Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: fo11rest »

Po przeczytaniu całego tematu postanowiłem poeksperymentować trochę. Szkoda że nie wszyscy podzielili się opinią co im wyszło (miejmy nadzieje że żyją po tych eksperymentach)
Podsumowując to dawkowanie poszczególnych płatków do destylatów w g/litr by się przydało (ja zastosuję max 5gram na litr)
Według mnie powinno się stosować drewno głównie owocowe takie co można użyć do wędzenia wędlin oczywiście bez kory i cienko pocięte, wysuszone i opiekane w zależności co kto lubi. Reszta gatunków drewna może mieć jakieś trujące właściwości np. żywiczne drewno w ogóle się nie nadaje, orzech też bo jest gorzki.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: czamnian »

Wygląda że temat stanął i ucichł...
Hej fo11rest jak tam twoje experymenty?
Naprawdę warto by było kontynuować i odświeżyć dyskusję :ok:
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Dwaid »

Mam dwa pytania:
1. Czy jest sens zaprawiać drewnem cukrówkę? Nie mam czasu, ani zbytnio chęci by się bawić w bardziej złożone wódki, mnie pasuje spirytus z cukru 2 razy przepuszczony przez aabratka, chciałbym nadać mu tylko lepszego charakteru. Kto zaprawiał bimber z cukru i jakie miał efekty? :)

2. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia z jesionem? Na poprzednie święta, idąc do szwagra, zakupiłem żubrówkę czarną - jesionowa beczka. Dla mnie to było odkrycie zeszłego roku, wódka dla mnie była wręcz idealna. Lekko słodkawa, z ciekawą nutą drewna, a po za tym lekko bimbrowa(?). Szwagier, który mało spożywa, wypił ze mną przy stole 0.7 tego cuda na pół i jeszcze mu było mało, takie to dobre było. Ogólnie mam w planach popracować nad tym drewnem, chociaż może jakąś wiedzę uzyskam z forum :)

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Witam Szanowną Brać. Wykonałem szczapki śliwkowe i dębowe. Takie ok. 3 cm długie i dość mocno rozdrobnione. Opiekłem je w piekarniku, oczywiście osobno, do momentu aż zaczęły dymić. Po wychłodzeniu zalałem je w słoiku winem Porto. I teraz pytania. Jak długo powinienem je moczyć? Czy wino po moczeniu jeszcze do czegoś sensownego się nada? Np. do moczenia kolejnej partii szczapek? Co dalej ze szczapkami po moczeniu? Czy podsuszyć je? A może ponownie podpiec w celu karmelizacji? Proszę o rady.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kamal »

Możesz potrzymać z tydzień, później do destylatu. Nie musisz podpiekać ponownie.
Do wina możesz znowu dać szczapki. One ma być później do wypicia, czy destylat, lub dodatek do destylatów?
K.
Obrazek

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ...KAKTUS... »

Kamal, pytasz o przeznaczenie tego Porto? No sam nie wiem. Kupiłem je z myślą o tych szczapkach i chciałbym je jak najdłużej w tym celu wykorzystywać w tym celu. Pytanie tylko jak długo będzie się nadawało. A jak nie, to się wypije :lol:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Ostatnio w sklepie natknąłem się na deseczki do wędzenia z drewna cedrowego. Czy szczapki z takich deseczek można by zalać destylatem?
Jak myślicie?

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: patrzal »

Może być ciekawie, o ile dobrze kojarzę, cedr ma ładny zapach. Radius wcześniej w tym temacie opisywał, że zalewał drewno sandałowca z rewelacyjnym wynikiem.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 wrz 2020, 20:15 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: mat.82 »

Tak, czytałem post o drewnie sandałowym a skoro deseczki z cedru są używane do "wędzenia" na grillu, to pomyślałem, że można by je też wykorzystać do starzenia destylatu... Muszę spróbować :)

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Cedr może dać bardzo ciekawe aromaty. Polecam. Pzdr.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Cedr to iglak, na mięsie podkreśli smak. Ale w czy w destylacie nie będzie smakował i pachniał jak terpentyna?

Ale nie o tym chciałem, kilka razy pojawiła się wzmianka o Akacji/robinii - poza kwiatami wszystkie części tej rośliny są trujące. Generalnie wszystkie gatunki bobowatych (kiedyś motylkowatych) trzeba traktować z ostrożnością i sprawdzać czy dany gatunek jest jadalny (np złotokap potrafi dość mocno pozamiatać w zdrowiu amatora, włącznie z kwiatami).

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: rastro »

A to ciekawe... jest bo na rynku można kupić beczki dębowe... z drewna morwy i właśnie z robinii akacjowej. Chociaż to ne jest do końca jasne czy to jest robinia - ale obstawiam że nie jest to akacja w sensie drewna egzotycznego.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Imrak
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 26 lis 2019, 14:50
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Imrak »

Ta "europejska akacja" to naukowo Robinia pseudoacacia, na pewno oddaje inne związki niż dąb. Pytanie póki co pozostaje otwarte czy alkohol jest dobrym rozpuszczalnikiem toksyn z tych beczek czy je np neutralizuje. A może wypalenie/wygrzanie powoduje że się dezaktywują? Drewno na pewno jest toksyczne.
Beczki się niej robi, jak i wiele innych rzeczy :-) Ja bym jednak wolał dąb czy cokolwiek co nie ma w sobie trucizn, bo nie podaję swojego alkoholu politykom ;-)
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Grzebiąc po necie w poszukiwaniu jakichś niuansów przygotowania drewna trafiłem na dwie ciekawostki. Jedna, to spirale, zamiast klocków: https://www.infusionspiral.com/. Druga, to proponowane inne gatunki wraz z opisem ich wpływu na alkohol: https://www.infusionspiral.com/about-us/
Chyba w sobotę stanę przy tokarce i przycięte na klocki dąb, jesion i klon zamienię w żebrowane wałki :punk:
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Zainspirowany powyższym postanowiłem spróbować. 40 minut w 250stC uprażyło bardziej, niż chciałem. Od lewej: dąb, jesion, klon. Ciekawe, czy moje przytępione zmysły wyczują jakieś różnice.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

Ciekawe, są już jakieś różnice w smaku?
Opisz jaki efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

To dopiero dwie doby. Na nos jesion jakby skręcił w stronę zwykłego spirytu, w dębie "coś" przykrywa aromat surowca, najmniej się dzieje w klonie. Myślę, że wolałbym kilku osobom za jakiś czas wysłać zaszyfrowane próbki - mimo jakiegoś kursu sensorycznego jestem w tym bardzo słaby.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Na razie nie, generalnie w swoje stolarskiej aktywności "po godzinach" dotąd takiego drewna nie używałem, więc nawet nie mam, ale nic nie stoi na przeszkodzie. To mogłoby być ciekawe - w wędzeniu słodu każdy z gatunków wnosi inne nuty, może i w destylatach by się sprawdziło. Mam trochę egzotyków na stanie, ale wiedząc jak potrafią być niebezpieczne w samej obróbce nie odważę się ich użyć.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: ogurek »

MASaKrA_Domingo pisze:Czy robiłeś testy ( ktoś? ) również pieczonym drzewem owocowym?
Chyba Kowal na białym
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Minął tydzień. Najsłabiej kolorem naciąga dąb, najciekawiej wygląda klon - na zdjęciu słabo to widać, ale łapie odcienie czerwieni. W smaku... Z jednej strony na moje niewiele, z drugiej błędem chyba było drewnienie młodziutkiego destylatu oferującego różne, w tym nieprzyjemne smaki. Cóż - raz kozie śmierć. Zauważyłem, że tych spiralek dają czasem całkiem sporo, więc postanowiłem dorobić po jednym wałku. Tym razem udało się tylko lekko uprażyc - pierwsze byłu usmażone a'la char, tym razem udało się medium. Niestety zdjęcia zapomniałem zrobić. Dąb najbardziej złapał rumieńca, jesion najmniej, ale wszystko właśnie w odpowiedniku medium. No i wkładam te uprażone, jasne jednak wałki do destylatu, a po dwóch godzinach patrzę i nie wierzę - dąb usmażony ledwo trącił destylat słomką, a lekko tylko zrumieniony zamienił go w mocną herbatę, do tego od razu mętną...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Jesion daje paskudne smaki.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

A coś więcej możesz powiedzieć? Żebym wiedział kiedy wyhamować...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: jakis1234 »

@Kòpôcz, ten dąb jest ciekawy. Aż dziwne, że tak mocno zabarwił. A co ze smakiem? Jakie wrażenia?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Myślę, że to wynikać może z tego żebrowania - uprażył się być może w całej objętości, a nie tylko powierzchniowo i od razu oddał kolorek. Co również ciekawe - te medium utonęły dużo szybciej, niż przywęglone (już wszystkie na dnie). A w smaku... Niestety, jak wspomniałem, odbiór zaburzają mi smaki młodego destylatu. Porównywałem dziś z niemal równie młodym white dogiem i dąb (tylko jego wziąłem 6ml 40-procentowego na spróbowanie) jest jakby trochę...zabagniony? Ja na prawdę jestem słabym sensorykiem - w prawdzie potrafię co nieco wyłapać, ale mam problem z przypisaniem dyskryptora. Jeśli w alkoholu jest wanilia, to ją czuję, ale nie potrafię powiedzieć co czuję - jakby mózg nie identyfikował smaku/aromaty z jego nazwą.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: radius »

michal278 pisze:Jesion daje paskudne smaki.
Kòpôcz pisze:A coś więcej możesz powiedzieć?
Coś mi się zdaje, że nie doczekasz się dodatkowych informacji ;) Kolega lubi pisać, ale z niedomówieniami i chyba bez osobistych doświadczeń :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: wingrul »

Można dać suchą szczapke morwy do destylatu?
Taką nie paloną, nie wypiekaną?
Jaki może być efekt?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Myślę, że musisz po prostu poświęcić trochę destylatu i spróbować. Swoją drogą trochę wyważamy otwarte drzwi:
https://youtu.be/XC7O1cIBr9M
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: majster1 »

Wydaje mi sie ze najlepsze beda wszystkie od drzew owocowych, one są do wędzenia maja mocniejszy slodszy aromat
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Pepex »

Ja w zeszłym tygodniu nabyłem leżakowane kilka sezonów deseczki dębu, klonu, jesionu, czeremchy i orzecha.
Czytam o doświadczeniach Kópocza i zastanawiam się jak z toksycznością drewna?
Drewno dębu jest ok.
Orzech zawiera niebezpieczny juglon, ale ten jest głównie w liściach i korzeniach.
Czeremcha amerykańska zawiera glikozydy cyjanogenne (to co w pestkach) ale głównie w liściach, korze i korzeniach.

Zgłębiał ktoś ten temat pod kątem toksyczności?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Korzystałem kiedyś ze strony woodatabase po tym, jak przy obróbce ipe poszła mi jucha z nosa. Nie bez kozery w historii tego tematu napomknąłem, że z egzotykami byłbym baaardzo ostrożny. Tych, które zastosowałem się nie obawiam.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: michal278 »

Radius znów zaczynasz?? Jeśli jesion nadawałby się na beczki to by z niego robili, bo jest tańszy i łatwiejszy w pozyskaniu.
Jesion ma jedną wadę - źle znosi wilgoć.
Cytuje: Drewno jesionu jest drewnem nieregularnie wybarwionym, o rysunku słoistym, pręgowanymi bardzo dekoracyjnym. Zapach słaby, jedynie zaraz po ścięciu drewno jest słodkawo-aromatyczne. Smaku nie posiada.
Jak rozumiem testy koledzy prowadzą na minimum 10 letnim drewnie?
Dobrze kolega zwraca uwagę na toksyczne właściwości niektórych drzew.
Ja bym zaproponował do testów badyle winogron..

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

"Błogosławieni, którzy nie wiedzą o czym mówią i nie próbują tego ująć w słowa".
Dąb stosowany jest na beczki z kilku powodów, głównie fizycznych (odporność na kontakt z wodą) i...antropologicznych (w naszej kulturze uważany jest za najszlachetniejszy z rodzimych gatunków). Zaskoczę Cię pewnie, że to jeden z wielu gatunków, z których robi się beczki. No ale skoro wspomniany jesion smaku nie ma, to zobacz jak kasę umoczył wielki koncern:
https://spirits.com.pl/ring-jesion-kontra-dab/
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 paź 2021, 19:57 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: radius »

To i ja dorzucę kilka ciekawostek ;)
W miasteczku Povoletto mieści się Distillerie Camel, destylarnia należąca do rodziny Tosolini. Licząca sobie 75 lat firma znana jest w regionie Fruli z eksperymentów z destylacją całych winogron. Protoplasta rodu, Bepi Tosolini, już w latach 50. XX wieku zaczął eksperymentować z alkoholem, który tutaj nazywany jest most, w innych miejscach zaś acquavite di uva. Jest delikatniejszy i bardziej rześki niż grappa.
Bepi Tosolini urodził się w 1918 roku. W 1943 roku wybudował swoją pierwszą destylarnię, niedaleko Wenecji, potem na początku lat 50. kolejną – w centrum Udine, gdzie powstała największa w tamtych czasach piwnica do leżakowania grappy, w której ustawił wielkie beczki zbudowane z drewna jesionu. Jasny jesion dawał mniej koloru i mniej tanin niż dąb.
Zarówno grappa jak i most sprzedawane są w wersjach niestarzonej i leżakowanej w beczkach. Mają beczki z drewna: jesionu, wiśni, slawońskiego, francuskiego i amerykańskiego dębu.
https://spirits.com.pl/wizyta-w-bepi-tosolini/
Przeczytaj, panie wszystkowiedzący, także co nieco o grappie;
Starzenie lub dojrzewanie jest dodatkowym etapem przygotowywania napoju, ponieważ ostatnim krokiem w uzyskaniu młodej grappy jest filtracja. Więc usuwa się zanieczyszczenia olejków i uzyskuje krystalicznie czysty i przezroczysty napój. Następnie jedna grappa jest rozlewana do butelek, a druga - do dojrzewania.
Proces starzenia odbywa się w drewnianych beczkach, zwykle o pojemności 225 litrów. Rodzaj i smak produktu końcowego zależy od rodzaju drewna, z którym ma kontakt. Najczęściej stosowane są dąb, akacja, jesion i wiśnia.
Grappa monoviligno ribolla - Rodzaj beczki używanej do starzenia grappy to zwykle jesion, ponieważ jest to neutralne drewno i nie zapewnia specyficznych aromatów.

I co ty na to :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 paź 2021, 21:26 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

To jeszcze ja dorzucę: http://starebeczki.pl/historia-beczki/
Nie dziwi mnie grappa w jesionie - wygląda na to, że daje on owocowo-słodkie nuty bardziej pasujące do owocowego destylatu niż ciężka dębowa tanina i orzech.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Góral bagienny »

Nie smakowały mi owocówki dębione ;)
Trza będzie popróbować z jesionem :D
:respect: :poklon; za podpowiedzi :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: majster1 »

drzewo musi być wysuszone, warto zauważyć, że np dąb w trakcie suszenia zaczyna pachnieć octem, a to nie jest dobry zapach. Po wysuszeniu już nie. Z tych wymienionych toksyczne będą pewnie pędy, liście, korzenie a samo drewno wysuszone już nie.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Pepex »

majster1
Suszenie może odbywać się na różne sposoby. Specem od drewna nie jestem, jednak wiem, że suszenie w autoklawach pozbawia drewna większości szkodliwych substancji. Pozbawia jednak również olejków eterycznych choćby.
Natomiast raczej nie zgodzę się, że suszenie poprzez leżakowanie da podobny efekt jak to w autoklawie.
Mylę się?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Kòpôcz »

Dąb wyciągnąłem. Mimo, że nadmiarów w aromacie i smaku nie wykrywam, to jednak już ściąga migdałki. Niestety dębina opiekana zabiła klar, po rozcieńczeniu do 42% jest mętno-opalizujące. Filtrowanie przez kawowe niewiele daje. Na dnie filtra nie widać żadnej kumulacji osadów, za to cały filtr wciąż pokrywa się ciemną mgłą. Jest jakaś szansa na wyklarowanie tego?
Jesion w zapachu jakby rześki, niby czuć najmniejszy wpływ drewna, ale pachnie tak jakoś... no właśnie rześko. Klon wydaje mi się najbardziej obiecujący, aromat kojarzący mi się z określeniem "pełny", jakby słodkawy. Na pewno jesion i klon mogę zostawić w damach na długo bez obaw przedrewnienia.
Wnioski na tą chwilę:
- kolejne testy za rok-dwa. Nie widzę sensu robienia tego na młodym destylacie, za bardzo zaburza odbiór wpływu drewna. No może jeszcze spróbuję na destylacie po odpędzie i jednokrotnej rektyfikacji na krótkiej kolumnie.
- dąb wiadomo - król. Wydaje mi się jednak, że innych nie doceniamy. Gdybym miał zapasy odstanego destylatu to następne próby robiłbym z mieszaniem drewna - do jednej damy wałeczki np. klon+wiśnia.
- niemętnienie innych gatunków, niż dąb jest jedną z zalet. Dotychczas myślałem, że to płatki dębowe zmętniają destylat, teraz już wiem, że to po prostu dębina.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

Post autor: Wojtek5 »

Kòpôcz pisze:Na dnie filtra nie widać żadnej kumulacji osadów, za to cały filtr wciąż pokrywa się ciemną mgłą. Jest jakaś szansa na wyklarowanie tego?
Przypadkiem nie ściął się alkohol podczas rozrabiania?
Spróbuj zostawić to na jakiś czas 30-60 a nawet 90 dni jak przy nalewkach, potem odciągnij część sklarowaną. Powinno pomóc.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”