Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki, może to niegłupi pomysł porobić próbki i przetestować.
Pamiętam że robiłem wiele prób z drzewem do wędzenia /zresztą nadal to robię/ i teraz np z żoną preferujemy drewno dębowe do rybek i drobiu!!!
Pamiętam że robiłem wiele prób z drzewem do wędzenia /zresztą nadal to robię/ i teraz np z żoną preferujemy drewno dębowe do rybek i drobiu!!!
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Zalałem płatki psotą 50 %. Zrobiłem 0.5 l próbki z drzewa klonu wiśni i akacji. Jestem ciekawy efektów. Oczywiście, opisze smak każdej z próbek, po ok 3 tygodniach.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 sty 2012, 11:23 przez radius, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Płatki są bardzo aromatyczne dałem ich za dużo i musiałem już je odcedzić. Najbardziej mi i rodzinie smakuje psota zaprawiona płatkami wiśni. Jednak klon i akacja mają charakterystyczny smak i trudno go opisać warto spróbować. Ogólnie jest to udany eksperyment. Następnym razem połączę wszystkie płatki.
-
- Posty: 80
- Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
- Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
- Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam.
Po roku testów starzenia czystego alkoholu w różnych drewnach wybrałem na przyszłość tylko jedno. Testowałem dąb, śliwę, brzozę, czeremchę, winorośl, czarną i czerwoną porzeczkę. Najbardziej udany eksperyment związany jest ze śliwą. Wyszedł klarowny, bursztynowy alkohol o ciekawej słodkości. Nie najgorszy był też dąb i brzoza, ale nic powalającego. Natomiast pozostałe drewienka niewiele wpływały na alkohol.
Testuję jednak dalej. Niedawno wstawiłem inny gatunek śliwy i ... brzozę. Zobaczymy.
Mam też jednak pytanie. Czy któryś z kolegów nie próbował może drewna lipy? Pewnie i sam je wypróbuje, ale tak niedawno zastanowiłem się nad nim. No bo ma ono taki ciekawy, dość intensywny, kadzidłowy zapach. A jak to się będzie miało z alkoholem? Niektóre rośliny mają w sobie jakieś niezbyt pożądane dla człowieka substancje. Czy lipa jest pod tym względem bezpieczna?
PS
Dopiero teraz, po przeczytaniu postów z tego tematu, zauważyłem pytanie „eskaera”. Szczapki śliwkowe rąbałem z całości. Choć właśnie teraz przygotowuję sobie do testu drewienka wyłącznie z tych, ciekawie wyglądających, ciemnych środków. Zobaczymy.
Pozdrawiam
Bogdan
Po roku testów starzenia czystego alkoholu w różnych drewnach wybrałem na przyszłość tylko jedno. Testowałem dąb, śliwę, brzozę, czeremchę, winorośl, czarną i czerwoną porzeczkę. Najbardziej udany eksperyment związany jest ze śliwą. Wyszedł klarowny, bursztynowy alkohol o ciekawej słodkości. Nie najgorszy był też dąb i brzoza, ale nic powalającego. Natomiast pozostałe drewienka niewiele wpływały na alkohol.
Testuję jednak dalej. Niedawno wstawiłem inny gatunek śliwy i ... brzozę. Zobaczymy.
Mam też jednak pytanie. Czy któryś z kolegów nie próbował może drewna lipy? Pewnie i sam je wypróbuje, ale tak niedawno zastanowiłem się nad nim. No bo ma ono taki ciekawy, dość intensywny, kadzidłowy zapach. A jak to się będzie miało z alkoholem? Niektóre rośliny mają w sobie jakieś niezbyt pożądane dla człowieka substancje. Czy lipa jest pod tym względem bezpieczna?
PS
Dopiero teraz, po przeczytaniu postów z tego tematu, zauważyłem pytanie „eskaera”. Szczapki śliwkowe rąbałem z całości. Choć właśnie teraz przygotowuję sobie do testu drewienka wyłącznie z tych, ciekawie wyglądających, ciemnych środków. Zobaczymy.
Pozdrawiam
Bogdan
-
- Posty: 80
- Rejestracja: czwartek, 14 sty 2010, 11:52
- Krótko o sobie: Sam robię wina; ulubione aroniowe. Robię też nalewki z działkowych owoców. A do nalewek robię własny spirytus. Zdarza mi się też destylować nastawy owocowe, albo ziołowe: absynt, ouzo.
- Ulubiony Alkohol: Każdy, który ma coś w sobie poza samymi procentami. Nie lubimy monopolki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
W końcu jak to jest, jak najlepiej przygotować sobie drewno?? Czy tylko dobrze wysuszyć i sezonować, czy może jeszcze upiec w piekarniku?? zastanawia mnie jeszcze jakie proporcje tzn ile drewienka na jaką ilość dobroci dawać, co by nie przesadzić.
Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo widzę czytając że chyba szkoda kupować jak się ma dostęp do wielu gatunków drewna, no i inna sprawa że jak się samemu wszystko zrobić to potem jaka duma z tego jest!!!!
Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo widzę czytając że chyba szkoda kupować jak się ma dostęp do wielu gatunków drewna, no i inna sprawa że jak się samemu wszystko zrobić to potem jaka duma z tego jest!!!!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@durik
Z dębem to jak z destylatem - nie jest to taka łatwa i prosta sprawa.
Inaczej nie byłoby tylu gatunków różnych trunków wywodzących się z tego samego sposobu destylacji.
Czipsy, szczapki i inne kawałki drewna to tylko podróbka mająca zrekompensować brak prawdziwej beczki.
Tutaj nikt Ci nie powie dokładnie recepty, bo każdy ma inną wypróbowaną do swojego gustu.
Ogólne zasady są w instrukcji kupnych, a jak się robi samemu to bardzo dobrze i dużo jest opisane w stosownych wątkach.
A reszta to cierpliwość i cierpliwość i cierpliwość...
Mnie się przytrafiło w zeszłym roku zrobić jeden trunek z czipsami. Po miesiącu był niepijalny. Dębina.
Poszedł w odstawkę do następnej destylacji.
Jakie było moje zdziwienie, gdy po roku wpadła mi ta butelczyna przez przypadek ręce po roku zapomnienia. Nie omieszkałem posmakować.
I co?
I rewelacja. Trunek nabrał ogłady - wszelka ostrość zginęła.
Tak, że tutaj masz przykład na cierpliwość.
To jest ten duży minus naszego hobby.
Z dębem to jak z destylatem - nie jest to taka łatwa i prosta sprawa.
Inaczej nie byłoby tylu gatunków różnych trunków wywodzących się z tego samego sposobu destylacji.
Czipsy, szczapki i inne kawałki drewna to tylko podróbka mająca zrekompensować brak prawdziwej beczki.
Tutaj nikt Ci nie powie dokładnie recepty, bo każdy ma inną wypróbowaną do swojego gustu.
Ogólne zasady są w instrukcji kupnych, a jak się robi samemu to bardzo dobrze i dużo jest opisane w stosownych wątkach.
A reszta to cierpliwość i cierpliwość i cierpliwość...
Mnie się przytrafiło w zeszłym roku zrobić jeden trunek z czipsami. Po miesiącu był niepijalny. Dębina.
Poszedł w odstawkę do następnej destylacji.
Jakie było moje zdziwienie, gdy po roku wpadła mi ta butelczyna przez przypadek ręce po roku zapomnienia. Nie omieszkałem posmakować.
I co?
I rewelacja. Trunek nabrał ogłady - wszelka ostrość zginęła.
Tak, że tutaj masz przykład na cierpliwość.
To jest ten duży minus naszego hobby.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Z drzewem figi bym uważał, kiedy robię przycinki tych drzew to wszystko wrzucam do ognia, takie ogrodowe porządki. Kiedy pierwszy raz paliłem, to miejscowa starszyzna radziła mi abym odszedł od ognia i nie stał w dymie, nie potrafili mi wytłumaczyć dlaczego.
Podobno liście i drzewo, mają jakieś chemiczne składniki nie przyjazne dla nas. Opowiadali że wdychanie dymu jest trujące i można stracić równowagę. Tylko tyle mogę powiedzieć.
klodek4 pisze:Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki
Z drzewem figi bym uważał, kiedy robię przycinki tych drzew to wszystko wrzucam do ognia, takie ogrodowe porządki. Kiedy pierwszy raz paliłem, to miejscowa starszyzna radziła mi abym odszedł od ognia i nie stał w dymie, nie potrafili mi wytłumaczyć dlaczego.
Podobno liście i drzewo, mają jakieś chemiczne składniki nie przyjazne dla nas. Opowiadali że wdychanie dymu jest trujące i można stracić równowagę. Tylko tyle mogę powiedzieć.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 31
- Rejestracja: niedziela, 12 gru 2010, 14:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Tak trochę podczepie się do tematu. Kupiłem płatki dębowe, napisane na nich żeby do wódki dać na 2-4 dni. Stanie się coś złego jak będą dłużej? ile max mogą tam być? Kiedyś inne leżały w butelce pół roku i czegoś takiego dobrego jeszcze nie piłem jak wtedy
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Witam. Ja trzymałem najdłużej 2 lata (1/2 l). Było rewelacyjne! Ale były 4 szt. płatków (1cm x1cm). Teraz nastawiłem 4 l. Polecam również śliwkę suszoną . Też trzymałem 2 lata w butelce półlitrowej. Takie tam eksperymenty
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Ja ostatnio kupiłek płatki akacjowe i z kasztana. Dodałem po parę szczapek do flaszeczek 0,5l. Po 2 tygodniach dokonałem malej próby i optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???, akacja rewelacyjny bursztynowo rubinowy kolorek, smakowo kasztan delikany miły posmak, akacja smak ciekawy trudny do opisania taki "rześki" smaczny.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Za zmętnienie odpowiedzialne są garbniki. Pozostaw destylat w spokoju na jakiś czas, powinien samoistnie się sklarować. Jeżeli nie, to pozostaje ci cierpliwe filtrowanie przez co raz gęstsze filtry np. do kawyheniu1980 pisze:...optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Tydzień temu przepuściłem cukrówkę. Powstało mi 9l 45% psotki. Po wymoczeniu w węglu aktywnym, zrobiłem parę eksperymentów 2,5l jarzębiaku (ma super smak nawet się nie spodziewałem takiego efektu) 2,5l pseudo whisky (syrop klonowy i płatki z dębu średnio opiekane), 1l syrop klonowy z płatkami akacji (po tygodniu miodzio i chyba mój najlepszy organoleptycznie eksperyment), 2l gruszkówki (zalałem pokrojone gruszki z przyprawami i zapomniałem na pół roku gdzie leży) no i 1l miodówki z papryczką chili (na razie rozpuściłem miód w psocie i jutro dodam chili jak je kupię, z samym miodem też dobrze smakuje, złagodniał smak). Te stare eksperymenty też wyszły dobrze. Ten destylat z kasztanem już się wyklarował i w smaku jest łagodny i szlachetny. Ten z akacją ma piękny kolor ale jest trochę ostrawy w smaku. Zauważyłem że dodatek syropu klonowego złagodza smak i nadaje mu takiej głębi. Mówię wam ta akacja z tym syropem smakuje wspaniale, ciekawe co będzie po paru miesiącach?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Widzę, że nie ma w opisach trunków na szczapach z orzecha włoskiego i z czereśni. A takie akurat przygotowuję przy okazji porządków na działce i gromadzeniu opału do kominka. Mam narąbane szczapki z orzecha włoskiego (już suszą się przy kominku), a za tydzień będę tworzył szczapy czereśniowe. Część z nich na pewno upiekę, a część pozostawię w stanie surowym. A co wyjdzie po moczeniu w 45-50% destylacie (wieloowocowym lub czystej wódce), to opiszę w trakcie eksperymentu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Próbowałem już 60% bimbru, w którym przez 3 tygodnie moczyły się szczapki orzecha włoskiego. Ma słodkawy, palący smak z lekką goryczką, pachnie drewnem orzechowym, kolor słomkowo-żółty. Myślę, że spisałby się jako dodatek do orzechówki na zielonych orzechach, ale nie jako czysta wódka. Może do wina też by się nadał, ale nie mam surowca do testu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
O wiśni chyba już było, o gruszy nie. Próbuj - ja tak eksperymentuję z orzechem włoskim i czereśnią. Parę kawałków drewna zalej alkoholem o w miarę neutralnym smaku i czekaj na efekty.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
O ile pieczenie jest tutaj opisane http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html i drewno pieczone jest popularnie wykorzystywane, tak drewno stricte opalane stosuję chyba tylko ja. Opalam dęba palnikiem gazowym do dość jednolitego zwęglenia powierzchni drewna. Taki dąb opalany służy mi do starzenia whiskey.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Na smak i zapach - jak ci pasuje to usuwasz drewno z alkoholu. Może to trwać kilka dni, albo kilka miesięcy. Średnio whiskey trzymam 3-8 tygodni na dębie (dodanym w kilkukrotnym nadmiarze).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Surowe drewno czereśniowe ma dużego plusa u mnie, ale nie jako samodzielny dodatek do trunków, lecz do uzupełniania dębu w niektórych destylatach owocowych i zbożowych. Daje przepiękny, owocowy, słodki, miły zapach, lecz w smaku jest zwyczajna, cierpko-słodkawa, delikatnie paląca i nie ma tej magii co w zapachu. Ale jako dodatek do dębu widzę w niej ogromny potencjał - wszelakie destylaty owocowe i lżejsze zbożowe na pewno będą smaczniejsze (a także będą miały dużo bogatszy bukiet) po dodaniu małej szczapki surowego drewna czereśniowego do kilku szczap dębowych.
Jak pojawi się trochę luźnej wódki to sprawdzę jak się ma sprawa z pieczonym drewnem orzechowym i czereśniowym.
Jak pojawi się trochę luźnej wódki to sprawdzę jak się ma sprawa z pieczonym drewnem orzechowym i czereśniowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Nie drzazga, a mała szczapka. Drewno czereśni jest bardzo aromatyczne (jak każde drewno z drzewa owocowego) i według mnie będzie pasowało do średnio pieczonego dębu. Ale o tym przekonam się jak spróbuję. Będzie wódka - będą testy. Teraz mogę tylko pogdybać .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
@gr000by to poczekam na wyniki, albo sam nie długo spróbuję. Ale użyję dębu średnio pieczonego, śliwki lekko pieczonej, i wiśni lekko pieczonej. Lub po prostu, włożę szczapki bez opiekania. Dłużej będę czekał na efekt, ale nigdzie mi się przecież nie spieszy.
-
- Posty: 21
- Rejestracja: środa, 13 lut 2013, 22:25
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Na jakim sprzęcie robisz? Szykuję się do zakupu sprzętu. Nie mam pojęcia co kupić. Najbardziej lubię wódki smakowe, chociaż czystą też nie pogardzę. Chcę kupić sprzęt który pozwoli mi uzyskać wódkę, która po dodaniu właśnie drewna, czy ziół, byłby dobra w smaku i nie waliła bimbrem, jajkami, acetonem czy mokra szmatą. Zastanawiałem się nad BF - 10 (bimbroforem szklanym), bo póki co nie mam środków finasowych na porządnego Aabratka, no i moja wiedza jest żadna, bo w sumie raz tylko wino zrobiłem (ale jakie pyszne! 20 litrów ryżowca wypite zanim fermentacja cicha się skończyła).radius pisze: nastawiłem trzy butelki 45% destylatu, do pierwszej - dąb (tradycyjnie), do drugiej - brzoskwinia, do trzeciej - drewno sandałowe.
"brzoskwinię" polecam - poezja
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Do spirytusu mam kolumnę miedzianą - Bokakob, do smakówek - to http://alkohole-domowe.com/forum/post75617.html#p75617
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to tylko MIEDŹ i jeszcze raz miedź. Oczywiście owocówki i dobrze zrobiona kolumna, niczym nie ustąpi KO. A jak masz smykałki trochę, sam to polutujesz. Życzę udanej aparatury.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 lut 2014, 15:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Właśnie racze się własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja, dodałem małą szcząpke i jedną suszoną śliwkę na pół litry gorzałki "trzy zboża" po miesiącu wyklarowałem i odstawiłem do starzenia min 6 miesięcy.
andrzejko90
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Opisz trochę bardziej zrozumiale.andrzejko90@wp.pl pisze:...własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja,...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Destylat był robiony na wzór Jessiego z (kukurydzy, jęczmienia, pszenicy). Do flaszeczki 0,5l 40% psotki z trzeciej fermentacji dodałem małą pieczoną szczapkę śliwkową (5x0,5x1cm) i suszoną śliwkę.
Reszta jak już pisałem, wynik: piękny kolor i bogaty owocowy aromat, nigdy bym nie przypuszczał że wyjdzie coś tak dobrego. Obecnie robię "Wujka" i zacznę próby z (czereśnią, jabłkiem, śliwą).
Reszta jak już pisałem, wynik: piękny kolor i bogaty owocowy aromat, nigdy bym nie przypuszczał że wyjdzie coś tak dobrego. Obecnie robię "Wujka" i zacznę próby z (czereśnią, jabłkiem, śliwą).
andrzejko90
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
świerzy84 czytamy całe tematy ze zrozumieniem
radius pisze:Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych Niestety moja połowica przez przypadek( ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć