Jak podgrzewać nastaw?

Destylatory miedziane zwane alembikami.

Autor tematu
stanio88
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy

Post autor: stanio88 »

Witam Szacowne Grono!
Jestem nowicjuszem i za tydzień (taką mam nadzieję), mój nastaw przestanie pracować. Zastanawiam się jak podgrzewać nastaw w pierwszej destylacji? Co do drugiej, to wyczytałem na forum, że powinno się podgrzewać powoli. Czy tak samo jest w przypadku pierwszego podejścia? I czy w ogóle ma znaczenie "prędkość" podgrzewania? Pozdrawiam wszystkich.
Rympalek
alembiki

Pako23
250
Posty: 270
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: Pako23 »

Rozumiem , że chodzi po wlaniu do kega, czyli rozgrzewasz pełna mocą , gdy termometr na dole kolumny pójdzie w górę odkręcasz wodę i przechodzisz na moc robocza kolumny .
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 08:08 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: psotamt »

Nastaw nastawowi nie równy, co innego cukrowy, co innego zbożowy. Warto kolego stanio88 wspomnieć jaki on jest, bo rady będą wtedy różnić się między sobą.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Krychu35
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: Krychu35 »

Zależy co robisz.
Destylujesz czy rektyfikujesz.
Przy destylacji za pierwszym razem na max. i do zera w kociołku. Za drugim razem rozgrzewasz wsad na max. i po rozgrzaniu, gdy ,,rura,, jest w 1/3 gorąca zmniejszasz moc grzania.
Rektyfikacje już opisali.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lis 2022, 08:40 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2711
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: jakis1234 »

stanio88 pisze: Zastanawiam się jak podgrzewać nastaw w pierwszej destylacji?
Jeżeli mówisz o cukrówce, to grzejesz pełną mocą, żeby rozgrzać jak najszybciej. Kwestia oszczędności czasu i energii.
I potem dopiero przechodzisz do mocy roboczej.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
stanio88
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: stanio88 »

Uściślę temat. Nastaw jest owocowy. Sprzęt jaki posiadam, to alembik.
Rympalek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3075
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Kolego @stanio88 Przy alembiku nie grzejemy pełną mocą.
Mam alembik 20l i przy przefiltrowanych nastawach owocowych grzeję tylko na początku mocą 1.5kw.
Przy temp. około 50st. już skręcam grzanie, inaczej nastaw pójdzie w chłodnice (spieni się )
Przy odpędzie możesz odbierać około 2l na godz.
Na gotowo polecam przedział 1-1.2 l na godz. :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
stanio88
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: stanio88 »

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.
Rympalek

kwik44
1250
Posty: 1272
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: kwik44 »

Przy odpędzie pianą nie ma się co przejmować. I tak doczyści się z drugiej destylacji. No i zawsze można mieszać zawartość od góry przy otwartej głowicy, do 70 stopni w kotle. Sposobów jest wiele, aczkolwiek fakt faktem - wnerwia jak leci piana, a nie czysty destylat. Wtedy zwykle pomaga ujęcie mocy.

Natomiast destylarnie się wycwaniły i stosują jeszcze jeden sposób w spirit runie: grzeją mocno, aż zacznie kapać, następnie wolno, na małym "ogniu" odbierają przedgon, znowuż szybko odbierają serce i wolno wczesny pogon. Końcówkę też szybko jadą. No i przedgon i pogon do odzysku w kolejnej destylacji.

Autor tematu
stanio88
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: stanio88 »

Przepraszam, że odgrzewam temat ale "męczy" mnie temat chłodzenia. Sprzęt to alembik alquitar 25l. Odpływ wody jest bardzo wolny i zdarza się, że woda w "kielichu" robi się ciepła. Powyżej 20°C. Tak ma być, czy sprzęt jest felerny?
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 65
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: ledzep »

Przy odpędzie ważne jest jedynie skroplenie wszystkich par a przy destylacji właściwej i używaniu papugi, dobrze jest odbierać destylat w temperaturze około 20 oC. Temperaturą wody zupełnie bym się nie przejmował. Ustaw przepływ na minimum i tak, żeby spełnić powyższe warunki.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3075
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Jak podgrzewać nastaw?

Post autor: Góral bagienny »

U mnie jest wręcz gorąca na górze chłodnicy.
Alembik łabędzia szyja.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”