Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1488
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » niedziela, 15 cze 2014, 20:45

Najłatwiej będzie Ci wlać samą wodę w takiej ilości, aby przykryć grzałki(+lekki zapas np 5l) i wtedy dolewać to co będziesz destylować ponownie - wtedy bez względu na jaki % końcowy rozcieńczysz będziesz miał pewność, że Ci nie odkryje grzałek. Tak jak napisał Pretender przemyśl sprawę rozcieńczenia do niższego %, gdyż wydzielenie niektórych związków zachodzi łatwiej przy niższym % wsadu.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » niedziela, 15 cze 2014, 21:01

Sebastian120 pisze:Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l.

Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone :)


rozrywek
1150
Posty: 1194
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 16 cze 2014, 08:02

Sebastian granicę bezpieczeństwa wyznaczy ci zaokrąglenie wyliczeń do pełnych. Piszesz wsad 55%. Zaokrąglisz do 60 i będziesz wiedział.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Sebastian120 » poniedziałek, 16 cze 2014, 12:41

O ostatnie gotowanie to się nie boje chodzi mi tylko o gotowanie 55% gdzie ledwo zakryje grzałki, i czy przy tak małym wsadzie w dużym zbiorniku nie odkryje mi grzałek będę odbierał przecież tylko przedgon i potem doleje wody do rozcieńczenia poniżej 20%. Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Pretender » poniedziałek, 16 cze 2014, 13:11

Nie za bardzo rozumiem co chcesz zrobić. Chcesz przy 55% odebrać przedgon a później rozcieńczyć do 20%? Ile odbierzesz tego przedgonu? 1l? Wlej w takim przypadku dodatkowo 1l wody i po problemie.

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 16 cze 2014, 13:49

Sebastian120 pisze: Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.

Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem.

Oczywiście, że tak możesz zrobić. Koledzy jak i ja nie zrozumieliśmy Twoich intencji.
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone

Po ostatnich eksperymentach popartych badaniami chromatograficznymi polecam jako sposób jako wystarczający do otrzymania naprawdę czystego i bezwonnego spirytusu.
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 cze 2014, 16:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Sebastian120 » poniedziałek, 16 cze 2014, 14:52

Jednak w tych 18% alkoholu amylowego raczej się nie pozbędę, będę to robił pierwszy raz i szybko raczej drugi raz nie będę bo uzyskana ilość alkoholu wystarczy mi na długi czas a chce osiągnąć dobrą czystą wódkę po po ostatniej degustacji finlandi wpadłem w małe kompleksy hehe. Więc raczej zostane przy metodzie 2,5 twojego przepisu.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: gr000by » poniedziałek, 16 cze 2014, 15:25

Właśnie przy destylacji z niższego %% pozbywamy się większej ilości syfów (w tym alkoholu amylowego), bo łatwiej przechodzą one do przedgonów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Sebastian120 » poniedziałek, 16 cze 2014, 19:02

A jak się ma do tego wszystkiego ta tabela? http://www.bimber.info/forum/download.php?id=7121


Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1488
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » poniedziałek, 16 cze 2014, 19:38

Według tego przy stężeniu poniżej 35 w przedgonach powinny być właśnie alkohol amylowy i octan etylu, bo mają wyższą lotność od alkoholu etylowego.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: gr000by » poniedziałek, 16 cze 2014, 19:51

Potrzebne jest to do skonstruowania tego wykresu download/file.php?id=11299&mode=view
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: Pretender » poniedziałek, 16 cze 2014, 21:02

Bardziej przystępnie już nie da się wytłumaczyć. Działaj i rób wg wskazówek, żałował nie będziesz.


ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:13
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: ziulek1985 » czwartek, 26 cze 2014, 12:25

Bardzo dokładny i przydatny opis.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców. :D

Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 14:28 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.


Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1488
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » czwartek, 26 cze 2014, 14:41

Chyba 40 mm :D a co do termometru to jeśli masz możliwość to zamontuj - naprawdę ułatwia prowadzenie procesu. Tylko przy Twoim wypełnieniu ciężko stwierdzić gdzie będzie ta 10 półka. Myślałeś nad zmianą na zmywaki albo sprężynki?
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: moj-sposob-na-zimne-palce-t10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: wiking » czwartek, 26 cze 2014, 15:11

ziulek1985 pisze:
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację .

O czym Ty kolego pleciesz :o.


ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:13
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: ziulek1985 » piątek, 4 lip 2014, 22:25

Dokładnie 40mm (skala mi się odrobinę zachwiała) a drugi termometr w chwili natchnienia i wolnego czasu zakupię i wspawam. Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok (tani alkoholomierz zamyka skale), efekt końcowy na nalewkę lub szybkie leżakowanie z płatkami dębowymi + odrobina karmelu jak dla mnie i dla znajomych jest w sam raz.
------ nie zmieniam nic ------

ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję :D

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5170
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: radius » sobota, 5 lip 2014, 19:37

ziulek1985 pisze:Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok

A co ci szkodzi kupić kilkanaście zmywaków ( w Lidlu za 3 szt. ok. 3 zł) i wypróbować takie wypełnienie.
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
aronia
1450
Posty: 1488
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: aronia » niedziela, 6 lip 2014, 00:03

Jeżeli chodzi o kwestię wypełnienia to ostatnio dostałem próbkę z aparatu z wypełnieniem z wiórów, ale dodatkowo prasowanych - według właścicieli do około 1,5 m rury wcisnęli 2 "wory" takich wiórów. Moc i zapach oceniłbym na 5(może 5+). Z opisu też wygląda on na CM - jak go obejrzę na żywo to coś więcej napiszę, bo zapowiada się ciekawie :D .


ziulek1985
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:13
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: ziulek1985 » niedziela, 6 lip 2014, 11:01

...Radius... a dlaczego uważasz że zmywaki są lepsze od wiórów z obcinania prętów (szerokie na 1.7mm i bardzo cienkie) wytrawionych w fosolu ? moja konstrukcja to kopia sprzętu z początku lat 90tych, z tym ze zamiast kega w orginale była beczka miedziana. Jedynie może bym się pokusił o sprężynki ale to może w następnej konstrukcji jeśli do takowej dożyje.:D

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5170
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora

Postautor: radius » niedziela, 6 lip 2014, 12:45

A no dlatego, że już dawno potwierdzono doświadczeniami praktycznymi, że wióry mają duuużo gorszy parametr HETP niż zmywaki :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości