Pojawiła się nieszczelność w moim alembiku. Kupiłem go z naszego sklepu, ma już jakieś 3 lata i zaczęła puszczać pasta przy nitach od uchwytu. Temat nie jest nowy, widziałem że nie tylko ja po czasie się z tym spotkałem. Rozwiązaniem miało być lutowanie, niemniej nie mam kompletnie żadnego pojęcia jak to zrobić ani co jest mi potrzebne. Tak więc zwracam się z prośbą o pomoc z odpowiedzią na dwa pytania:
1. Co kupić do lutowania? (jaki lut, palnik, czy potrzebuję jakiejś pasty i innych niezbędnych mi do tego akcesoriów [nie mam kompletnie żadnego sprzętu])
2. Jak przeprowadzić krok po kroku taki proces lutowania (czy coś trzeba wyszczotkować, co nałożyć i w jakiej kolejności itd.)
W załączniku dodaję zdjęcia jak to wygląda z zewnątrz (widać jak poszedł wyciek) i wewnątrz garnka. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jak zlutować nieszczelność w alembiku - temat dla totalnego laika
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Jak zlutować nieszczelność w alembiku - temat dla totalnego laika
Poszukaj hydraulika od instalacji gazowych.
Zrobi ci to za dobrą flaszkę swojskiego wyrobu.
Jak tego nigdy nie robiłeś to łatwo spartolić.
Poza tym kupowanie sprzętu i materiału na jedną naprawę, szkoda zachodu. Taniej wyjdzie jak ci to ktoś fachowo zrobi.
Zrobi ci to za dobrą flaszkę swojskiego wyrobu.
Jak tego nigdy nie robiłeś to łatwo spartolić.
Poza tym kupowanie sprzętu i materiału na jedną naprawę, szkoda zachodu. Taniej wyjdzie jak ci to ktoś fachowo zrobi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 442 razy
- Kontakt:
Można też samemu zrobić pastę do uszczelnienia: czysty gips + olej lniany. Wymieszać, posmarować i czekać. Niestety utwardza się to długo, kilkanaście dni.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 299 razy
fanatyk5l tak na szybko, to spróbuj rozklepać mocniej nity - jak się da, to od wewnątrz. Małym młoteczkiem bym próbował, po obrzeżach nitów. Jak nie pomoże, to lutowanie też od środka. Miejsca do polutowania trzeba oczyścić mechanicznie i wytrawić kwasem - może byś cytrynowy. Pasta do lutowania miedzi, palnik, dobra byłaby lutownica do rynien - tak ze 150 - 250 W. Palnikiem rozgrzewam miejsca lutowane, lutuję elektryczną - nie spala pasty, czy innego topnik np. kalafonii. Do jednorazowej akcji nie warto tego kupować. Zwróć się o pomoc do hydraulika, chłodniarza lub dekarza. Samochodziarze też potrafią ogarnąć temat - szczególnie Ci z siwizną na skroniach
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 22
- Krótko o sobie: "Najważniejszą przyprawą piernika i destylatu jest czas"
- Ulubiony Alkohol: Wszelkie starzone trunki
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Jakie powinny być proporcje/konsystencja takiej masy?JanOkowita pisze:Można też samemu zrobić pastę do uszczelnienia: czysty gips + olej lniany. Wymieszać, posmarować i czekać. Niestety utwardza się to długo, kilkanaście dni.
Pozdrawiam, fanatyk5l
-
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 442 razy
- Kontakt:
Dokładnych proporcji nie znam, do gipsu trzeba stopniowo dodawać olej i mieszać, tak aby powstała gęsta masa o jednolitej konsystencji. Zbyt rzadka po prostu nie wyschnie i się nie utwardzi.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)