Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Witam, mam abratka z grzałkami i płaszczem olejowym i do tej pory robiłem spirytus (z kolumną) i wszystko było OK. Nawet smakówki robiłem tą metodą ale okazało się to trochę nadużyciem bo zabijałem smak i aromat.
Ale wracając do tematu... wedle mojej zgromadzonej wiedzy mam nie używać kolumny tylko głowicę przykręconą bezpośrednio do katalizatora. Zaopatrzyłem się w regulator mocy grzania i wiem tylko tyle, że po osiągnięciu 90 st. na beczce muszę przejść na jedną grzałkę i obniżyć jej moc na jakieś ~800W. Jeśli coś źle rozumuję to proszę o sprostowanie.
Moje pytanie dotyczy jakie temperatury mam trzymać na głowicy...? W przypadku spirytusu miałem jakieś 75st.
Ale wracając do tematu... wedle mojej zgromadzonej wiedzy mam nie używać kolumny tylko głowicę przykręconą bezpośrednio do katalizatora. Zaopatrzyłem się w regulator mocy grzania i wiem tylko tyle, że po osiągnięciu 90 st. na beczce muszę przejść na jedną grzałkę i obniżyć jej moc na jakieś ~800W. Jeśli coś źle rozumuję to proszę o sprostowanie.
Moje pytanie dotyczy jakie temperatury mam trzymać na głowicy...? W przypadku spirytusu miałem jakieś 75st.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Kolego, w przypadku destylacji (a o takiej tu mowa) jedyną temperaturą na jaką trzeba zwracać uwagę to temperatura w kotle. Radzę zaopatrzyć się w papugę i na podstawie mocy urobku prowadzić proces
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Ja bym polegał na temperaturze w głowicy i rybce destylacyjnej, i masz to samo co papuga.masterpaw2 pisze: Radzę zaopatrzyć się w papugę i na podstawie mocy urobku prowadzić proces
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Całkowicie się z kolegą zgadzam, pominąłem ten fakt, gdyż od dłuższego czasu smakówki robię wyłącznie na swoim saksofonie, a tam destylat wylatuje chłodny. Nawet swojego czasu robiąc na półkowej z głowicą aabratka miałem podpiętą rzeczoną chlodniczkę.Szlumf pisze:1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 183
- Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Ile wypełnienia zostawiałeś?Szlumf pisze:1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
2. Gdy robiłem smakówki na kolumnie rektyfikacyjnej to wypróbowałem pewnie wszystkie kombinacje sprzętowe i najlepsza wychodziła mi na pełnej kolumnie.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Była to pełna, szklana kolumna fi wewn. 55mm z około 150cm wypełnienia z kłaczków lidlowskich zmywaków. Nic nie zmieniałem po rektyfikacji cukrówek. Termometr prowadzący w głowicy. Odbiór z głowicy na początku całkowicie otwarty. Praca bez refluksu do uzyskania odpowiedniej dla surowca temperatury. Potem refluksem utrzymywanie temperatury w przyjętym zakresie. Regulacja refluksu na początku mocą, później zaworkiem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
I tylko w tym... Mimo to dla całego procesu rektyfikacyjnego więcej "plusów dodatnich" niesie sobą OLM.japitole pisze: I w tym miejscu mamy wyższość kolumny z OVM nad OLM...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!