Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: bogdan »

Under, czujesz się przestraszony?
Mam wrażenie, że większość psotników czuje się uspokojona wypowiedzią Winiarka.

pozdrawiam Bogdan

arturo278
50
Posty: 67
Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Etylowy/Metylowy??

Post autor: arturo278 »

Witam nie ma się czego bać dobra psota nie jest zła :) z kim bym nie gadał ze znajomych to każdy chwali pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku :pije:
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Qwet »

W razie wątpliwości wylać do zlewu około 50ml psoty która nakapie jako pierwsza. Problem metanolu z głowy ;)
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Navilight
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 15 lut 2010, 01:27
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Navilight »

A czy z takiej małej ilości nastawu (1410), trzeba by coś odlać na początku? bo chciałbym zrobić start z takiej mniejszej ilości.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Zygmunt »

Zawsze trzeba. Taka minimalna ilość do odlania oblicz sobie ze wzoru: ilość litów nastawu x 10ml.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: lupus1978 »

Człowiek całe życie się uczy :mrgreen:
Ja na ok 15-16 l nastawu wylewałem pierwsze 50ml i widze.
Od dziś - zgodnie ze wzorem
ale 150 ml do rozpałki grilowej :)
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Calyx »

Spoko :) Zygmunt założył niezły margines (heh)
50ml/20L nastawu wystarczy.

Tyle, że jak psociłem na szybkowarze, w którym mieściły się 4L
to również przeznaczałem na rozpałkę 50ml :D

Jakaś magiczna liczba ta pięćdziesiątka, hm...

Pozdrawiam :)
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Zygmunt »

Pamiętajmy, że oddzielamy nie tylko metanol, ale też masę innego syfu:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: lupus1978 »

Tak dla jasności - mówimy o 50ml z jednej destylacji, czy też z całego procesu?
Ja odlewam magiczną 50 z każdekgo pędzenia - czyli 100 ml. :?:
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Calyx »

Zygmunt pisze:Pamiętajmy, że oddzielamy nie tylko metanol, ale też masę innego syfu:)
Prawda :) dlatego pierwsze 50 w zlew, później to co kapie do 89,5-90*C
trafia do osobnej butli. Tak samo w inną butlę trafia to co po 95*C
Tak psocę bez kolumny, trąbka i organki.
Po czyszczeniu chemią zbiorów z przed i po poddaję psotyfikacji :)
lupus1978 pisze:...mówimy o 50ml z jednej destylacji, czy też z całego procesu?
Ja odlewam magiczną 50 z każdekgo pędzenia - czyli 100 ml. :?:
Jeśli chodzi o metanol to 50ml/20L nastawu załatwia problem.
Jeśli oddzielasz również w drugim psoceniu, to wiele Ci nie ubywa
a sumienie spokojne :D

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Coorp.pl »

Polecam książkę K. Jarosza i J. Jarocińskiego, Gorzelnictwo i drożdżwonictwo - podręcznik dla technikum, Warszawa 1994. wg. niej (chyba, albo wg. innej lektury) wychodzi po przeliczeniu 50 g metanolu z 25 litrów zacieru 15%. Wszystkim utrzymującym, że CH3OH nie jest trujący polecam degustacją pierwszych 50-tek z każdego uciągu. Mam jeszcze trochę tego świństwa we flaszce, więc zapraszam na degustację.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

blachamc
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2021, 14:23
Podziękował: 2 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: blachamc »

Odlewam pierwsze 100ml z każdego psocenia, czy to pierwsze czy drugie.
Dysponuje prostym pot stillem na szybkowarze 15l, jednorazowy wsad do kotła to 12l.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Kamal »

@blachamc a dalej wszystko łapiesz razem? Nie odzielasz przedgonu na węch? Tylko na ilość?
K.
Obrazek

blachamc
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2021, 14:23
Podziękował: 2 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: blachamc »

Pierwszy raz zbieram wszystko do 20%.
Przed drugim razem rozcięczam do 20% i tu już po odlaniu pierwszych 100ml dziele organoleptycznie na frakcję.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Góral bagienny »

blachamc pisze:Pierwszy raz zbieram wszystko do 20%.
Przy pierwszym gotowaniu jedziemy do 0% czyli odbieramy cały alkohol z nastawu.
Dużo tracisz przy odbiorze do 20%.
Jeszcze jak to cukrówka to pal sześć, przy owocach tracisz też aromat.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

blachamc
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2021, 14:23
Podziękował: 2 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: blachamc »

@Góral bagienny, dzięki za podpowiedź. Póki co to gotuję cukrówki ale, że dopiero zaczynam więc każda rada się przyda.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Kamal »

Ja mam odwrotnie zdanie, co do ściągania do 0. Dla mnie nie ma sensu zasmaradzać sobie surówki pogonami.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: rozrywek »

Kamal, dobrze. Masz rację.
Przy cukrówce owszem, ciągnąć 100ml alko i litr syfu? Bez sensu.
Lepiej przerwać.

Przy owocach to już inna sprawa.
@Góral bardziej owoce miał na myśli.

A ta panika z metanolem w cukrówce jeden pożytek ma:
Przynajmniej początkujący amator trochę więcej przedgonu w kibel wyleje.
Nie wie o co chodzi, ale setkę odlał, zawsze coś.

Nie musi wiedzieć że w cukrówce metanolu nie ma.

Niech odlewa, zyska, nie straci.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

blachamc
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2021, 14:23
Podziękował: 2 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: blachamc »

Założyłem sobie, że jak 100ml odleję to mi nie ubędzie. Do tego spokojna głowa, że nie truję.
;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: Góral bagienny »

Kamal pisze:Ja mam odwrotnie zdanie, co do ściągania do 0. Dla mnie nie ma sensu zasmaradzać sobie surówki pogonami.
K.
No cóż zasmradzasz sobie surówkę i masz aromaty ;)
Nie zasmradzasz i aromatów brak :(
Każdy wybiera co mu pasuje i co lubi ;)
Smrody potrafimy wyeliminować, brak aromatów nie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 gru 2021, 00:10 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Uwaga. Metanol tworzą drożdże przy przerabianiu białek. Dlatego najwięcej się go tworzy przy zbożach, mniej przy owocach, zaniedbywalne ilości przy cukrze.
Przy cukrowce nie można się zatruć metanolem. Co nie zmienia faktu, że przedgony są zawsze.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: lesgo58 »

blachamc pisze:Założyłem sobie, że jak 100ml odleję to mi nie ubędzie. Do tego spokojna głowa, że nie truję.
;)
Bardzo dobrze. Dla walorów estetycznych.
Jednak tak dla uspokojenia. Nie ma możliwości zatrucia się metanolem - nawet jak ktoś zrobi zły odbiór i metanol dostanie się do gonu.
Metanolem można się zatruć tylko w jednym przypadku. Gdy wypije się go w formie stężonej. Np. wypijając tę przysłowiową "pierwszą setkę".
Góral bagienny pisze:...No cóż zasmradzasz sobie surówkę i masz aromaty ;)
Nie zasmradzasz i aromatów brak :(...
Czy odnoszę tylko takie wrażenie, czy słyszę tu swego rodzaju dysonans...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

pepe59
350
Posty: 365
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Jak zrobić bimber, żeby się nie zatruć metanolem?

Post autor: pepe59 »

Odpowiedź jest prosta, pić bimber, a nie metanol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”