Jak klarować Cydr
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 20:29
- Krótko o sobie: Ostatnio staram się jeść w większości tylko to co sam zrobię
- Ulubiony Alkohol: Piwo ale z tym walczę ;)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Kraków
Zrobiłem cydr z soku, który sam zrobiłem przy pomocy wyciskarki. Efekt na początku był straszny, bardzo bardzo metny. Po burzliwej zlałem na cichą i dalej szału nie było. Myślałem, że nic już z tego nie będzie ale po ok tygodniu okazało się, że wyklarował się sam do postaci soku z tarczy na. U mnie pomogło nie patrzenie się na niego
- co robisz wieczorem?
- namówiłeś mnie
- namówiłeś mnie
-
- Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 19 paź 2014, 17:37
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
- Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
- Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
Re: Jak klarować Cydr
Witam. Widzę że temat już dosyć stary, a nowego nie ma co zakładać, więc pytanie zadam tu. Pierwszy cydr robiłem w temp. 16 stopni. Po burzliwej, która trwała tydzień, odstawiłem na 2 tygodnie. Cydr w tym czasie się praktycznie nie klarował. Rozlałem taki do butelek, dodałem cukier do refermentacji. Po miesiącu w smaku był megaaaaa pyszny i nadal mętny z osadem na dnie. Piłem już kilka cydrów i ten był najlepszy- nie żebym chwalił swój, ale naprawdę był świetny. Teraz zasadnicza część mojego pytania. Kolejny nastawiłem podczas upałów i temp. burzliwej poszła na 26 stopni. Czy jest sens to klarować i butelkować? Czy może przepędzić? Naczytałem się, że taka wysoka temperatura to potworny kac. Ma ktoś doświadczenie w temacie?