Ile procent powinna mieć nalewka żeby się nie zepsuła?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
citrix
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 18 paź 2014, 00:26
Podziękował: 1 raz

Post autor: citrix »

Witam. Ile % minimalnie powinna mieć nalewka (np cytrynówka) żeby nie było obawy, że się zepsuje (np sfermentuje)? Ok. 18% czyli tyle, ile pewnie wytrzymują najodporniejsze drożdże? Czy więcej?
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Ile procent powinna mieć nalewka żeby się nie zepsuła?

Post autor: jatylkonachwile »

Jeśli nie będzie cukru który mogły by drożdże zjeść to nie będzie fermentowało.
Niektóre drobnoustroje przestają funkcjonować przy kilku % a inne przy kilkunastu, pleśnie spokojnie rozwijają się w kilku procentowym piwie (winie też), więc odpowiedź ile musi mieć jest ciężka do udzielenia.
Ale jeśli nie dopuścisz do zainfekowania to może i sama woda z cukrem przestać długie lata bez fermentacji.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Ile procent powinna mieć nalewka żeby się nie zepsuła?

Post autor: czytam »

20% wytrawna
18% słodka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”