ) Aby zaprawka nie robiła się brunatna dodaję wit. C np. taką:
http://allegro.pl/acerola-proszek-250g- ... 01537.html
ewentualnie taką:
http://allegro.pl/witamina-c-naturalna- ... 26890.html
Później rozlewam do butelek i pasteryzuję. Gotowa do użytku od ręki. U mnie 0,3 zaprawki na 0,5 eliksiru i wychodzi 1,2 wódki około 40%, po dolaniu wody rzecz jasna. Gotową, kobiety spożywają niczym napój chłodzący lecz są po nim mocno rozgrzane :freak:
Smacznego !! I do dzieła !!
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2016, 01:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: SvanRobo »

Oto receptura na gorzką żołądkową.
Blisko 200 lat temu zapisano w ten sposób jako wódka pomarańczowa.
Może komuś się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 15:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: Narayaan »

Przepis nie przypomina żołądkowej lecz właśnie pomarańczową. Wariacje na temat żołądkowej robił już jeden kolega z forum. Poszukaj "ruda szmata". Dodając do tegoż przepisu odrobinę skórki z pomarańczy otrzymuje się bardzo zbliżone klimaty.
Awatar użytkownika

SvanRobo
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2019, 14:19
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Winiarz
Re: JAK ZROBIĆ ŻOŁĄDKOWĄ GORZKĄ?

Post autor: SvanRobo »

Z tego co się dowiedziałem to właśnie tego przepisu szukali "agenci" z gorzkiej żołądkowej, aby dowieść słuszności swojego przepisu, ale dzięki za podpowiedź .
Ostatnio zmieniony sobota, 27 mar 2021, 00:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”