Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy

Post autor: Kòpôcz »

Filtrowane przed rozcienczaniem. W damie opalizuje fioletowo-srebrnymi odcieniami.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
koncentraty wina

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

radius pisze:To i ja dorzucę kilka ciekawostek ;)
W miasteczku Povoletto mieści się Distillerie Camel, destylarnia należąca do rodziny Tosolini. Licząca sobie 75 lat firma znana jest w regionie Fruli z eksperymentów z destylacją całych winogron. Protoplasta rodu, Bepi Tosolini, już w latach 50. XX wieku zaczął eksperymentować z alkoholem, który tutaj nazywany jest most, w innych miejscach zaś acquavite di uva. Jest delikatniejszy i bardziej rześki niż grappa.
Bepi Tosolini urodził się w 1918 roku. W 1943 roku wybudował swoją pierwszą destylarnię, niedaleko Wenecji, potem na początku lat 50. kolejną – w centrum Udine, gdzie powstała największa w tamtych czasach piwnica do leżakowania grappy, w której ustawił wielkie beczki zbudowane z drewna jesionu. Jasny jesion dawał mniej koloru i mniej tanin niż dąb.
Zarówno grappa jak i most sprzedawane są w wersjach niestarzonej i leżakowanej w beczkach. Mają beczki z drewna: jesionu, wiśni, slawońskiego, francuskiego i amerykańskiego dębu.
https://spirits.com.pl/wizyta-w-bepi-tosolini/
Przeczytaj, panie wszystkowiedzący, także co nieco o grappie;
Starzenie lub dojrzewanie jest dodatkowym etapem przygotowywania napoju, ponieważ ostatnim krokiem w uzyskaniu młodej grappy jest filtracja. Więc usuwa się zanieczyszczenia olejków i uzyskuje krystalicznie czysty i przezroczysty napój. Następnie jedna grappa jest rozlewana do butelek, a druga - do dojrzewania.
Proces starzenia odbywa się w drewnianych beczkach, zwykle o pojemności 225 litrów. Rodzaj i smak produktu końcowego zależy od rodzaju drewna, z którym ma kontakt. Najczęściej stosowane są dąb, akacja, jesion i wiśnia.
Grappa monoviligno ribolla - Rodzaj beczki używanej do starzenia grappy to zwykle jesion, ponieważ jest to neutralne drewno i nie zapewnia specyficznych aromatów.

I co ty na to :D
Akurat mam bratanicę na wydziale drzewnym to się dopytam. Mi dwaj starzy bednarze odradzali jesion bo próbowali robić beczki i wychodził potem z nich obrzydliwy smak bimbru, a kapusta słabo się kisiła. Być może jesion na południu Europy to inny gatunek?
Co do klonu to górale robią beczki z Jaworu.
Podróżowałem po wielu miejscach w Europie i widziałem oprócz dębowych tylko beczki z akacji. Coś w tym musi być

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Dostałem odpowiedź. Jesion jest bardzo wrażliwy na wilgoć i taka beczka po kilku latach w piwnicy się rozpadnie po prostu.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

malar
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 20:25
Ulubiony Alkohol: Miód pitny, Brandy
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: malar »

W Gruzji zamiast płatków dębowych używają przegródek z orzechów włoskich. Sprawdzone osobiście na małych ilościach cukrówki. Zapowiada się obiecująco. Ktoś próbował?

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Fermentacja, destylacja, konsumpcja :D

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: wawaldek11 »

Próbowałem z ciekawym efektem :ok: Z tym, że oprócz przegródek były łupiny.
Zrobiłem też próbę z orzechami laskowymi - zmielone ziarna i oddzielnie łupinki. Wszystko zalane 50%. Nalew z łupinek ciekawszy, nawet już go nie ma, natomiast z orzechów taki sobie i stoi już kilka lat. Spodziewałem się lepszego aromatu orzechów, a nie czuć go. Odsączone orzechy zużyte do ciasta ;)
W tym sezonie chcę spróbować zrobić destylat z macerowanych orzechów laskowych i samych łupinek. W dalszych śmiałych planach jest maceracja prażonych orzechów, ale słabo to widzę ze względu na świetny smak przy chrupaniu - po prostu nie zdołam tyle wyprażyć, bo zjem :bezradny: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Orzechówki są w temacie Nocino. Z drzew i nie tylko jakich przychodzą mi do głowy to wiśnia i winorośl.
Ja rozumiem starzenie jako proces kilku letni. Tak aby nastąpiła odowiednia wymiana i oczyszczenie związków.
Jeśli kogoś interesują ciekawe smaki to polecam filtrację przez węgiel drzewny z lipy.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

od kolegi @góral bagienny dostałem kawał drewna wysuszonego ze starej śliwki węgierki. Rewelacja! Nie dość, że kolor ciekawy, rubinowy, to jeszcze mnóstwo daje do smaku: ożywia trunek, czyni go trochę bardziej rześkim, lekko owocowym, leśnym.
20230427_214301.jpg
wczoraj postanowiłem iść dalej i wypalić szczapki:
20230427_211425.jpg
zobaczymy jakie efekty drewna śliwkowego palonego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

Zastanawiam się, czy podobnie jak w przypadku dębu występuje zjawisko przedębienia (smak "parkietu"), to podobnie z innymi gatunkami drewna? Za mocno śliwkowate? Albo czereśniowate?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za mocno sliwkowate :D to nie zauważyłem.
Natomiast jak trzymałem dłużej destylat się robił gęściejszy :D
A po dodaniu dębu to już prawie oliwa była :shock:
Destylat był robiony na alembiku.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Występuje mocno zdominowany smak drewna, że nic nie czujesz tylko jakbyś drewno owocowe gryzł.
Mi przy amburanie zdominowało mocno wiśnią, zrobił się likier ;) (zagęściło się).
Do picia to mało smaczne, jedynie jako polewa do lodów, lub jako esencja do innych trunków spełnia rolę.
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 maja 2023, 12:49 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

@Kamal: dawałeś palone drewno czy bez opalania? I jak długo trzymałeś?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 maja 2023, 12:56 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

To było bez opalania, takie dostałem ;)
Z 4-5 miesięcy bo zapomniałem o tym :freak:, płatków było więcej, bo miało być na szybko, a zlałem trochę i reszta została.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

Dzięki @Kamal. Zostawiam na razie szczapy śliwki i będę kontrolował na bieżąco.
Ktoś wcześniej pisał o mętnieniu i opalizowaniu po dodaniu płatków. Zauważyłem, że mętnieją po dodaniu płatków dębowych (lepiej wybrać kostki) młode destylaty, po dodaniu do starszych zjawisko to nie zachodzi lub zachodzi rzadziej. W zależności od "młodości" destylatu wydłuża się czas klarowania. Aby nie czekać wypracowałem sobie sposób, który przypadkowo odkryłem kiedyś przy filtrowaniu nalewki farmaceutów.
Sitko zwykłe i dwa filtry do kawy. To wszystko. Ale najpierw musi przez nie przelecieć z 5l destylatu tworząc osad na papierze filtra. Filtrów nie wymieniamy! Dopiero kiedy utworzy się na nich ciemna warstwa pyłu (po co najmniej 5 litrach) można przejść do właściwego filtrowania, bo to właśnie osad stworzył powłokę filtrującą. Trwa to bardzo długo, ale warto by mieć czysty, klarowny trunek. Albo łatwiej: poczekać z rok, dwa :).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: AAmatorek »

No to metnienie po płatkach to jest jakiś dramat...
Tak jak piszesz najlepiej filtruje "przytkany filtr", ale po płatkach i tak mi się nie wyklarowało.

Ma ktoś sprawdzone kostki które dają posmak owocu lub bardziej szczegółowo- wisniowy lub karmelowy?

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: prolog1975 »

Czytam i przypomniałem sobie, że pod wędzarnią leży śliwka starsza, ode mnie, którą wycinałem ze trzy lata temu. Pobiegłem połupałem, jak Skir do komina i spaliłem :angry: Druga akcja palnik na propan do kładzenia papy i jedziemy na ostro bez pierdolenia. No to jest bomba przypalone zdrapuje węgielek, pieczyste do galonu 18l trzy szcapy do winogron drugie tyle do bimbru JW podwojonego z przepisu forum. Po doświadczeniach z płatkami dębu, dodawanie ich do wyrobu było passe. Płatki mi nie leżą zwlaszcza dębowe. Teraz wytnę sąsiadom wszystkie stare śliwy na ochotnika za darmo. Dzięki Panowie trafiliscie w mój smak alkoholowy. :poklon;
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

@AAmatorek szukaj kostek z drzewa wiśniowego, albo poszukaj u kogoś sezonowanej ciemnej/czarnej odmiany wiśni najlepiej starej (małe owoce).
Druga opcja to drewno amburana/cerejeira daje naprawdę dobre smaki wiśni (jedne z moich faworytów :lol: ).
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: zask »

@Kamal

Skąd masz to drewno? Temat ciekawy a poniżej cytat ze strony:

https://rumlovefestiwal.com/pl/cachaca/

"Amburana (Amburana cearensis)
Znany również jako cerejeira, można go znaleźć w regionach północno-wschodnich, środkowej i południowo-wschodniej Brazylii. Drzewo ma średnią wysokość 10-20 m i średnicę 40-80 cm. Amburana nadaje intensywny kolor, wyraźny aromat z nutami wanilii i lekko słodki smak. Cachaca w amburanie jest powszechnie znana i dostępna w Brazylii."
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

zask pisze:@Kamal
Skąd masz to drewno? Temat ciekawy a poniżej cytat ze strony:
Tutaj można zamówić https://www.etsy.com/pl/listing/1110512 ... ortowane-z
A jednak nie, widzę, że nie mają opcji wysyłki do Polski.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 maja 2023, 11:44 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Importuje z Brazylii ;)
Z drewnem z zagranicy trzeba uważać, ponieważ warto aby sprzedawca posiadał certyfikat...
W ciągu może dwóch miesięcy będziemy stawiać sklep właśnie z produkatmi "premium". Między innymi, będą dostępne drewna amburana, balsamo, mango itp...

Jeśli potrzebujesz
Amburane, Mango, balsamo, grapia, cabreuva to pisz mam coś jeszcze, a szykuje się do dużo większego zamówienia. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: AAmatorek »

To są kostki? Czy ścinki? Czy do Amburane oprócz % i czasu należy dodać coś jeszcze, aby uzyskać ciekawy delikatny smak?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Aktualnie posiadam "płatki", kostki dopero będę mieć za jakiś czas.
Nic nie trzeba, same oddają już wystarczająco aromatu :lol:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Przeglądam neta w poszukiwaniu drewna sandałowego i trafiłem na jasne i czerwone. Które lepiej się sprawdzi w naszym hobby? Czy nie ma aż takiej różnicy między walorami?
Czerwone jest podobno bardziej kapryśne w uprawie :hammer:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 222
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: zask »

Czerwony używany jest jako barwnik, do barwienia tkanin czy produktów spożywczych. W destylacie też głównie w niesie barwę od miedzianej do mocno czerwonej. Na smak nie wpływa lub bardzo słabo, dlatego od razu można pomyśleć o zastosowaniu oprócz sandałowca innego drewna. Wykorzystałem je do destylatu z owoców a potem dodałem opiekane szczapy dębowe. Barwa jak w opisie a smak to już surowiec i czas :)

Jasnego nie miałem.

Raknor82
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 11:22
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Raknor82 »

prolog1975 pisze: piątek, 12 maja 2023, 00:42 . No to jest bomba przypalone zdrapuje węgielek, pieczyste do galonu 18l trzy szcapy do winogron drugie tyle do bimbru JW podwojonego z przepisu forum. Po doświadczeniach z płatkami dębu, dodawanie ich do wyrobu było passe.
Czyli pieczone drewno śliwkowe lepsze niż nie pieczone, polecane we wcześniejszych postach?
Mi dodatek pieczonego dębu odpowiada ale chciałbym spróbować czegoś nowego
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Skir »

Dorwałem kawałek drewna palo santo. Jako, że piję yerba mate w matero z palo santo, znam opinie o świętym drzewie. Drewienko kupiłem przypadkowo w jakimś sklepie w Szklarskiej Porębie. Jako kadzidełko. Kawałek wielkości dwóch papierosów kosztował 6 zeta, nie majątek. Zapodałem go na próbę do flaszki z rektyfikowaną qq. Po TRZECH dniach aromat był już przesadny. Coś jak wspomnienie lekarstw z dzieciństwa, kadzidełka i czegoś orientalnego. Dla mnie odpada. Choć w mniejszym stężeniu, np na butlę 40l, może dac ciekawy efekt.
Nie wiem czy to właściwe palo santo, może jakas podróba?
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”