Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Czesc wszystkim.
Dostałem takie cudo
https://e-destylatory.pl/wp-content/upl ... ojniki.jpg
Niestety nie mam możliwości wymiany na kolumnę aabratek.
Posumowujac mam dwa odstojniki i chłodnica podpięta do 10l szybkowaru.
Termometr jest w pierwszym odstoinik jak wyżej.
Znalazłem opisy na forum dot kolumny ale nie opisujecie jak używać ww chłodnicy ( podstill?)
Chciałbym prosić posiadaczy podobnych chłodnica jak krok po kroku używać badając temp.
Producent opisał tylko ze jak na termometrze bedziec80str, to trzeba opuścić 50ml przedgonu.
Do podgrzewania mam indukcję. I będę próbował na cukrowce.
Pozdrawiam
NOVICJUSZ
Dostałem takie cudo
https://e-destylatory.pl/wp-content/upl ... ojniki.jpg
Niestety nie mam możliwości wymiany na kolumnę aabratek.
Posumowujac mam dwa odstojniki i chłodnica podpięta do 10l szybkowaru.
Termometr jest w pierwszym odstoinik jak wyżej.
Znalazłem opisy na forum dot kolumny ale nie opisujecie jak używać ww chłodnicy ( podstill?)
Chciałbym prosić posiadaczy podobnych chłodnica jak krok po kroku używać badając temp.
Producent opisał tylko ze jak na termometrze bedziec80str, to trzeba opuścić 50ml przedgonu.
Do podgrzewania mam indukcję. I będę próbował na cukrowce.
Pozdrawiam
NOVICJUSZ
-
- Posty: 278
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Przeczytaj sobie to
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
Ostatnio zmieniony sobota, 22 paź 2022, 12:00 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 278
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
No nie ma co się znęcać nad nim... Ogólny zarys procesu destylacji tam znajdzie. A że kupił, zdobył czy dostał takie cudo technologiczne, to już zostanie jego problemem
Ostatnio zmieniony sobota, 22 paź 2022, 18:42 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Hej. Spokojnie nie poczułem, że znęcacie się nade mną
Poczytałem co wskazaliście ale i tak znalazłem coś lepszego na tym forum, pod fraza pogony i przedgony.
Tak dosłownie dostałem to coś i powiem, że działa:)
1. Podgrzałem dość intensywnie do 50stC
2. Dalsze podgrzewanie wolno do osiągnięcia 80st.
3. Powyżej 80.5st zaczyna kapać. Zbieram pierwsze 60-100ml i przechowuje do jako podpałka do grilla
Dalsza część skroplin to już konkretne do nacierania się
4. Z biegiem czasu ok 4h temp nastawu rośnie aż osiągnie 92st. (Tak to przynajmniej wygląda na indukcji 500W moc grzania)
5. Pomiędzy 80 a 90st. udaje się zebrać 1l białego cuda
6. Powyżej 90st kolejny 1l i zaprzestaję dalszego procesu, gdyż czuć (nie mam miernika a przydałby się) smak zwyczajnej lepiej "łódki".
7. Zatrzymuje całość i z odstojników należy wylać do zlewu bo tam nie ma żadnej mocy nawet technicznej (nie pali sie).
8. Drugi zebrany 1 litr wlewam z powrotem do kolejnego nowego nastawu.
Tyle w temacie.
Wklejcie to gdzieś ten opis na główna, niech inni mają łatwy dostęp.
Opis powinien być uzupełniony o pomiary mocy % ale to w najbliżej przyszłości poprawie jak dojadą miarki do %.
Pozdrawiam!
Poczytałem co wskazaliście ale i tak znalazłem coś lepszego na tym forum, pod fraza pogony i przedgony.
Tak dosłownie dostałem to coś i powiem, że działa:)
1. Podgrzałem dość intensywnie do 50stC
2. Dalsze podgrzewanie wolno do osiągnięcia 80st.
3. Powyżej 80.5st zaczyna kapać. Zbieram pierwsze 60-100ml i przechowuje do jako podpałka do grilla
Dalsza część skroplin to już konkretne do nacierania się
4. Z biegiem czasu ok 4h temp nastawu rośnie aż osiągnie 92st. (Tak to przynajmniej wygląda na indukcji 500W moc grzania)
5. Pomiędzy 80 a 90st. udaje się zebrać 1l białego cuda
6. Powyżej 90st kolejny 1l i zaprzestaję dalszego procesu, gdyż czuć (nie mam miernika a przydałby się) smak zwyczajnej lepiej "łódki".
7. Zatrzymuje całość i z odstojników należy wylać do zlewu bo tam nie ma żadnej mocy nawet technicznej (nie pali sie).
8. Drugi zebrany 1 litr wlewam z powrotem do kolejnego nowego nastawu.
Tyle w temacie.
Wklejcie to gdzieś ten opis na główna, niech inni mają łatwy dostęp.
Opis powinien być uzupełniony o pomiary mocy % ale to w najbliżej przyszłości poprawie jak dojadą miarki do %.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 paź 2022, 14:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Dodam jeszcze , że nie wiem jak zimna powinna być woda która chłodzi. Używam pompki Comet 0.5bar zasilanej 12V (pompka jest na max 24V) która wystarcza w obiegu zamkniętym dla wiadra 15L. W trakcie 4h wodę wymieniam 3x bo mam temp pokojową. Nie wiem czy taka powinna być max ciepła.
Zacier powstał z 7kg cukru, 1kg landrynek i 1kg śliwek, turbo drożdże, w wiadrze Biowin do zacierów, łącznie 25l. Woda przfiltrowana filtrem Brita ( opcją bo mam dostęp). Podobnie gotowy zacier przefiltrowany tym samym filtrem Brita i wspomnianą wyzej pompka.
Z całości wyszło 4l czegoś co się intensywnie pali i grzeje w gardło;)
Zacier powstał z 7kg cukru, 1kg landrynek i 1kg śliwek, turbo drożdże, w wiadrze Biowin do zacierów, łącznie 25l. Woda przfiltrowana filtrem Brita ( opcją bo mam dostęp). Podobnie gotowy zacier przefiltrowany tym samym filtrem Brita i wspomnianą wyzej pompka.
Z całości wyszło 4l czegoś co się intensywnie pali i grzeje w gardło;)
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Ważne, żeby Tobie smakowało.
Zrobiłeś nastaw( nie żaden zacier) ulep, słodyczy tyle, że drożdże od samego początku miały za duże BLG( gęstość roztworu). Mam nadzieję, że oprócz miarek do %, jak to nazywasz, zamówiłeś też cukromierz. Może z tym wklejaniem na główną jeszcze trochę poczekamy, co?
Zrobiłeś nastaw( nie żaden zacier) ulep, słodyczy tyle, że drożdże od samego początku miały za duże BLG( gęstość roztworu). Mam nadzieję, że oprócz miarek do %, jak to nazywasz, zamówiłeś też cukromierz. Może z tym wklejaniem na główną jeszcze trochę poczekamy, co?
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Kolego @kastaf.
Termometry w trybie podstill ( dedykacja dla górala)
Nic ci nie dają.
Twoim wyznacznikiem ma być alkoholomierz i tempo odbioru.
Oraz nos i język, a nie łyżeczka i zapalniczka.
Woda w chłodnicy ma być taka aby spełniała swoje zadanie, zimna, chłodna, ciepława, wszystko jedno, aby skropliło opary, wiadomo że czym zimniejsza tym lepiej.
Odstojników w tym e-gównie) nie używaj, ociepl je i zostaw, jedynie opróżnisz na końcu procesu w kibel.
Tak, e-gówno
Ten producent jest tu najczęściej opisywany.
Pyt: Jak sprawuje się indukcja?
Pamiętaj cały myk polega na stabilności prowadzenia procesu, miarowym odbiorze z tendencją spadkową urobku jak i procentów.
Pozdrawiam. Rozrywek.
Termometry w trybie podstill ( dedykacja dla górala)
Nic ci nie dają.
Twoim wyznacznikiem ma być alkoholomierz i tempo odbioru.
Oraz nos i język, a nie łyżeczka i zapalniczka.
Woda w chłodnicy ma być taka aby spełniała swoje zadanie, zimna, chłodna, ciepława, wszystko jedno, aby skropliło opary, wiadomo że czym zimniejsza tym lepiej.
Odstojników w tym e-gównie) nie używaj, ociepl je i zostaw, jedynie opróżnisz na końcu procesu w kibel.
Tak, e-gówno
Ten producent jest tu najczęściej opisywany.
Pyt: Jak sprawuje się indukcja?
Pamiętaj cały myk polega na stabilności prowadzenia procesu, miarowym odbiorze z tendencją spadkową urobku jak i procentów.
Pozdrawiam. Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Jak używać podstill z dwoma odstojnikami
Cześć. Dziękuję za rady. Kupiłem alklmierz i wyszło , że pomiędzy 80 a 89stopni C wylatują średnio 72 procentowe skropliny. Natomiast powyżej 89stC, wyleciały 54 procentowe skropliny.
Co do indukcji, to jest to jednopalinowa 2kW. Jak już wyżej pisałem w głownej fazie destylacji ustawione jest ciagle 500W i nie da się delikatnie zmniejszyć moc, gdyż niższy poziom mocy 300W to jest za mało, na osiągnięcie 80stC.
Pozdrawiam.
Co do indukcji, to jest to jednopalinowa 2kW. Jak już wyżej pisałem w głownej fazie destylacji ustawione jest ciagle 500W i nie da się delikatnie zmniejszyć moc, gdyż niższy poziom mocy 300W to jest za mało, na osiągnięcie 80stC.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy