Jak klarować cytrynówkę

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

imar42 pisze: Moim zdaniem cytrynówka powinna być mętna!
A moim zdaniem może być mętna. Ważne, żeby była smaczna ;)
Moje cytrynówki ( raptem dwie) miały obie fazy - na początku mętne, a po odstaniu robiły się klarowne i wtedy ściągałem znad osadu. Osad był utylizowany paszczowo :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
koncentraty wina

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: eldier »

Moja też jest klarowna, że można gazetę przez nią czytać :D Ja to nawet chciałem żeby była mętna, ale się sklarowała i po wymieszaniu nie jest mętna, tylko pływa w niej jakieś dziadostwo. Robiona ze skórek i soku cytrynowego z miąższem.

Po prostu za szybko pijecie od zrobienia i dlatego nie ma czasu się sklarować :haha:

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: imar42 »

wawaldek11 pisze:A moim zdaniem może być mętna. Ważne, żeby była smaczna ;)
I to jest kwintesencja naszego hobby.
Znam ludzi, którzy nie zjedzą żółtych ziemniaków, znam ludzi, którzy nie wypiją mętnej nalewki.
Ja lubię i jedno i drugie. Wolno im nie lubić. Wolno mi lubić... :piwo:
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: DoktorPio »

Widzę że kolega "radius" ma patent na rację jaka ma być cytrynowka :) A ja wysuwam swoje wnioski na podstawie obserwacji trunków o smaku cytrynowym czy na bazie cytryny. Ale co tam dla niektórych może i mleko krowie powinno być czyste i klarowne jak wodą. Co do smaku cytrynowki naj naj naj lepszej na świecie jaką zrobił kolega "radius" to się nie wypowiem bo zapewne nigdy taki robaczek jak ja nie będzie miał okazji spróbować.
Ale jak to mówią jedni lubią zapach róż a inni jak im nogi śmierdzą ? No cóż ja wolę zapach róż ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: radius »

@"doktorku", nadąłeś się jak balonik, ale zupełnie niepotrzebnie ;)
Po pierwsze, to mój nick pisze się bez cudzysłowu 8-)
Po drugie, jeśli ja, jak twierdzisz, mam patent na rację, to ty na nieomylność, którą potwierdzasz stanowczym stwierdzeniem "ma być mętna" :x
Po trzecie;
DoktorPio pisze: zapewne nigdy taki robaczek jak ja nie będzie miał okazji spróbować.
Jeśli podasz adres na PW, to taką okazję miał będziesz :D
Po czwarte, ani zapach róż ani niemytych nóg, nijak się mają do zapachu dobrej cytrynówki zrobionej na bardzo dojrzałych owocach :mrgreen:
Pozdrawiam serdecznie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: DoktorPio »

Dziękuję za twoją cytrynówke ale taki balonik jak ja nie jest godzien tak wyrafinowanego trunku :odlot:
A co do tego zapachu róż to to jest takie powiedzenie jesli byś nie wiedział a nie potownanie do jakiejkolwiek cytrynowki ;)
EOT
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: JanOkowita »

Gorąca dyskusja... Pragnę tylko wtrącić swoje 3 grosze. Cytrynówka bywa często mętna z powodu estrów zawartych w skórkach cytryny. Przy zbyt niskiej mocy trunku poniżej 38% nie da się praktycznie usunąć zmętnienia fitrowaniem mechanicznym. Jedynym rozwiązaniem jest podniesienie % alkoholu.
To taka uwaga z 7 lat doświadczeń w rozmowach z klientami sklepu http://alkohole-domowe.pl
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

CornBlumenBlau
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 15 lut 2015, 09:52
Ulubiony Alkohol: Preferuje dobre trunki domowe
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Siradiensis
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: CornBlumenBlau »

Faktycznie dyskusja zrobiła się gorąca. Zahaczyła nawet o róże i śmierdzące nogi :D
Zgodnie z tematem wątku podałem sprawdzony sposób na smaczną i klarowną cytrynówkę (niech będzie nawet, że to Limoncello), a czy musi być klarowna czy mętna? Piłem oba rodzaje. Wolę klarowną, ale, że "musi"... Na Boga, to nie dekalog, zostawmy więc to do wyboru tym, co ją będą osobiście popełniać.



wawaldek11 pisze: A moim zdaniem może być mętna. Ważne, żeby była smaczna ;)
Moje cytrynówki ( raptem dwie) miały obie fazy - na początku mętne, a po odstaniu robiły się klarowne i wtedy ściągałem znad osadu. Osad był utylizowany paszczowo :mrgreen:
Właśnie tak Waldku, "może być".
Jak kiedyś przyjedziesz do Sieradza, popróbujemy paszczowo.

Ha, ha, góra z górą... a człowieki zawsze. I to w takim miejscu :)
Pozdrawiam, Maciek.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: wawaldek11 »

Ostatnio jeździłem w tamte strony - rodzinne mojego Taty: Iwanowice Kliczków M, Brzeźnio, Charłupia Wielka - niestety na pogrzeby.
Ale może wpadniesz w sierpniu do mnie? Może gdzieś mam sampelka klarownej cytrynówki?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: sargas »

Ja dla mnie leżakowanie cytrynówki sensu nie ma bo uważam, że najlepsza jest świeża taka kilku dniowa.
Klarowanie nie potrzebne mi smakuje bardziej mętna :)
Potwierdzam że jak postoi odpowiednio długo oddzieli się osad.
Jeżeli jednak zamierzasz leżakować to uważam, że musisz wyklarować bo na smaku straci.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: olo 69 »

Też nie klaruję. Wręcz uważam, że takie nieklarowana jest bardziej pełna w smaku. Wiadomo, że jak postoi to i się sklaruje, ale ja przed podaniem na stół specjalnie ją mieszam i jest miód malina nawet po dwóch latach.
Pozdrawiam,olo 69

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: imar42 »

JanOkowita pisze:Przy zbyt niskiej mocy trunku poniżej 38% nie da się praktycznie usunąć zmętnienia fitrowaniem mechanicznym.
Ponieważ moją cytrynówkę najczęściej spożywają panie - dlatego robię słabszą (około 32%) Jak daleko moja pamięć sięga, to (z jednym wyjątkiem) zawsze była mętna. Zrobiłem jej już kilkadziesiąt litrów i tylko raz - przez roztargnienie - zrobiłem tak jak do czystej, czyli około 42%. Wtedy sklarowala się dużo szybciej. Ale nawet wtedy mieszałem ją przed podaniem i była prawie jak zawsze. Goście dziwili się tylko dlaczego teraz jest mocniejsza niż zwykle.



Telepatycznie wysłane via Tapatalk.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

MacLebaski
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 23:49
Krótko o sobie: jestem libertarianinem , lubie nature , zgrabne kobiety , samowystarczalny styl zycia i pierogi . interesuje sie teologia, fizyka kwantowa i bimbrownictwem
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: londyn
Podziękował: 1 raz
Kontakt:
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: MacLebaski »

Witam bimbrownikow , nalewkarzy :) i odświeżam temat . wyczytałem z tego postu , ze do sklarowana potrzeba podnieść % cytrynówki a jak zrobić ją bardziej żółtą ? z miodem brązowieje a cukru nie używam do niczego poza koglem moglem i zacieru na bimber :)
Ostatnio zmieniony sobota, 21 wrz 2019, 08:42 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak klarować cytrynówkę

Post autor: marcingrzesik »

Herbata z kurkumąObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”