Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Świeżo ściętej? Surowe, mokre drewno? To będziesz miał mnóstwo garbników w trunku, powinieneś szczapkę przynajmniej wysuszyć do suchości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Najważniejsze - drewno musi! być okorowane i wysuszone. Koniecznie wysuszone.
Moim zdaniem szczypka za duża. Kilka, grubości ołówka będzie lepsze. Długość macerowania/leżakowania mim zdaniem - bez ograniczenia czasowego.piiootreek pisze: Czy szczapka nie jest za duża? Jak długo macerować i potem leżakować?
Najważniejsze - drewno musi! być okorowane i wysuszone. Koniecznie wysuszone.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Bardzo ciekawy wątek . Osobiście zainteresowało mnie podejście@gr000by do łączenia różnych
gatunków drewna z dębem w smaczeniu i starzeniu naszych trunków.
Generalnie dąb do starzenia to jest klasyka więc może warto dalej stosować ten dodatek,ale próbować
łączyć go z innymi gatunkami drewna ale pod profil smakowy danego destylatu.
Na przykład do destylatu jabłkowego do dębu dodawać szczapy jabłoni, itd.....
Z pewnością jest kwestią doświadczeń i prób co poszczególny gatunek drewna wnosi do trunku a to nie zawsze jest tak wprost zbieżne jak podałem we wcześniejszym przykładzie.
Również Zastosowanie szczap suszonych a opiekanych w różnym stopniu da nieco inny efekt.
Ciekawi mnie efekt smakowy opiekanej czereśni,będę czekał na opinie @gr000by.
Osobiście zrobiłem eksperyment ze szczapami dębowymi mocno opalonym na palniku gazowym do stanu powierzchniowego zwęglenia. Były nieco grubsze ok.10- 12mm. aby w środku po zwęgleniu zostało coś żywego dębu. Macerowałem je kilka tygodni w winie Lm,MF,F, aby następnie posłużyły do starzenia destylatu.Wino na początku miało zbyt dużo w aromacie i smaku wędzarni i spaleniska,ale po jakimś czasie ta niekorzystna cecha znikła.
gatunków drewna z dębem w smaczeniu i starzeniu naszych trunków.
Generalnie dąb do starzenia to jest klasyka więc może warto dalej stosować ten dodatek,ale próbować
łączyć go z innymi gatunkami drewna ale pod profil smakowy danego destylatu.
Na przykład do destylatu jabłkowego do dębu dodawać szczapy jabłoni, itd.....
Z pewnością jest kwestią doświadczeń i prób co poszczególny gatunek drewna wnosi do trunku a to nie zawsze jest tak wprost zbieżne jak podałem we wcześniejszym przykładzie.
Również Zastosowanie szczap suszonych a opiekanych w różnym stopniu da nieco inny efekt.
Ciekawi mnie efekt smakowy opiekanej czereśni,będę czekał na opinie @gr000by.
Osobiście zrobiłem eksperyment ze szczapami dębowymi mocno opalonym na palniku gazowym do stanu powierzchniowego zwęglenia. Były nieco grubsze ok.10- 12mm. aby w środku po zwęgleniu zostało coś żywego dębu. Macerowałem je kilka tygodni w winie Lm,MF,F, aby następnie posłużyły do starzenia destylatu.Wino na początku miało zbyt dużo w aromacie i smaku wędzarni i spaleniska,ale po jakimś czasie ta niekorzystna cecha znikła.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Opiekane szczapy czereśniowe jeszcze leżą nietknięte. Przy najbliższej okazji zaleję je czystą wódką i zobaczę co wyszło. Za to surowe szczapy czereśniowe nieco mnie rozczarowały, solo się nie nadają do uszlachetniania (chyba że dla maniaków drewna), ale jako kilkuprocentowy dodatek do dębu już mogą być ciekawe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Zalałem szczapy czereśniowe pieczone (2 sztuki) 250ml wódki w poniedziałek. W czwartek trunek nabrał już złotego koloru oraz ciekawego słodko-owocowego zapachu. W smaku jest jeszcze dość surowy, owocowo-drewniany, z nutką dymu i karmelu. Kolejna próba za niecały tydzień. Chyba muszę dolać wódki, bo szczapy czereśniowe znacznie szybciej starzą trunek niż dębowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Kibicuję Wam bardzo w próbach z owocowymi szczapkami. Bo sam mam zamiar przeprowadzić takie próby.
Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale? Przynajmniej ja o takim fakcie nie słyszałem.
Czy to jest kwestia nieznanych nam negatywnych ubocznych efektów, czy ograniczenia surowcowe. Po prostu drzew owocowych jest mniej niż dębowych. Czy też po prostu tradycja i przyzwyczajenia smakowe?
Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale? Przynajmniej ja o takim fakcie nie słyszałem.
Czy to jest kwestia nieznanych nam negatywnych ubocznych efektów, czy ograniczenia surowcowe. Po prostu drzew owocowych jest mniej niż dębowych. Czy też po prostu tradycja i przyzwyczajenia smakowe?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Najszybciej "starzyły" nieopiekane szczapy z orzecha włoskiego, w kilka minut trunek miał słomkowy kolor i paskudnie gorzki smak , przeznaczyłem wtedy te szczapy na rozpałkę do kominka. Mam jeszcze jeden kawałek opiekanego orzecha włoskiego i mam dylemat czy go zalać czy nie po próbie ze szczapami nieopiekanymi.
Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce. Może mieć to związek z wpływem na walory organoleptyczne, bo trunek musiałby krótko leżakować w takiej beczce owocowej, albo ma to związek z problemem uzyskania odpowiedniej ilości drewna. W końcu dąb rośnie prosty i solidny, a drzewa owocowe zwykle nie rosną tak prosto i dodatkowo owocują (niektóre nawet bardzo), co przekłada się też na jakość przyszłego surowca na drewno.
Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce. Może mieć to związek z wpływem na walory organoleptyczne, bo trunek musiałby krótko leżakować w takiej beczce owocowej, albo ma to związek z problemem uzyskania odpowiedniej ilości drewna. W końcu dąb rośnie prosty i solidny, a drzewa owocowe zwykle nie rosną tak prosto i dodatkowo owocują (niektóre nawet bardzo), co przekłada się też na jakość przyszłego surowca na drewno.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
- akacjowych- do destylatów owocowych, daje delikatniejsze nuty niż dąb czy morwa
- z drewna morwy- do destylatów z owoców pestkowych, nadaje bursztynowy kolor
- kasztanowca
- jesionu- do destylatów zbożowych i owocowych, nie oddaje koloru
- wiśni
Niektóre z tych beczek są lakierowane lakierami oddychającymi, zdaje się jesion jest nawet woskowany wewnątrz. Bez tych zabiegów mogłyby przeciekać,
lesgo58 pisze: Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale?
Do starzenia destylatów używa się m.in. beczek;gr000by pisze: Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce.
- akacjowych- do destylatów owocowych, daje delikatniejsze nuty niż dąb czy morwa
- z drewna morwy- do destylatów z owoców pestkowych, nadaje bursztynowy kolor
- kasztanowca
- jesionu- do destylatów zbożowych i owocowych, nie oddaje koloru
- wiśni
Niektóre z tych beczek są lakierowane lakierami oddychającymi, zdaje się jesion jest nawet woskowany wewnątrz. Bez tych zabiegów mogłyby przeciekać,
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Zależy jak stare. Można również zrobić chipsy/szczapki, jeśli beki za duże będą.boxer1981228 pisze:Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post i zaraz z zapytaniem. Intryguje mnie sprawa czipsów dębowych tych opiekanych. Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. Tutaj mam czipsy kupione i choć efekt z destylatem jest raczej dobry to nie potrafie sobie wyjaśnić, dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa, bez charakterystycznego zapachu przypieczenia. A może, czipsy poddane były moczeniu w jakimś płynie czy innej bejcy. Tak to jedynie mogę sobie wytłumaczyć a może nie wiem wszystkiego. Dziękuje.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam, kilka postów wcześniej dałem fotkę z kawałkiem drewna ze śliwki węgierki. Po 2 dniach destylat nabrał koloru drewienka. Natomiast po 10 dniach nastąpiła degustacja, efekty: kolor piękny bursztynowy; brak zapachu owocowego; smak bardzo łagodny pomimo 50%. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i to jest jeden z tych smaków których szukam w gorzałce. Destylat testowy to cukrówka 2 razy destylowana na pot-stilu, niefiltrowana.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam Wszystkich, teraz dopiero zauważyłem, że temat "kupnych prażonych dębowych czipsów", temat pod rozwagę, podjęty został przez frankonia 30 marca 2010roku. Minie więc niebawem 5 lat. Rad jestem, że już wcześniej, ktoś zauważył to o czym napisałem kilka dni temu. Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką. Nie ulega wątpliwości, że ważne jest to co proponują nam internetowe sklepy, to co moczymy, wlewamy, mieszamy i pijemy. Mam nadzieje, że temat palonych dębowych czipsów, wyglądających na nie przypiekane a raczej moczone w bliżej nie znanej cieczy, prędzej czy później zostanie wyjaśniony. Dziękuje i pozdrawiam.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Przeczytaj sobie ten wątek; http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
jastrzemb pisze:Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. [......[
dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa.
Żadna to zagadka ani tajemnica.jastrzemb pisze:Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką.
Przeczytaj sobie ten wątek; http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Dorzucam swoje 3 grosze. Z akacji wykonuje się beczki do win białych, tak jak z jesionu bo nie barwi na kolor. Przynajmniej tak kiedyś mówili w tv Rzepeccy. Może chipsy są po struganiu opiekane w jakimś urządzeniu?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam koledzy, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Cześć. Chodzi Ci chyba o mirabelki
Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Jak spróbujesz, to się podziel opinią. Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą Może zapominają o niej
Do jakiego destylatu chcesz dodać drewno z mirabelki?alis pisze: Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą Może zapominają o niej
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę .
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre
Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/