Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy

Post autor: aronia »

Najłatwiej będzie Ci wlać samą wodę w takiej ilości, aby przykryć grzałki(+lekki zapas np 5l) i wtedy dolewać to co będziesz destylować ponownie - wtedy bez względu na jaki % końcowy rozcieńczysz będziesz miał pewność, że Ci nie odkryje grzałek. Tak jak napisał Pretender przemyśl sprawę rozcieńczenia do niższego %, gdyż wydzielenie niektórych związków zachodzi łatwiej przy niższym % wsadu.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: lesgo58 »

Sebastian120 pisze:Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l.
Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone :)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Sebastian granicę bezpieczeństwa wyznaczy ci zaokrąglenie wyliczeń do pełnych. Piszesz wsad 55%. Zaokrąglisz do 60 i będziesz wiedział.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Sebastian120 »

O ostatnie gotowanie to się nie boje chodzi mi tylko o gotowanie 55% gdzie ledwo zakryje grzałki, i czy przy tak małym wsadzie w dużym zbiorniku nie odkryje mi grzałek będę odbierał przecież tylko przedgon i potem doleje wody do rozcieńczenia poniżej 20%. Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Pretender »

Nie za bardzo rozumiem co chcesz zrobić. Chcesz przy 55% odebrać przedgon a później rozcieńczyć do 20%? Ile odbierzesz tego przedgonu? 1l? Wlej w takim przypadku dodatkowo 1l wody i po problemie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: lesgo58 »

Sebastian120 pisze: Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem.
Oczywiście, że tak możesz zrobić. Koledzy jak i ja nie zrozumieliśmy Twoich intencji.
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone
Po ostatnich eksperymentach popartych badaniami chromatograficznymi polecam jako sposób jako wystarczający do otrzymania naprawdę czystego i bezwonnego spirytusu.
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 cze 2014, 17:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Sebastian120 »

Jednak w tych 18% alkoholu amylowego raczej się nie pozbędę, będę to robił pierwszy raz i szybko raczej drugi raz nie będę bo uzyskana ilość alkoholu wystarczy mi na długi czas a chce osiągnąć dobrą czystą wódkę po po ostatniej degustacji finlandi wpadłem w małe kompleksy hehe. Więc raczej zostane przy metodzie 2,5 twojego przepisu.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: gr000by »

Właśnie przy destylacji z niższego %% pozbywamy się większej ilości syfów (w tym alkoholu amylowego), bo łatwiej przechodzą one do przedgonów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Sebastian120 »

A jak się ma do tego wszystkiego ta tabela? http://www.bimber.info/forum/download.php?id=7121

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: aronia »

Według tego przy stężeniu poniżej 35 w przedgonach powinny być właśnie alkohol amylowy i octan etylu, bo mają wyższą lotność od alkoholu etylowego.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: gr000by »

Potrzebne jest to do skonstruowania tego wykresu http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Pretender »

Bardziej przystępnie już nie da się wytłumaczyć. Działaj i rób wg wskazówek, żałował nie będziesz.

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: ziulek1985 »

Bardzo dokładny i przydatny opis.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców. :D

Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 15:28 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: aronia »

Chyba 40 mm :D a co do termometru to jeśli masz możliwość to zamontuj - naprawdę ułatwia prowadzenie procesu. Tylko przy Twoim wypełnieniu ciężko stwierdzić gdzie będzie ta 10 półka. Myślałeś nad zmianą na zmywaki albo sprężynki?
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: wiking »

ziulek1985 pisze:
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację .
O czym Ty kolego pleciesz :o.

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: ziulek1985 »

Dokładnie 40mm (skala mi się odrobinę zachwiała) a drugi termometr w chwili natchnienia i wolnego czasu zakupię i wspawam. Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok (tani alkoholomierz zamyka skale), efekt końcowy na nalewkę lub szybkie leżakowanie z płatkami dębowymi + odrobina karmelu jak dla mnie i dla znajomych jest w sam raz.
------ nie zmieniam nic ------

ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję :D
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: radius »

ziulek1985 pisze:Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok
A co ci szkodzi kupić kilkanaście zmywaków ( w Lidlu za 3 szt. ok. 3 zł) i wypróbować takie wypełnienie.
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: aronia »

Jeżeli chodzi o kwestię wypełnienia to ostatnio dostałem próbkę z aparatu z wypełnieniem z wiórów, ale dodatkowo prasowanych - według właścicieli do około 1,5 m rury wcisnęli 2 "wory" takich wiórów. Moc i zapach oceniłbym na 5(może 5+). Z opisu też wygląda on na CM - jak go obejrzę na żywo to coś więcej napiszę, bo zapowiada się ciekawie :D .

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: ziulek1985 »

...Radius... a dlaczego uważasz że zmywaki są lepsze od wiórów z obcinania prętów (szerokie na 1.7mm i bardzo cienkie) wytrawionych w fosolu ? moja konstrukcja to kopia sprzętu z początku lat 90tych, z tym ze zamiast kega w orginale była beczka miedziana. Jedynie może bym się pokusił o sprężynki ale to może w następnej konstrukcji jeśli do takowej dożyje.:D
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: radius »

A no dlatego, że już dawno potwierdzono doświadczeniami praktycznymi, że wióry mają duuużo gorszy parametr HETP niż zmywaki :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: ziulek1985 »

Ale... zmywaki nie układają się równo a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania + trzy razy kijem od miotły :D żeby uzyskać takie ułożenie musiałbyś rozciąć każdy zmywak na 15 części więc dalej obstaje za wiórami (byle nie za długie), może nie mam takiego doświadczenia jak koledzy ale moim zdaniem jedynie sprężynki mogłyby się ułożyć bardziej równomiernie.

ps. ostatni popęd wyszedł wyśmienicie spirytusik na nalewkę wiśniową w 100% zadowalający moje oczekiwania pomimo niesklarowanego do końca nastawu.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Odp: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM

Post autor: Zygmunt »

ziulek1985 pisze:Ale... zmywaki nie układają się równo(1)a wióry po wytrawieniu są bardzo zbliżone do grubszych zmywaków(2) i są jak krótkie sprężynki idealne do zasypania(3)
Bzdura, bzdura i bzdura.

Wysłane za pomocą Tapatalk
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Odp: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM

Post autor: wiking »

Zygmunt pisze:Bzdura, bzdura i bzdura.
@ ziulek1985, z mojej strony, to jeszcze raz bzdura.

ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: ziulek1985 »

W związku z tym że wypowiedzieli się inni, muszę:
1) przyznać rację koledze Radius'owi
2) podziękować za wyprowadzenie z błędu
3) stwierdzić, że jestem mało wymagający, bądź mam zaburzoną subiektywną ocenę własnego wyrobu.

A tak na poważnie, przyjmuje krytykę, ale jednak pozostanę na wiórach a może kiedyś w przyszłości zbuduję od podstaw nową kolumnę.
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: zielonka »

Nie wiem czy warto cokolwiek tu dopowiadać bom wszak ZIELONKA ale-
zamontowałem zaworek precyzyjny na dopływie wody do ZP, moc mam stałą spod zbiornika 30l 1000w i opaska dookoła około 1000.
Mocy nie mogę zmieniać(Dzięki Panu z Myszkowa) więc odpada problem kilku parametrów. U mnie obsługa polega na rozpoczęciu skraplania i zwiększeniu przepływu aby go zabić. Potem zmniejszam przepływ aby pojawił sie jakis produkt. Zostawiam jak kapie jak u spaqdochroniarzy czyli 121, 122, 123, znaczy co sekundę. I tyle . Reszta to jak śpiewał Gintrowski kwestia smaku(i zapachu). Po odrzuceniu RELIGIJNEJ 200g leci naprawdę coś co się nadaje do spożycia( robię jęczmień lub kukurydzę-pycha) Jak zrobię dwa razy to traci ten piękny kwaskowo-winny posmak-wtedy mamy LUX ale wolę 1szy raz bo i tak mam 95 (kolumna 120cm i zmywaki!!!) ale ma smak który lubię. Z jęczmienia mam tajny przepis i jest bajka(14 dni), z kukurydzy wg wujka Jesse i jest NAPRAWDĘ DOBRE.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Ja u siebie mam tylko jedną grzałkę 1500v, (wtedy sprzedawca mówił ze kolumnie 50mm. łatwiej jest ustabilizować taką grzalką ) jak kupuje się sprzęt w tańszej opcji bez regulatora a za to z ocieplonym kegiem i kolumną, gdyż ocieplenie ma duży wpływ na temperature wewnątrz kotła i większa grzałka jest w tym przypadku zbędna.. I żeby na początku procesu jak jeszcze nie kapie a temperatura na szczycie szybko wzrasta, (wyłączam) grzałke na chwile, i ponownie (włączam) żeby w ten sposób zalać kolumne. Żeby kolumna zalała się flegmą. Czy Wy też byście tak zalewali ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2015, 13:50 przez Drupi, łącznie zmieniany 3 razy.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Drupi - Grzałki się nie wyłancza tylko wyłącza, a ponownie się włącza nie włancza.
Zielonka - nie ma tajnych przepisów, my tu jesteśmy po to aby się wiedzą i doświadczeniem dzielić.
Poza tym że zato pisze się osobno, to nie ma żadnego za to. A jest ZA TO kubeł wody na głowę. Cieszcie się że nie wylądowaliście w szokujących tematach.
Polecam powrót do pierwszego wpisu tego tematu, oraz dokładne studium owego.
A zastosowanie grzałki o odpowiedniej mocy która teoretyczne ustabilizuje proces? BEZ REGULATORA.
Zajefajny pomysł.
Polecam usunięcie powyższych postów jako zaśmiecające temat WŁONCZNIE z moim.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

OK. rozrywek. ;) Proponuje Ci przy najbliższej okazji porozmawiać z profesjonalną kucharką. :D Albo samemu spróbuj zrobić eksperyment :
1. Spróbuj zagotować rosół bardzo szybko na dużym palniku.
2. Spróbuj zrobić to najwolniej jak potrafisz na małym palniku nawet pół dnia ale żeby cały czas się gotowało.
3. A potem spróbuj obydwa sam, lub niech kto inny też spróbuje, a zobaczysz wielką różnice . :)
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Zygmunt »

Sprzedawca- co widać po tm, co sprzedaje- nie ma zielonego pojęcia jak to działa. Cóż, urok Allegro. Nie wiem jaki sens ma powyższy post rosołowy, bo nijak się to ma do destylacji.

Do rzecz- zalewanie kolumny nie polega na odłączaniu grzałki. Zalać mógłbyś grzejąc wyższą mocą przy maksymalnym przepływie przez głowicę CM. Grzałka 1500W nie wystarczy do zalania 50mm, chyba, że w bardzo szczególnych warunkach. Jeżeli chcesz zwilżyć wypełnienie przed stabilizacją (co jest bardzo dobrym kierunkiem), polecam wlanie od góry- jeżeli masz taka techniczną możliwość- flaszki spirytusu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: zielonka »

No i się narobiło, przepis nazywam tajny ponieważ nie mój i wycyganiłem go po dwudniowym spożywaniu, pod przysięgą z piórem czarnego koguta wycelowanym w oko. Jeśli jednak kolega ROZRYWEK zainteresowany było pytać , dałem DRUPIEMU na priv bo po prostu zapytał
Nie sądziłem że jako ZIELONKA mógłbym wnieść akurat cudzy przepis na forum ale biorąc pod uwagę że przepisodawca jest zagorzałym(piękne słowo) miłośnikiem naturalnych produktów i procesów to pewnie da się go przekonać że warto go upowszechnić.
Zapytam.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Zielonka, nie traktuj tego zbyt poważnie, czasami kimś potrząsamy, ale oczywiście w dobrej wierze, tak jak z tobą to miało miejsce. Nic się nie narobiło, jesteśmy przecież w pewnym sensie bractwem i musimy się trzymać razem, nieprawdaż? A Drupiemu zwróciłem uwagę jedynie na gramatykę, o treści wypowiedzi nie było mowy.. Także uważam że wszystko gra. A tajemny przepis mnie zaciekawił nie powiem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Witam. Mam pytanie dotyczące Z/P: Dziś destylowałem cukrówke na głowicy Z/P bez odstojnika i przez całe serce miałem 78,3 C na 10-tej półce, trzymałem się tej temperatury, jednak przynajmniej na początku "serca" mogłem odebrać spirytus z większą prędkością niż 17 ml./min. bez obawy że podskoczy temperatura. Próbowałem. Czy Wy bardziej trzymacie się temperatury, czy także i prędkości odbioru? Niedługo będe gotował drugi raz tą surówke, a dotychczas zawsze trzymałem się i niedużej prędkości odbioru i temperatury, trwało to długo, i nie jestem pewien czy da się to pospieszyć , bez obawy że poleci spirytus zanieczyszczony. A jak Wy to byście robili??
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: golec269 »

Witaj Drupi. Trzymaj temperaturę na dziesiątej półce bo to podstawa. Odbiór jest zależny od mocy grzania, więc jeśli będzie za duży to temperatura Ci podskoczy i urobek będzie gorszej jakości. Przyjmuje się,że grzejąc 1kW możesz odbiór ustawić na 12ml ale z czasem i tak trzeba go zmniejszać bo w kegu jest coraz mniej alkoholu.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Dziś przerobiłem, rektyfikowałem, surówke , pozwoliłem sobie przekroczyć temperature na końcu serca, o 0,5 *C na 10-tej pólce, względem temperatury dnia. Temperatura rosła do tej wartości bardzo powoli, dopiero po przekroczeniu tej 0,5*C, rozpoczeła wyraźny marsz w góre. A do tego przekroczenia dopuściłem bo już za wolno leciało i powtórna stabilizacja nie wiele zmieniła.. Potem zmieniłem naczynie i z całości rektyfikatu wyszło 10% pogonu . Poprzednio nic nie dolewałem pogonu. Serce wyszło chyba niezłe, ma słabiutki zapach.
Czy nie sądzicie że dopuszczenie przekroczenia z definicji o 0,2 stopnia przy 1,2 metrowej kolumnie Z/P jest zbyt nadgorliwe, żeby zmieniać naczynie na pogon ??. :roll:
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Ech Drupi, jak ty dalej nic nie rozumiesz.
Zrozum przyjacielu, kręcenie nic nie da, także powtórna stabilizacja.
Za dużo kombinowania z aparaturą destabilizuje całość, a gapienie się w termometry destabilizuje operatora.
Proces po ustabilizowaniu powinien być płynny i jednostajny, oczywiście z płynnym spadkiem procentów, prędkości odbioru oraz temperatury.
Nikt tutaj nie krytykuje nikogo bez powodu, zwyczajnie brakuje tobie cierpliwości.

Ja potrafię podkręcić maszynę, zmniejszyć refluks, ale tylko i wyłącznie do szybszego odbioru pogonów, ale tylko ze względu na czasoproces, odbiór pogonów pochłania mnóstwo czasu, a stosunek odbiór-czas-energia nie są tego warte.

Moja rada: Ustabilizuj proces, usiądź i poczytaj książkę, pomyj butelki, zrób następny nastaw, coś zreperuj, albo zepsuj i zacznij reperować, aparaturę sprawdzaj co chwilę......ale na litość boską...niczym nie kręć.
Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: Drupi »

Rozrywek:

Widać że nie zrozumiałeś mojego wpisu, bo u mnie nigdy nie było spadku procentów na kolumnie nawet na samym końcu pogonu, leci albo 95 albo nic. Moja zabawa zawsze będzie się opierać na gapieniu się w termometr. A pisałem o tym że, przekroczenie temperatury na dole kolumny o 0,5 *C pod koniec odbioru SERCA, nie wpływa na jego jakość, bo pogony z Etanolem nie dotrą jeszcze do głowicy , są skutecznie hamowane refluksem, a są cięższe od Etanolu . Ja w smaku nie czuje różnicy. Liczy się tagże ekonomja, ile przeznacze na pogon. Ale u mnie po przekroczeniu tych 0,5 *C względem tej jaka była na początku SERCA, różnica w smaku jest wyczuwalna. Pracuje bez regulatora, bo przy grzałce 1500 i kolumnie 50 mm. zakup regulatora wydaje mi się zbędny, może być zastąpiony zwiększeniem refluksu, a zalanie robie przez wlanie do kolumny górą podczas rozgrzewania wsadu.
Dlatego wcześniej zadałem takie pytanie.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: golec269 »

Spróbuj pociągnąć do 95st. na 10 półce tylko odbierz w inne naczynie niż serce-też nie powinno być różnicy. Jak byś miał termometr w połowie kolumny to byś mógł to lepiej poprowadzić żeby mieć więcej spirta. Mam troszkę dłuższą kolumnę i spirytus odbieram do 85st. na ter w środku kolumny i jest dobry tylko potrzebuje lepszego przewietrzenia.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Post autor: rozrywek »

Nie bez powodu nazywamy serce sercem. A jest coś co nie jest już sercem, a nie jest jeszcze pogonem. Alkoholomierz wskaże odpowiedni procent, termometr temperaturę. Ale wprawny nos i dobry smakowy kubek to potrafi wyłapać.
Prowadź proces jak chcesz, ja tylko chciałem doradzić. Pozdrowienia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

grucha4u
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 18:35
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: grucha4u »

Witam serdecznie, z góry przepraszam za post pewnie w złym temacie ale posiadam poważny problem i nie potrafię sobie z nim poradzić.
Mianowicie posiadam taki sprzęt http://allegro.pl/automatyczny-destylat ... 64669.html

4 razy prowadziłem destylacje i za każdym razem z takim samym efektem, nastaw owocowy 20 kg cukru porzeczka i drożdże t3 beczka 80l
wrzucony na 2 razy po 40l. W sprzęcie 30 cm wypełnienie miedziane + 10 zmywaków z lidla. po zagrzaniu kolumny do 78*C zaczyna kapać psota, wylewam 300ml i reszta w osobne miejsce to samo powtarzam w 2 destylacji.
Efekt(problem) około 10l 96% ale straszny odór rozpuszczalnika we wszystkich destylatach nie zależnie z jakiego owocu i z jakich drożdży.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc bo czytam forum już wiele godzin i nadal problemu rozwiązać nie potrafię.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Post autor: Kula »

Jeśli pracujesz tak jak w opisanej aukcji:
"wystarczy zalać zbiornik i włączyć przycisk start - resztę zrobi za nas sterownik"
to zapomnij o dobrej jakości produkcie. Generalnie to sprzęt nadaje się do szybkiego zwrotu - nawet ze stratą. Sorki, taka prawda.
Tylko dwie podpowiedzi - po pierwsze ilość zmywaków totalnie niewystarczająca, po drugie takie kolumny nie pracują w trybie auto tylko manual.
Jeśli po przeczytaniu całego tematu nie potrafisz wyciągnąć wniosków to nie bierz się za to hobby.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”