Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

piiootreek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: piiootreek »

Witam, wczoraj wrzuciłem kawałek z świeżo ściętej śliwki węgierki. Czy szczapka nie jest za duża? Jak długo macerować i potem leżakować?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Świeżo ściętej? Surowe, mokre drewno? To będziesz miał mnóstwo garbników w trunku, powinieneś szczapkę przynajmniej wysuszyć do suchości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mirek109 »

piiootreek pisze: Czy szczapka nie jest za duża? Jak długo macerować i potem leżakować?
Moim zdaniem szczypka za duża. Kilka, grubości ołówka będzie lepsze. Długość macerowania/leżakowania mim zdaniem - bez ograniczenia czasowego.

Najważniejsze - drewno musi! być okorowane i wysuszone. Koniecznie wysuszone.

piiootreek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: piiootreek »

Drewno wycięte ze srodka pnia. Suche jak pieprz ale dodatkowo w piekarniku podsuszane.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

Bardzo ciekawy wątek :idea: . Osobiście zainteresowało mnie podejście@gr000by do łączenia różnych
gatunków drewna z dębem w smaczeniu i starzeniu naszych trunków.
Generalnie dąb do starzenia to jest klasyka więc może warto dalej stosować ten dodatek,ale próbować
łączyć go z innymi gatunkami drewna ale pod profil smakowy danego destylatu.

Na przykład do destylatu jabłkowego do dębu dodawać szczapy jabłoni, itd.....
Z pewnością jest kwestią doświadczeń i prób co poszczególny gatunek drewna wnosi do trunku a to nie zawsze jest tak wprost zbieżne jak podałem we wcześniejszym przykładzie.
Również Zastosowanie szczap suszonych a opiekanych w różnym stopniu da nieco inny efekt.
Ciekawi mnie efekt smakowy opiekanej czereśni,będę czekał na opinie @gr000by. :idea:

Osobiście zrobiłem eksperyment ze szczapami dębowymi mocno opalonym na palniku gazowym do stanu powierzchniowego zwęglenia. Były nieco grubsze ok.10- 12mm. aby w środku po zwęgleniu zostało coś żywego dębu. Macerowałem je kilka tygodni w winie Lm,MF,F, aby następnie posłużyły do starzenia destylatu.Wino na początku miało zbyt dużo w aromacie i smaku wędzarni i spaleniska,ale po jakimś czasie ta niekorzystna cecha znikła. :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Opiekane szczapy czereśniowe jeszcze leżą nietknięte. Przy najbliższej okazji zaleję je czystą wódką i zobaczę co wyszło. Za to surowe szczapy czereśniowe nieco mnie rozczarowały, solo się nie nadają do uszlachetniania (chyba że dla maniaków drewna), ale jako kilkuprocentowy dodatek do dębu już mogą być ciekawe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

Myślę,że jest to dobry kierunek jeżeli chodzi o próby na czystej wódce :idea: ,to bez zakłóceń smakowych pokaże cechę danego drewna do ewentualnego przeznaczenia w innych destylatach.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Zalałem szczapy czereśniowe pieczone (2 sztuki) 250ml wódki w poniedziałek. W czwartek trunek nabrał już złotego koloru oraz ciekawego słodko-owocowego zapachu. W smaku jest jeszcze dość surowy, owocowo-drewniany, z nutką dymu i karmelu. Kolejna próba za niecały tydzień. Chyba muszę dolać wódki, bo szczapy czereśniowe znacznie szybciej starzą trunek niż dębowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Ogólnie owocowe, jakoś szybciej "starzą". Nadają kolorek. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: lesgo58 »

Kibicuję Wam bardzo w próbach z owocowymi szczapkami. Bo sam mam zamiar przeprowadzić takie próby.
Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale? Przynajmniej ja o takim fakcie nie słyszałem.
Czy to jest kwestia nieznanych nam negatywnych ubocznych efektów, czy ograniczenia surowcowe. Po prostu drzew owocowych jest mniej niż dębowych. Czy też po prostu tradycja i przyzwyczajenia smakowe?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Najszybciej "starzyły" nieopiekane szczapy z orzecha włoskiego, w kilka minut trunek miał słomkowy kolor i paskudnie gorzki smak :womit:, przeznaczyłem wtedy te szczapy na rozpałkę do kominka. Mam jeszcze jeden kawałek opiekanego orzecha włoskiego i mam dylemat czy go zalać czy nie po próbie ze szczapami nieopiekanymi.
Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce. Może mieć to związek z wpływem na walory organoleptyczne, bo trunek musiałby krótko leżakować w takiej beczce owocowej, albo ma to związek z problemem uzyskania odpowiedniej ilości drewna. W końcu dąb rośnie prosty i solidny, a drzewa owocowe zwykle nie rosną tak prosto i dodatkowo owocują (niektóre nawet bardzo), co przekłada się też na jakość przyszłego surowca na drewno.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Emiel Regis »

lesgo58 pisze: Ale czy Was nie zastanowił fakt iż beczek z drzew owocowych do przechowywania destylatów nie używa się wcale?
gr000by pisze: Co do wykorzystania drewna owocowego w beczkach, to jak już to robi się z niego kilka klepek w beczce.
Do starzenia destylatów używa się m.in. beczek;
- akacjowych- do destylatów owocowych, daje delikatniejsze nuty niż dąb czy morwa
- z drewna morwy- do destylatów z owoców pestkowych, nadaje bursztynowy kolor
- kasztanowca
- jesionu- do destylatów zbożowych i owocowych, nie oddaje koloru
- wiśni

Niektóre z tych beczek są lakierowane lakierami oddychającymi, zdaje się jesion jest nawet woskowany wewnątrz. Bez tych zabiegów mogłyby przeciekać,
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: boxer1981228 »

Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: JanOkowita »

Te z kasztanowca też są woskowane wewnątrz (ciekłą parafiną) - mieliśmy takie w sprzedaży (sprowadzone z Portugalii).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Pretender »

boxer1981228 pisze:Powiedzcie mi proszę, mam dojście do starych beczek lub ich części po irlandzkim Bushmills-e. Znajomy wynonuje z nich ręcznie robione swieczniki i ozdoby sprzedaje je nawet w swoim sklepie. Aktualnie jest na urlopie ale myślę że nie będzie problemu aby odnowić kontakt z jego dostawcą, z tego co pamiętam była nawet możliwość kupienia całych beczek nie znam teraz cen na pewno się dobiem.
Czy takie stare beki będą sie nadawać do starzenia destylatu?
Zależy jak stare. Można również zrobić chipsy/szczapki, jeśli beki za duże będą.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Wie może ktoś czy "drzewo" palmy kokosowej można używać do starzenia alkoholu? :-)
Obrazek

jastrzemb
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 24 sty 2015, 15:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jastrzemb »

Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post i zaraz z zapytaniem. Intryguje mnie sprawa czipsów dębowych tych opiekanych. Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. Tutaj mam czipsy kupione i choć efekt z destylatem jest raczej dobry to nie potrafie sobie wyjaśnić, dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa, bez charakterystycznego zapachu przypieczenia. A może, czipsy poddane były moczeniu w jakimś płynie czy innej bejcy. Tak to jedynie mogę sobie wytłumaczyć a może nie wiem wszystkiego. Dziękuje.

piiootreek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: piiootreek »

Witam, kilka postów wcześniej dałem fotkę z kawałkiem drewna ze śliwki węgierki. Po 2 dniach destylat nabrał koloru drewienka. Natomiast po 10 dniach nastąpiła degustacja, efekty: kolor piękny bursztynowy; brak zapachu owocowego; smak bardzo łagodny pomimo 50%. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i to jest jeden z tych smaków których szukam w gorzałce. Destylat testowy to cukrówka 2 razy destylowana na pot-stilu, niefiltrowana.

jastrzemb
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 24 sty 2015, 15:38
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jastrzemb »

Witam Wszystkich, teraz dopiero zauważyłem, że temat "kupnych prażonych dębowych czipsów", temat pod rozwagę, podjęty został przez frankonia 30 marca 2010roku. Minie więc niebawem 5 lat. Rad jestem, że już wcześniej, ktoś zauważył to o czym napisałem kilka dni temu. Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką. Nie ulega wątpliwości, że ważne jest to co proponują nam internetowe sklepy, to co moczymy, wlewamy, mieszamy i pijemy. Mam nadzieje, że temat palonych dębowych czipsów, wyglądających na nie przypiekane a raczej moczone w bliżej nie znanej cieczy, prędzej czy później zostanie wyjaśniony. Dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jurek1978 »

No zaciekawiłeś mnie z tymi czipsami kupnymi.
Sam nie wiem - dopiero niedawno pierwszy raz piekłem sobie szczapki dębowe i wiem jak one wyglądają i pachną.
W porównaniu do czipsów kupnych zupełnie co innego.
Sam nie wiem co o tym sądzić.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Emiel Regis »

jastrzemb pisze:Przecież jeśli opiekam kawałek drzewa, to efekt opiekania będzie widoczny tylko w części powierzchniowej i przypowierzchniowej drewna łącznie z efektem zapachowym. [......[
dlaczego efekt przypieczenia widoczny jest w całej masie czipsa.
jastrzemb pisze:Rozumie, że skoro nikt nie podejmuje tego tematu, jest on nadal zagadką.
Żadna to zagadka ani tajemnica.
Przeczytaj sobie ten wątek; http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html a następnie dąb opieczony w folii wg. przepisu Juliusza zhebluj, sfrezuj, czy poszatkuj czym tam masz na cienkie kawałki- gwarantuję efekt opieczenia w całej objętości czipsa.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Dorzucam swoje 3 grosze. Z akacji wykonuje się beczki do win białych, tak jak z jesionu bo nie barwi na kolor. Przynajmniej tak kiedyś mówili w tv Rzepeccy. Może chipsy są po struganiu opiekane w jakimś urządzeniu?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jurek1978 »

Właśnie podpiekłem troszkę orzecha włoskiego na średnio palonego.
Zamierzam przetestować pomimo odstraszających opinii :)
Dam znać czy alko starzone na nim jest pijalne :)

alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 13:52
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: alis »

Witam koledzy, jestem tu nowy i mam pytanie. Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?

[MOD - Pisz poprawniej następnym razem.]
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jajek12 »

Cześć. Chodzi Ci chyba o mirabelki
mirabelka.jpg
Jak spróbujesz, to się podziel opinią.
Witam na forum.
Pozdrawiam. jajek12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Tej odmiany śliwy nie używałem. Ale pewnie wyjdzie coś ciekawego. :-)
Jak masz dostęp do śliwy węgierki, to polecam. :-)
K.
Obrazek

alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 13:52
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: alis »

Dzięki koledzy.Tak chodzi o mirabelki, wybaczcie ale dobijam już do czterdziestki stąd ta skleroza :D .

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: wawaldek11 »

alis pisze: Czy używał ktoś drewna ze śliwy, która ma takie małe żółte owoce, jej nazwa nie jest mi znana (u mnie w okolicy mówią na to "kocie jajka" he,he). Mam dość dużo tych drzewek i jestem ciekaw czy warto ich drewno dać do destylatu?
Do jakiego destylatu chcesz dodać drewno z mirabelki?

A zwiekiem sklerotycznym to nie przesadzaj - jest wielu kolegów starszych i swoich blędów nie tłumaczą sklerozą :mrgreen: Może zapominają o niej :D
Pozdrawiam,
Waldek

alis
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 13:52
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: alis »

Kolego do wypędu z nastawu grochowo - ryżowego. Ta skleroza to chyba rzeczywiście nie od wieku tylko od nadużywania trunków :D :?:
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dave »

Mam do Was pytanie, mianowicie jaki rodzaj alkoholu używacie do starzenia dębem, jest to spirytus rektyfikowany czy alkohole smakowe.
Posiadam 700 litrów wina z białych winogron (pochodzą z Hiszpanii) i francuskie beczki Sylvain po porto i zastanawiam się czy destylować wino alembikiem, który posiadam czy użyć do tego celu kolumny i beczkę napełnić spirytusem rozcieńczonym do 55 - 60%. Dodam, że jestem na etapie wyboru kolumny. Czekam na Wasze propozycje.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Szkoda beczki na spirytus/rozcieńczony spirytus, tak samo szkoda wina na spirytus. Starzymy wyłącznie alkohole smakowe, chyba że masz kupę kasy i chcesz pobawić. Podobnie wino lepiej przeznaczyć na destylat smakowy, niż na spirytus, bo ma znacznie większy potencjał niż do bycia czyściochą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Jak dobre wino, to dobre brandy będziesz później mieć. ;-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dave »

Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: radius »

Mając taki "potencjał" nie zastanawiał bym się ani chwili. Wino na destylat smakowy, rozcieńczony do ok. 60% i do beczki . Potem już tylko sprawdzanie co jakiś czas i ewentualnie wydawanie odgłosów paszczą - mniam, mniam :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Emiel Regis »

Dave pisze:Białe wytrawne ok 15,5 - 16%, ale beczki są po porto winie czerwonym wzmacnianym podobnym do sherry oloroso i zastanawiam się czy zalewać je destylatem smakowym czy czystym alkoholem i wydobyć tylko aromatu po porto i dębie.
A cóż to za wino, jak wzmacniane? Taka moc w białym, wytrawnym winie, da się to pić?
Daj namiary na te beczki, jeśli to nie tajemnica.
Reszta jak wyżej, Koledzy dobrze radzą.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dave »

Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre gdyż do nastawu używam wyłącznie glukozy. Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam

mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 14:00
Podziękował: 5 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mociumpan »

gr000by pisze:Po tygodniu moczenia, zlałem wódkę z szczap czereśniowych. Smakuje obłędnie, słodkawo-owocowo, na finiszu lekko cierpko i z nutami dymu i pieczonego drewna. Kolejna próba za ok. 2 tygodnie, jak się trochę ułoży. Będzie super dodatek do dębu na starkę :D.
Mógłbyś pociągnąć ten wątek i opisać jak smakowała czereśnia po dłuższym leżeniu. Czy po tych 2 tygodniach wyciągałeś szczapki czy też moczyły się dalej i jakie efekty smakowe wódki? Czy eksperymentowałeś z opiekanym orzechem włoskim?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: gr000by »

Z orzechem włoskim opiekanym nawet nie próbowałem - surowy orzech włoski (drewno) dał paskudny, gorzki posmak, więc przy którejś okazji wywaliłem pieczoną szczapkę do spalenia. Zgodnie z tym co napisałem, zlałem alkohol ze szczap i pozostawiłem go do ułożenia się. Generalnie czas zadziałał łagodząco, wygładził smaki, ale w sumie żaden z nich nie zanikł, tylko się ułożyły. Teraz dodałem chyba 2 szczapki czereśniowe (surowe) do szczap dębowych pieczonych do starzenia starki. Ilość wręcz śmieszna, ale docelowo ma to być "przyprawa" do dębu, stąd niewielka ilość wykorzystanych szczap.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: janik »

Dave pisze:Wino nastawione na 2 rodzajach drożdży, 100 litrów na aroma white enartisa o mocy 12% oraz 700 litrów na bayanusach G995 z myślą o destylacji stąd ten procent choć myślę, że w smaku jest również dobre
Jeśli chodzi o moc nastawu winogronowego z przeznaczeniu na destylat (koniak,brendy) to nie warto ciągnąć procent na maksa bo to zmniejsza koncentracje aromatu danego nastawu,ale każdy sam decyduje o balansu pomiędzy ilością i jakością.
Dave pisze:Beczki kupiłem na początku lutego we Wrocławiu, firma zajmuje się sprzedażą różnych beczek lecz po porto trafiają się bardzo rzadko stąd tak wielkie było moje zainteresowanie. http://www.starebeczki.pl Pozdrawiam
Czy zalewając te nabyte beczki jesteś w pełni przekonany o ich jakości wnętrza ?
Wypalone na powierzchni cechy beczki nie muszą być tożsame z poprzednim wsadem tej beczki -tak twierdzi importer tych beczek.http://starebeczki.pl/aktualna-oferta-beczek-debowych/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”