Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Witam !
Jestem tu nowy, trochę poczytałem na forum, jednakże jest tyle tematów, że ciężko, aby jednoznacznie "odpowiedziały" na moje pytanie.
Zamieszczę niżej zdjęcie mojej aparatury , wszystko z nierdzewki, łącznie z chłodnicą
Chciałbym uzyskać bardzo dobrej jakości produkt końcowy
Do tej pory jest zapach( domyślacie się jaki), oczywiście na babuni ( na winnych jest zupełnie inny )
Chciałbym to wyeliminować i zastosować kolumnę rektyfikacyjną. Jednakże nie mam zbytnio pojęcia jak się za to zabrać, czy bylibyście tak mili i wspomogli mnie jakąś instrukcją/radą jak po kolei zabrać się za zrobienie tej kolumny. (co będzie potrzebne )
dodam jeszcze, że mój produkt przy pierwszym podejściu ma w okolicach 76-78
czy wzorować się tylko na tym ?
http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... eflux.html
Jestem tu nowy, trochę poczytałem na forum, jednakże jest tyle tematów, że ciężko, aby jednoznacznie "odpowiedziały" na moje pytanie.
Zamieszczę niżej zdjęcie mojej aparatury , wszystko z nierdzewki, łącznie z chłodnicą
Chciałbym uzyskać bardzo dobrej jakości produkt końcowy
Do tej pory jest zapach( domyślacie się jaki), oczywiście na babuni ( na winnych jest zupełnie inny )
Chciałbym to wyeliminować i zastosować kolumnę rektyfikacyjną. Jednakże nie mam zbytnio pojęcia jak się za to zabrać, czy bylibyście tak mili i wspomogli mnie jakąś instrukcją/radą jak po kolei zabrać się za zrobienie tej kolumny. (co będzie potrzebne )
dodam jeszcze, że mój produkt przy pierwszym podejściu ma w okolicach 76-78
czy wzorować się tylko na tym ?
http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... eflux.html
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Proponuję zacząć od początku.
Takich postów jak twój są setki, na pewno.
Wysil się i poszukaj trochę, nie dziwię się, że nikt przez kilka godzin nic nie odpisał.
Niby skąd mamy wiedzieć jak zrobić prawie profesjonalną aparaturę?
Półprofesjonalną kiedyś widziałem ale prawie profesjonalnej jeszcze nigdy.
Takich postów jak twój są setki, na pewno.
Wysil się i poszukaj trochę, nie dziwię się, że nikt przez kilka godzin nic nie odpisał.
Niby skąd mamy wiedzieć jak zrobić prawie profesjonalną aparaturę?
Półprofesjonalną kiedyś widziałem ale prawie profesjonalnej jeszcze nigdy.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Masz jakąś tam bazę. Dobrze że odstojnik i chłodnica są na kołnierzu a nie dospawane, ułatwi to przeróbkę. Najprościej byłoby odesłać w/w element do któregoś z forumowych konstruktorów, by dorobił ci w to miejsce głowicę np. aabratka. Port najważniejszego termometru w kolumnie, na 10 półce teoretycznej (doczytaj o co z nią chodzi) na upartego wykonasz sam, lub zlecisz przy okazji. Przydałby się termometr w kegu. Aparaturka będzie prosta, ale kiedy ją opanujesz, to spirytusik 96+ dobrej jakości nie będzie wielkim wyzwaniem
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Wywal odstojnik i chłodnicę. Kup głowice np abratek od któregoś z forumowych kolegów, port termometru na 10 półce da sie samemu dorobić. Do rury trochę miedzi reszta zmywaki z lidla bądź sprężynki pryzmatyczne do tego operator posiadający wiedzę jak prowadzic proces i spirytus wyjdzie pierwsza klasa. Masz chęć na smakówkę w kolumnie zostawiasz tylko trochę miedzi , podczas procesu zaworek na ful otwarty i wychodzi ci elegancki destylat smakowy. Posiadanie głowicy LM daje nam możliwości zrobienia i dobrego spirytusu i dobrej smakówki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
ok
Dzięki wielkie za podpowiedzi, sam już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem, ulepszanie tej, czy może kupno już gotowego ...
Znacie jakiś sklep , w którym mógłbym nabyć już gotowy sprzęt z kegiem lub bez za rozsądne pieniądze
czy coś takiego będzie dobre ?
http://allegro.pl/zestaw-aabratek-keg-5 ... 08548.html
Czy zrobienie samemu jest możliwe i czy wyjdzie dużo taniej ?
Dzięki wielkie za podpowiedzi, sam już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem, ulepszanie tej, czy może kupno już gotowego ...
Znacie jakiś sklep , w którym mógłbym nabyć już gotowy sprzęt z kegiem lub bez za rozsądne pieniądze
czy coś takiego będzie dobre ?
http://allegro.pl/zestaw-aabratek-keg-5 ... 08548.html
Czy zrobienie samemu jest możliwe i czy wyjdzie dużo taniej ?
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Brak sprężynek, brak regulatora mocy, źle umiejscowiony termometr (powinien być na dole kolumny a nie w głowicy), termometr w beczce raczej elektroniczny a nie bimetal. Jak pod OVM to za krótka.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Czy wiesz lub możesz się dowiedzieć jak jest zbudowana chłodnica w tym sprzęcie? Być może da się łatwo przerobić na skraplacz do kolumny rektyfikacyjnej.
Jeżeli wykorzystasz to co masz i posiadasz podstawowe narzędzia i zdolności manualne to wyjdzie dużo taniej.kuba876 pisze: Czy zrobienie samemu jest możliwe i czy wyjdzie dużo taniej ?
Czy wiesz lub możesz się dowiedzieć jak jest zbudowana chłodnica w tym sprzęcie? Być może da się łatwo przerobić na skraplacz do kolumny rektyfikacyjnej.
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Jednak będę robił od podstaw, tak więc które z nich polecalibyście ?
http://www.destylacja-olsztyn.pl/destyl ... wy-abratek
http://www.destylacja-olsztyn.pl/destyl ... eg-50l-hit
Oczywiście będę próbował sam to zrobić.
http://www.destylacja-olsztyn.pl/destyl ... wy-abratek
http://www.destylacja-olsztyn.pl/destyl ... eg-50l-hit
Oczywiście będę próbował sam to zrobić.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Jeżeli nie masz ograniczonej wysokości pomieszczenia to zrób głowicę Bokakoba, wydaję mi się, że prościej ją zrobić niż Aabratka... Ja głowicę Boka z precyzyjnym zaworkiem odbioru i jestem bardzo zadowolony. 95-96% bez problemu.
Jeżeli masz niskie pomieszczenie to rób AAbratka. Plany są na forum wystarczy wpisać w wyszukiwarkę, a jak nie znajdziesz to napisz wyślę Ci załącznik. Jeżeli robisz sam kolumnę to patrz właśnie na plany a nie inne aukcje. Polecił bym Ci wspawać kawałek gwintu 3/4 cala na termometr na wys. 10 półki teoretycznej oraz odejście na OVM też 3/4 cal, przyda Ci się na przyszłość
Jeżeli masz niskie pomieszczenie to rób AAbratka. Plany są na forum wystarczy wpisać w wyszukiwarkę, a jak nie znajdziesz to napisz wyślę Ci załącznik. Jeżeli robisz sam kolumnę to patrz właśnie na plany a nie inne aukcje. Polecił bym Ci wspawać kawałek gwintu 3/4 cala na termometr na wys. 10 półki teoretycznej oraz odejście na OVM też 3/4 cal, przyda Ci się na przyszłość
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Czy może mi kolega 9kaczor9 pokazać projekt w którym są takie średnice jak podałeś? Rozumiem, że Ty takie masz w swoim sprzęcie, ale jestem ciekawy jak bardzo musisz dławić zaworem odbiór z OVM-u podczas procesu. Port z gwintem 3/4" - ale po co jak spokojnie można zrobić z 1/4" i mamy wtedy mniejszy problem z uszczelnieniem sondy.
Trudność zrobienia - rozumiem, że zrobiłeś każdą z tych głowic chociaż po 1 egzemplarzu i wiesz ile spawania/lutowania trzeba włożyć w każdą z tych konstrukcji.
Trudność zrobienia - rozumiem, że zrobiłeś każdą z tych głowic chociaż po 1 egzemplarzu i wiesz ile spawania/lutowania trzeba włożyć w każdą z tych konstrukcji.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Nie wiem ile czasu potrzeba na zrobienie obu tych kolumn, Bokakob wydaję mi się prostszy w swojej budowie dlatego o takim wspomniałem tutaj koledze. Gdybym miał robić kolumnę sam po przeczytaniu wielu tematów właśnie na taką kolumnę bym się zdecydował. Tak w swojej kolumnie mam 3/4cal, to odejście na ovm. Taką kupiłem kolumnę od sprawdzonego sprzedawcy polecanego również tutaj.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Odkręć i odwróć odstojnik, przykręć do góry nogami do deflegmatora (długa rura na kegu) zamiast zaworu dopasuj nypel i przejście na chłodnice zrób z miedzianych złączek lub wężyka silikonowego. Na odstojnik dorób płaszcz wodny nawet z puszki po farbie (byle szczelny). Uzyskasz w ten sposób coś co nazywa się CM'em i pozwala wywołać spory reflux. http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... ml#p129049
Ciesząc się ze swojego prymitywnego urządzenia, które po poznaniu pluje 95.5% bimberkiem zastanowisz się co kupić (poczytasz).
zacznij tu
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
Ciesząc się ze swojego prymitywnego urządzenia, które po poznaniu pluje 95.5% bimberkiem zastanowisz się co kupić (poczytasz).
zacznij tu
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak zrobić prawie profesionalną aparaturę
Sprawdź długość spirali w chłodnicy (n.p. mierząc pojemność rurki spirali). Jeżeli ma ok. 2-3m to przerób na głowicę typu "młot Thora" zasilany parą z kolumny przez króciec z odstojnika wskazanego przez Ramzola.
Wystarczy dziura pośrodku chłodnicy do umieszczenia króćca z odstojnika i druga, mała (8-10mm) od góry któregoś ramienia jako odpowietrzenie. Wodę chłodzącą puszczasz przez spiralę a po zaślepieniu jednego z dotychczasowych wejść wody drugim odbierasz destylat. Na odbiorze dajesz trójnik z którego z jednego ramienia kierujesz skropliny jak najwyżej do kolumny (refluks zewnętrzny, wystarczy dziurka z wetkniętym ściśle wężykiem silikonowym) a na drugim montujesz właściwy zaworek odbioru.
Dodam, że jeżeli uda Ci się trochę "rozepchać" spiralę wewnętrzną i wprowadzić króciec z parami nieco w głąb rury to możesz uzyskać głowicę o dwu stanach pojemności jeziorka - około 0ml do owocówek i "klasycznego" odbioru oraz większej do ewentualnego obniżonego odbioru.
A mój dalszy ciąg brzmiałby tak.ramzol pisze:Odkręć i odwróć odstojnik, przykręć do góry nogami do deflegmatora (długa rura na kegu).......
Sprawdź długość spirali w chłodnicy (n.p. mierząc pojemność rurki spirali). Jeżeli ma ok. 2-3m to przerób na głowicę typu "młot Thora" zasilany parą z kolumny przez króciec z odstojnika wskazanego przez Ramzola.
Wystarczy dziura pośrodku chłodnicy do umieszczenia króćca z odstojnika i druga, mała (8-10mm) od góry któregoś ramienia jako odpowietrzenie. Wodę chłodzącą puszczasz przez spiralę a po zaślepieniu jednego z dotychczasowych wejść wody drugim odbierasz destylat. Na odbiorze dajesz trójnik z którego z jednego ramienia kierujesz skropliny jak najwyżej do kolumny (refluks zewnętrzny, wystarczy dziurka z wetkniętym ściśle wężykiem silikonowym) a na drugim montujesz właściwy zaworek odbioru.
Dodam, że jeżeli uda Ci się trochę "rozepchać" spiralę wewnętrzną i wprowadzić króciec z parami nieco w głąb rury to możesz uzyskać głowicę o dwu stanach pojemności jeziorka - około 0ml do owocówek i "klasycznego" odbioru oraz większej do ewentualnego obniżonego odbioru.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy