Ilośc drożdży a fermentacja

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

meping
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy

Post autor: meping »

Pepik_83 pisze:W małej ilości płynów to znaczy w jakiej?

Nie chcę dzielić ze względu na koszty. Boję się tylko, że jak dam całą paczkę to później cydr będzie "jechał" drożdżami.
Nie będzie. One i tak w nastawie mnożą się jak głupie... ;)

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
meping

Pepik_83
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 12:12
Re: Ilośc drożdży a fermentacja

Post autor: Pepik_83 »

Ryba64 powtórzę jeszcze raz... nie chodzi o koszty.

Ja planuję (a lubię mieć wszystko wcześniej zaplaniwane) dać do 1/2 litrowej butelki 125ml soku, 125 ml wody, łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.

I tu mam problem czy dać całą paczkę tokay czy pół. Wiem, że cała paczka jest na 5-25l. Ale ja będę lał 4 - 4,5l soku.

lecze
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ilośc drożdży a fermentacja

Post autor: lecze »

Wtrącę się - nigdy nie dzieliłem drożdży winiarskich wymagających MD i z tego co kojarzę, to raczej takie postępowanie jest niezalecane. Nawet jak robiłem nastaw na 10 l, a drożdże były na 25 l to sypałem całą paczkę. Tak jak ktoś wspomniał wyżej, problem drożdżowego posmaku to kwestia słabego klarowania i przetrzymania nad osadem.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Ilośc drożdży a fermentacja

Post autor: rozrywek »

3 strony postów o 4L.........nie 400, 4L soku, i o robieniu MD. Pepik, zrób MD z całej paczki, wieczorem. rano wlej połowę, dla pewności aby nie wykipiało, jak zacznie pracować, wlej resztę jeśli chcesz, i ludziska na litość boską, naprawdę nie możecie prostej sprawy zrobić sami? spróbować? Starożytni robili wino, a neta nie mieli, a tu? dać wody 200ml, czy 215ml? a łyżeczkę cukru zwykłą czy taką z górka?
To jakiś żart?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”