Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Aktualnie posiadam "płatki", kostki dopero będę mieć za jakiś czas.
Nic nie trzeba, same oddają już wystarczająco aromatu :lol:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Przeglądam neta w poszukiwaniu drewna sandałowego i trafiłem na jasne i czerwone. Które lepiej się sprawdzi w naszym hobby? Czy nie ma aż takiej różnicy między walorami?
Czerwone jest podobno bardziej kapryśne w uprawie :hammer:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: zask »

Czerwony używany jest jako barwnik, do barwienia tkanin czy produktów spożywczych. W destylacie też głównie w niesie barwę od miedzianej do mocno czerwonej. Na smak nie wpływa lub bardzo słabo, dlatego od razu można pomyśleć o zastosowaniu oprócz sandałowca innego drewna. Wykorzystałem je do destylatu z owoców a potem dodałem opiekane szczapy dębowe. Barwa jak w opisie a smak to już surowiec i czas :)

Jasnego nie miałem.

Raknor82
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 11:22
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Raknor82 »

prolog1975 pisze: piątek, 12 maja 2023, 00:42 . No to jest bomba przypalone zdrapuje węgielek, pieczyste do galonu 18l trzy szcapy do winogron drugie tyle do bimbru JW podwojonego z przepisu forum. Po doświadczeniach z płatkami dębu, dodawanie ich do wyrobu było passe.
Czyli pieczone drewno śliwkowe lepsze niż nie pieczone, polecane we wcześniejszych postach?
Mi dodatek pieczonego dębu odpowiada ale chciałbym spróbować czegoś nowego
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

Dorwałem kawałek drewna palo santo. Jako, że piję yerba mate w matero z palo santo, znam opinie o świętym drzewie. Drewienko kupiłem przypadkowo w jakimś sklepie w Szklarskiej Porębie. Jako kadzidełko. Kawałek wielkości dwóch papierosów kosztował 6 zeta, nie majątek. Zapodałem go na próbę do flaszki z rektyfikowaną qq. Po TRZECH dniach aromat był już przesadny. Coś jak wspomnienie lekarstw z dzieciństwa, kadzidełka i czegoś orientalnego. Dla mnie odpada. Choć w mniejszym stężeniu, np na butlę 40l, może dac ciekawy efekt.
Nie wiem czy to właściwe palo santo, może jakas podróba?
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”