Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5213
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: radius » sobota, 25 mar 2017, 11:29

sargas pisze:uzysk z tego to około 12L 55% śliwowicy więc z 80L zacieru to chyba niezły wynik jak na dzikusy co ?

Wynik w normie.
Licząc 10 kg cukru + ok. 4,5 kg cukru ze śliwek = 14,5 kg cukru, z którego grzybki wyprodukują ok. 7,2-7,5 l etanolu.
Przeliczając na destylat 55%, daje to wynik ok. 13 l końcowego wyrobu. I do tej pory wszystko by się w twojej relacji zgadzało. Ale liczmy dalej ;)
7,3 litra etanolu w 80 litrach nastawu, daje stężenie ok. 9%. I tyle maksymalnie mogą wyprodukować dzikie drożdże, więc nie pisz, że uzyskałeś 15%, bo to nieprawda i w dodatku niemożliwe do uzyskania na dzikusach :shock:
No i jeszcze jedna sprawa. Twojego destylatu nie można nazwać śliwowicą ;) Co najwyżej destylatem cukrowo-śliwkowym :lol:
Śliwowica to ortodox, lub co najwyżej z dodatkiem 1 kg cukru na 10 kg śliwek :problem:

P.S.
Wszystko liczone było dla idealnych warunków pracy dzikich drożdży.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 132
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: mariusz19029 » sobota, 25 mar 2017, 12:14

Tak jak Radius napisał 15% to dla dzikich drożdży pułap nie do osiągnięcia. Nawet niektóre szczepy szlachetnych nie dociągną do takiej mocy.
Sargas, w takim razie napisz nam jakie miałeś blg początkowe i końcowe, oraz czy od razu dodałeś cały cukier, czy w partiach?

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 354
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ

Postautor: jozzek666 » sobota, 25 mar 2017, 18:16

Swoją drogą, dziki niby nie dają nigdy powtarzalności i strach stosować, a piwa fermentacji spontanicznej jak lambic, są na dzikach które dają mu unikalne walory zapachowo smakowe, a i powtarzalność jakaś tam jest. Ciekawe dlaczego.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości