@Spiryt, cytat:
"Jeszcze Ryba: Drożdże oprócz alkoholu i CO2 produkują również ciepło, na każdy kilogram cukru wydzielają tyle ciepła że nastaw podniesie temperaturę o 1*C, 100 kg cukru nie podniesie temperatury nastawu do 100*C bo drożdże zdechną przy 37*C ale łącznie w okresie czasu ze 100 kg cukru wydzielą tyle ciepła że łączny bilans wyniesie 100."
Jak już wpadłeś na "czarne" Forum i chcesz dokształcać "zielonych" to podawaj informacje w sposób poprawny, a nie tak jak poprzednio - kolumna 3 metry jest tego przykładem.
Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
Chodziło mi o ten fragment i niespójność informacji w nim występujących:
W kwestii ciepła z punktu widzenia chemii i prostych obliczeń: przy przemianie 1 mola(pojęcie chemiczne) heksozy(cukru z 6 atomami węgla) wydziela się 84kJ ciepła - czyli przy przemianie 1kg sacharozy wydziela się około 466 kJ ciepła - ogrzanie 1kg wody o 1 stopień wymaga 4,2 kJ - czyli przy proporcji 1410 mamy wzrost o 24-27 stopni (w zależności czy uwzględnimy ten 1kg cukru jako 0,6l płynu).
Odnośnie zmywaków to jeżeli "zielony" ma chęć szukać to może też trafić na ten opis: http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p100238Spiryt pisze:Kolumna to nic innego jak kilka destylatorów prostych jeden nad drugim. Żeby uzyskać spirytus o mocy 96% trzeba byłoby na aparacie prostym przedestylować raz a otrzymany produkt rozcieńczyć i przedestylować drugi raz, otrzymany produkt rozcieńczyć, przedestylować trzeci raz a otrzymany produkt....i tak kilkanaście razy. Za każdym razem mamy straty bo część alkoholu zostaje w kotle a do finiszu możemy stracić wszystko.
W kwestii ciepła z punktu widzenia chemii i prostych obliczeń: przy przemianie 1 mola(pojęcie chemiczne) heksozy(cukru z 6 atomami węgla) wydziela się 84kJ ciepła - czyli przy przemianie 1kg sacharozy wydziela się około 466 kJ ciepła - ogrzanie 1kg wody o 1 stopień wymaga 4,2 kJ - czyli przy proporcji 1410 mamy wzrost o 24-27 stopni (w zależności czy uwzględnimy ten 1kg cukru jako 0,6l płynu).
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
Jeśli mam wybór i mogę zminimalizować ilość trucizny (a jak wiadomo, 'schodzi' on razem z innymi ciekawymi substancjami lotnymi) w roztworze- 0.1% trucizny - 96% odtrutki, wtedy staram się to zrobić.
Tu nie chodzi o realne zagrożenie a raczej o dążenie do ideału.
Proporcje się zmieniają w destylatach owocowych, ale o tym już pisałem.
http://inzynieria-aparatura-chemiczna.p ... _41-42.pdf
Czegokolwiek by nie napisać na ten temat, jest to składnik niepożądany.Spiryt pisze:A z tym metanolem to już mi się nie chce gadać. Propaganda PRL robi swoje.
Jeśli mam wybór i mogę zminimalizować ilość trucizny (a jak wiadomo, 'schodzi' on razem z innymi ciekawymi substancjami lotnymi) w roztworze- 0.1% trucizny - 96% odtrutki, wtedy staram się to zrobić.
Tu nie chodzi o realne zagrożenie a raczej o dążenie do ideału.
Proporcje się zmieniają w destylatach owocowych, ale o tym już pisałem.
http://inzynieria-aparatura-chemiczna.p ... _41-42.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
Świetna publikacja W końcu dowiedziałem się dlaczego powstają fuzle i jak w prosty sposób zmniejszyć ich ilość. Dla tych którym nie chce czytać się całości, pozwolę sobie zacytować jej fragmenty, bo to bardzo przydatna wiedza.
Do tego informacje o wpływie pH na ilość przedgonów i inne perełki - rewelacjaInż. Ap. Chem. 2011, 50, 3, 41-42 pisze: Innymi produktami ubocznymi tworzącymi się podczas produkcji spirytusu są tzw. fuzle (alkohole wyższe). Mogą one powstawać z aminokwasów w wyniku odszczepiania z nich amoniaku przez drożdże, które wykorzystują go do syntezy własnego białka. Stwierdzono, że ilość powstających alkoholi wyższych jest mniejsza, jeżeli nastawy zostały wzbogacone w nieorganiczne pożywki azotowe.
Jednym z najważniejszych efektów jakie osiągnięto w tych badaniach był wpływ dodatku azotu w formie amonowej do zacieru żytniego. Spowodował on zmniejszenie ilości alkoholi wyższych z poziomu 6,488 g/dm3 (próba kontrolna)
do wartości 3,243 g/dm3 – w przypadku zastosowania wody amoniakalnej,
do 3,759 g/dm3 – w przypadku siarczanu amonu
oraz do 3,140 g/dm3 – przy zastosowaniu fosforanu dwuamonowego.
Ilość tworzących się alkoholi wyższych jest bardzo istotna przy produkcji bioetanolu, więc jej obniżenie o około 50% ma duże znaczenie.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
Faktycznie błąd, poprawiłem zgodnie z sugestią.aronia pisze:Chodziło mi o ten fragment i niespójność informacji w nim występujących:
Mam nadzieję że teraz będzie dobrze.Kolumna to nic innego jak kilka destylatorów prostych jeden nad drugim. Żeby uzyskać wódkę o czystości porównywalnej z wódką wytworzoną ze spirytusu 96% trzeba byłoby na aparacie prostym przedestylować raz a otrzymany produkt rozcieńczyć i przedestylować drugi raz, otrzymany produkt rozcieńczyć, przedestylować trzeci raz a otrzymany produkt....i tak kilkanaście razy. Za każdym razem mamy straty bo część alkoholu zostaje w kotle a do finiszu możemy stracić wszystko.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
Niestety, nie ma tak lajtowo jak piszesz - po każdej destylacji nie ma rozcieńczania.
Przynajmniej ja się nie spotkałem z kolumną o takiej konstrukcji, gdzie na każdej kolejnej półce byłoby rozcieńczenie do stężenia z półki poprzedniej.
Ofc zapewne wszyscy wiedzą o co chodzi, ale w procesie rektyfikacji rozcieńczania nie ma.
Imho - ciekawe jaka byłaby końcowa jakość spirytusu gdyby na każdej półce było rozcieńczanie
Co mi tam - po prawie 4 latach szpadel w dłoń... Wykopię i... pokopię.Spiryt pisze: Kolumna to nic innego jak kilka destylatorów prostych jeden nad drugim. Żeby uzyskać wódkę o czystości porównywalnej z wódką wytworzoną ze spirytusu 96% trzeba byłoby na aparacie prostym przedestylować raz a otrzymany produkt rozcieńczyć i przedestylować drugi raz, otrzymany produkt rozcieńczyć, przedestylować trzeci raz a otrzymany produkt....i tak kilkanaście razy. Za każdym razem mamy straty bo część alkoholu zostaje w kotle a do finiszu możemy stracić wszystko.
Jak zrobić to wszystko za jednym razem i bez strat? Na kolumnie rektyfikacyjnej.
Niestety, nie ma tak lajtowo jak piszesz - po każdej destylacji nie ma rozcieńczania.
Przynajmniej ja się nie spotkałem z kolumną o takiej konstrukcji, gdzie na każdej kolejnej półce byłoby rozcieńczenie do stężenia z półki poprzedniej.
Ofc zapewne wszyscy wiedzą o co chodzi, ale w procesie rektyfikacji rozcieńczania nie ma.
Imho - ciekawe jaka byłaby końcowa jakość spirytusu gdyby na każdej półce było rozcieńczanie
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 16 lis 2014, 21:31
- Podziękował: 1 raz
Re: Jak zrobić wódkę domowym sposobem wg. Spiryta
piwo można wymrażać Oraz powstał wódka Husaria odznacza się wyjątkową gładkością smaku. Jest produkowana z najwyższej jakości spirytusu zbożowego, a tajemnica jej łagodności leży w unikalnym procesie produkcji. Husaria, podobnie jak wiele innych wysokogatunkowych alkoholi, poddana została technologii wymrażania, dzięki czemu uzyskała wysoką stabilizację płynu oraz krystaliczną czystość.
http://www.portalspozywczy.pl/alkohole- ... 53724.html
Czemu uważasz ze wymarzanie to bajka ??:Spiryt pisze: *Wymrażanie to tylko bajka
piwo można wymrażać Oraz powstał wódka Husaria odznacza się wyjątkową gładkością smaku. Jest produkowana z najwyższej jakości spirytusu zbożowego, a tajemnica jej łagodności leży w unikalnym procesie produkcji. Husaria, podobnie jak wiele innych wysokogatunkowych alkoholi, poddana została technologii wymrażania, dzięki czemu uzyskała wysoką stabilizację płynu oraz krystaliczną czystość.
http://www.portalspozywczy.pl/alkohole- ... 53724.html