Jak usunąć nie przyjemny zapach z okowity
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 12:30
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: BIMBER
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: modliborzyce
Witam was wszystkich.
Mam do was takie pytanie zrobiłem nastaw z dżemów i 40 kg cukru i 120 l wody z drożdżami bayanusa g995. Po pół roku przerobiłem przez kolumnę ( 7 zimnych palców). Wyszło mi 93 % 17 l i posiada delikatny smród i smak bardzo chce usunąć niepotrzebny zapach. Tylko jest jeden problem nie wiem jak to zrobić ?.
Bardzo was proszę o wasze osobiste sposoby eliminowania nie potrzebnych zapachów.
Mam do was takie pytanie zrobiłem nastaw z dżemów i 40 kg cukru i 120 l wody z drożdżami bayanusa g995. Po pół roku przerobiłem przez kolumnę ( 7 zimnych palców). Wyszło mi 93 % 17 l i posiada delikatny smród i smak bardzo chce usunąć niepotrzebny zapach. Tylko jest jeden problem nie wiem jak to zrobić ?.
Bardzo was proszę o wasze osobiste sposoby eliminowania nie potrzebnych zapachów.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Jak usunąć nie przyjemny zapach z okowity
Jeżeli do zimnych paluchów masz ze 120cm wypełnienia to ja bym nie bawił się z węglem tylko przepuścił drugi raz z porządnym cięciem frakcji. Jeżeli masz niższy sprzęt to przerób tą tubę szklaną na kolumnę. I koniecznie poczytaj jak sobie z paluchami radził Aronia http://alkohole-domowe.com/forum/topic10600.html.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2012, 12:30
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: BIMBER
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: modliborzyce
Re: Jak usunąć nie przyjemny zapach z okowity
Rozcieńczyć okowitę do 50 % i przepuścić go przez filtr węglowy, o wysokości 150 cm. I będzie po kropelce powoli spływał do słoika.
Pretender pisze:Czarny, tylko czarny ...
Kup taki jaki masz w swoim mieście, będzie dobry. Opisz jak chcesz filtrować, bo po przeczytaniu twojego posta mam wątpliwości ...
Rozcieńczyć okowitę do 50 % i przepuścić go przez filtr węglowy, o wysokości 150 cm. I będzie po kropelce powoli spływał do słoika.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Jak usunąć nie przyjemny zapach z okowity
Trochę się uśmiałem z tematu, bo to mój Nick (Jan Okowita). Jak coś czuję pod pachami to idę pod prysznic.
A na poważnie: może to być węgiel aktywny granulowany - Storms (z łupin kokosowych) lub inny aktywny węgiel, np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-9 ... litra.html Storms ma współczynnik adsorpcji większy o 10% niż węgiel kamienny, ale cenę wyższą o 40%. Proszę wybierać co kto lubi.
Ważne jest, aby przed pierwszym użyciem węgiel zalać wrzącą wodą - wówczas odgazuje się, uaktywni i przy okazji pozbędziemy się drobnych pyłków które mogłoby pojawić się w filttrowanym destylacie. Po takim zabiegu należy węgiel przełożyć do filtra -np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-4 ... wnego.html lub też kolumny filtracyjnej, np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-8 ... 46-cm.html
Filtrowany destylat warto przedtem rozcieńczyć do mocy konsumpcyjnej, zmrozić i dopiero tak gęsty filtrować. Przy filtrze w postaci rury do węgla należy zasypać filtr do 3/4 wysokości, a na spód włożyć kawałek waty lub chusteczki higienicznej. Przy filtrze w formie kolumny filtracyjnej należy tak ustawić naczynia z destylatem i pojemnikiem do odbioru, aby zachować grawitację. Mam tu na myśli siły, które potrafią "przepchać" destylat do gónego króćca odbioru. Nie wolno też zapominać o odpowiednich wężykach silikonowych ( do tej kolumienki pasuje ten wężyk : https://alkohole-domowe.pl/product-pl-3 ... -8-mm.html ).
A w razie pytań zawsze można zadzwonić po poradę od poniedziałku do piątku w godz.9-17: Sklep AD 22 734 07 47
A na poważnie: może to być węgiel aktywny granulowany - Storms (z łupin kokosowych) lub inny aktywny węgiel, np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-9 ... litra.html Storms ma współczynnik adsorpcji większy o 10% niż węgiel kamienny, ale cenę wyższą o 40%. Proszę wybierać co kto lubi.
Ważne jest, aby przed pierwszym użyciem węgiel zalać wrzącą wodą - wówczas odgazuje się, uaktywni i przy okazji pozbędziemy się drobnych pyłków które mogłoby pojawić się w filttrowanym destylacie. Po takim zabiegu należy węgiel przełożyć do filtra -np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-4 ... wnego.html lub też kolumny filtracyjnej, np: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-8 ... 46-cm.html
Filtrowany destylat warto przedtem rozcieńczyć do mocy konsumpcyjnej, zmrozić i dopiero tak gęsty filtrować. Przy filtrze w postaci rury do węgla należy zasypać filtr do 3/4 wysokości, a na spód włożyć kawałek waty lub chusteczki higienicznej. Przy filtrze w formie kolumny filtracyjnej należy tak ustawić naczynia z destylatem i pojemnikiem do odbioru, aby zachować grawitację. Mam tu na myśli siły, które potrafią "przepchać" destylat do gónego króćca odbioru. Nie wolno też zapominać o odpowiednich wężykach silikonowych ( do tej kolumienki pasuje ten wężyk : https://alkohole-domowe.pl/product-pl-3 ... -8-mm.html ).
A w razie pytań zawsze można zadzwonić po poradę od poniedziałku do piątku w godz.9-17: Sklep AD 22 734 07 47
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)