Witam
Czy ktoś może poradzić jak najwygodniej domowym sposobem pozbyć się korzonków oraz kiełków od ziarna ?
Robię pierwszy nastaw ze zboża (jęczmień), ładnie wykiełkowało (ma 10dni) i kwestia że korzonki się połączyły w kępy tak jak to bywa ze system korzennym trawy.
jak oddzielić korzonki ?
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: jak oddzielić korzonki ?
Obawiam się, że teraz to masz raczej kiełki sałatkowe, a nie słód- jakiej długości są korzenie, a jakiej kiełki? Jeżeli się poskręcały, to znaczy, że a) dawno powinny być już suszone i b) za długo trzymałeś przed suszeniem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: jak oddzielić korzonki ?
Ojoj, nie polecam- w piekarniku to już raczej prażenie wysuszonego. Chyba, że na jakichś specjalnych siatkach i z opętańczym mieszaniem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: wtorek, 12 lut 2013, 22:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: miód
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: jak oddzielić korzonki ?
Kiełki wzajemnie ze sobą się nie poskręcały, korzonki natomiast tak, kiełki są mniej więcej na 3/4 dłg ziarna, ale nie wszystkie, kilka zaczęło (kiełków) zielenieć. Czy jak skopałem sprawę jestem w stanie to jeszcze uratować, zmielić razem z kiełkami i korzonkami a potem zatrzeć dodając enzymy? Czy tylko już nada się to już jako pasza dla kur?
-
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
- Kontakt:
Re: jak oddzielić korzonki ?
Nie rozumiem po co się brać za słodowanie jak się najpierw człowiek porządnie nie przygotuje teoretycznie - pomijając fakt, że przy obecnych cenach słodu ze Strzegomia ok 4PLN/kg ześrutowany słodowanie w domu nie ma najmniejszego sensu. Podrzucę 2 linki może coś rozjaśnią i pomogą:
http://www.piwo.org/topic/5357-slodowan ... 82odowanie
http://www.piwo.org/topic/7534-slodowan ... C4%99dzony
http://www.piwo.org/topic/5357-slodowan ... 82odowanie
http://www.piwo.org/topic/7534-slodowan ... C4%99dzony
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe