Witam,
u mnie jest posmak acetonu po filtrowaniu, nie w zapachu tylko w smaku i co ciekawe ze nie zawsze i nie wszystko co filtruję.
Nie wiem czy to istotne, ale najbardziej to wyczuwalne jest po rozcieńczeniu spirytusu do 50% i po filtrowaniu.
Pozdrawiam Irecki12
Znaleziono 19 wyników
- poniedziałek, 30 wrz 2013, 22:17
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Pogorszenie smaku po filtracji węglem
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 16164
- czwartek, 1 wrz 2011, 22:24
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw na tej samej wodzie
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 14284
Re: Nastaw na tej samej wodzie
I tu tkwi problem, bo Blg jest wciąż 14. Mierzyłem cukromierzem zapewne takim samym jak wielu z nas posiada. I co dalej???Startowe 14Blg. Nie ma prawa wtedy pracować
Pozdrawiam.
- czwartek, 1 wrz 2011, 15:13
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw na tej samej wodzie
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 14284
Re: Nastaw na tej samej wodzie
Witam! Też zrobiłem podobnie jak kolega, ale mi nie wystartował i tu mam problem co dalej robić. Po przegotowaniu zlałem do beczki - miałem 8 Blg. Dosypałem cukru na 14 Blg i drożdże T3 [125g] temperaturę miałem 27st.. Po dwóch dniach sprawdzam, a tam cisza i temp. spadła do 19. W nocy temperatura j...
- wtorek, 15 lut 2011, 21:33
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Co się dzieje z nastawem cukrowym.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7304
Re: Co się dzieje z nastawem cukrowym.
Musisz uzbroić się w cierpliwość. Kontroluj nastaw. Jeśli Blg spada, to w odpowiednim czasie fermentacja się zakończy. Jeśli jednak drożdżaki nie dają rady i nie są w stanie dalej pracować, to proponuję przepsocić nastaw w takim stanie jak jest, tylko nie wylewać pozostałości. Uzupełnienie go cukre...
- niedziela, 13 lut 2011, 21:48
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Co się dzieje z nastawem cukrowym.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 7304
Co się dzieje z nastawem cukrowym.
Witam Nie wiem co się dzieje z nastawem cukrowym: 20l.nastaw zrobiłem w tym 17,5 wody 4,6 cukru 2 łyżki(duże ) koncet. pomidorowego. 7g. drożdży płynnych z biowinu +pozywka która była w komplecie porcja od 10-25l. temperatura min.22st. max 28st. C Blg.20 na starcie,teraz spadło do 6 blg,już tydzień ...
- niedziela, 5 gru 2010, 23:55
- Forum: Ocet Domowy
- Temat: Winny kwas octowy z owoców
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 4596
Winny kwas octowy z owoców
Witam Bractwo psotników. Mam dylemat i nie wiem co z tym zrobić. Mianowicie zrobiłem kompot tzn.nastawiłem owoce i dolałem stare kompoty,pracował całkiem nie żle ,ale zrobiło się zimno tam gdzie stało i przestało pracować. Przeniosłem do ciepłego pomieszczenia i kaplica :hmm: nie pracuje.Zrobił się ...
- piątek, 19 lis 2010, 00:19
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Octówki (muszki) po destylacji
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 9576
Octówki (muszki) po destylacji
Witam szanownych smakoszy zacnych trunków własnej produkcji . Mam problem ,który mnie nęka i zarazem nasuwa pytanie.Dlaczego i skąd? Zawsze po psoceniu owocowym, już po destylacji gromadzą się octówki (takie muszki ) przy szklance,czy innym otwartym naczyniu, nawet przy filtrowaniu psoty też. Czy kt...
- niedziela, 16 maja 2010, 22:24
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Problem z nastawem zbożowym na T3
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2860
Re: Problem z nastawem zbożowym na T3
Drożdże oczywiście, paczka szczelnie była zamknięta i w suchym miejscu norma.
- niedziela, 16 maja 2010, 21:37
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Problem z nastawem zbożowym na T3
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2860
Re: Problem z nastawem zbożowym na T3
Temperatura była ok. Sam zachodzę do głowy co nie tak jaki błąd zrobiłem i gdzie.
Może za mało cukru?.wcześniej dawałem 6kg teraz dałem 5 pomyślałem że wcześniej
było za dużo ponieważ długo pracowało nawet do 6 tygodni.
Może za mało cukru?.wcześniej dawałem 6kg teraz dałem 5 pomyślałem że wcześniej
było za dużo ponieważ długo pracowało nawet do 6 tygodni.
- niedziela, 16 maja 2010, 20:30
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Problem z nastawem zbożowym na T3
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2860
Re: Problem z nastawem zbożowym na T3
Witam!
Czekałem trzy dni po zalaniu i nic nie wystartowało,a po zalaniu blg wskazywał ponad 16 teraz jest po smak słodkawy i octowy.
Na tym ziarnie robiłem trzy nastawy może to już koniec ziarno się wyeksploatowało? A może ktoś miał coś podobnego,i podpowie jak to jeszcze uratować?????
Pozdro.
Czekałem trzy dni po zalaniu i nic nie wystartowało,a po zalaniu blg wskazywał ponad 16 teraz jest po smak słodkawy i octowy.
Na tym ziarnie robiłem trzy nastawy może to już koniec ziarno się wyeksploatowało? A może ktoś miał coś podobnego,i podpowie jak to jeszcze uratować?????
Pozdro.
- niedziela, 16 maja 2010, 18:11
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Problem z nastawem zbożowym na T3
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2860
Problem z nastawem zbożowym na T3
Witam i pozdrawiam. Mam problem: zarobiłem trzeci raz nastaw z 3,5kg jęczmienia, plus 2,3 kukurydzy, 30l wody i 5kg cukru. Drożdże T3 dwie łyżki stołowe, a blg pokazał mi 16,6. Nie wystartowało i, co najgorsze, jest słodkie i czuć octem.Czy ktoś miał coś podobnego? Co by teraz zrobić,aby nie stracić...
- niedziela, 14 mar 2010, 09:57
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 6579
Re: Problem z nastawem
Witam!rafal_sta pisze:No i znowu przestały pracować:( O co tutaj chodzi?
Myśle, że jest za duże stężenie cukru, dolej z 5l ciepłej wody i czekaj, może być cicha praca drożdży, sprawdzaj blg.
Pozdrawiam.
- niedziela, 14 lut 2010, 23:58
- Forum: Śmietnik
- Temat: Co zrobic z bananami ????
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2718
Re: Co zrobic z bananami ????
Witaj seciszu Uważam, że te 50kg możesz podzielić, trochę możesz zrobić winka pyszne wychodzi, a reszta na pyszną psotę jeszcze lepsza wychodzi jeśli lubisz. Długo pracowałem w tej branży i dużo straciłem,a teraz żal że w tedy nic nie robiłem w tym kierunku tzn., nie psociłem, a tyle się tego marnow...
- niedziela, 31 sty 2010, 15:42
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754442
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
[quote="Juliusz"]@IRECKI12 Pytania: 1. Z ilu pierwszych gotowań cyklu masz końcowe drugie gotowanie na whisky? 2. Jak odbierałeś frakcje z drugiego gotowania? Jakie proporcje (z jakich temperatur) użyłeś do ostatecznego zmieszania? 3. Ile chipsów (na litr) i jakich (pieczone, lekko pieczon...
- czwartek, 28 sty 2010, 23:42
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 754442
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam. Mam problem z nastawu wg. przepisu, Juliusza "Łatwy Kwaśny Zacier Wuja Jessie", mianowicie po drugim przegonieniu i zasypaniu cipsami dębowymi po około 3-4ech dni jest intensywny smak piekący , goryczkowaty podobny jak przy śliwowicy. Co robic?? :help: , czy ktoś już miał cos podobn...
- piątek, 18 gru 2009, 23:36
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw z mandarynek
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 11195
Re: Nastaw z mandarynek
Witam. Robiłem jakieś 6 lat temu i powiem że mi smakowało. Robiłem to na oko,i nie pamiętam proporcj . Ale uważam że warto jeszcze po probowac. Pamietajcie panowie, że te owoce są konserwowane woskiem do transportu więc trzeba je dobrze umyc , a najlepiej skórkę w gorącej wodzie parzyc,i ręce też pł...
- sobota, 24 paź 2009, 22:59
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 728983
Re: Śliwowica 2009
Mhm, a drożdże? Dla dzikusów takie stężenie może być trochę za wysokie... Witam! trochę nie łapię co znaczy "dla dzikusów takie stężenie może ......" po zalaniu wodą z cukrem ładnie zaczęło pracować, więc dodałem tylko pożywki uważałem, że będzie dobrze, i tak było. Do czasu, potem cała f...
- piątek, 23 paź 2009, 22:28
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 728983
Re: Śliwowica 2009
Witam,Zygmunt pisze:A jakieś szczegóły? Dawałeś cukier? Jakieś drożdże? Jeżeli tak- w jakiej ilości?
tak dawałem, cukier i pożywkę drożdżową.
Ilości takie jak były podane na forum:
20 kg śliwek
10 kg cukru.
- piątek, 23 paź 2009, 18:03
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 728983
zacier ze śliwek jest gorzki
Witam Panów psoty :klaszcze: jestem tu nowy. Dużo czytałem postów jakie piszecie. Ja mam mały problem. Zrobiłem śliwki w beczce 120l i nie wiem co się stało??? bo wyczuwam goryczkę w zacierze, a jeszcze się nie przerobiło, jest słodkawe. CO ZROBIĆ Z TYM? Czy nic nie robić, poczekać, aż się przerobi ...