Ile procent powinna mieć nalewka żeby się nie zepsuła?
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Ile procent powinna mieć nalewka żeby się nie zepsuła?
Jeśli nie będzie cukru który mogły by drożdże zjeść to nie będzie fermentowało.
Niektóre drobnoustroje przestają funkcjonować przy kilku % a inne przy kilkunastu, pleśnie spokojnie rozwijają się w kilku procentowym piwie (winie też), więc odpowiedź ile musi mieć jest ciężka do udzielenia.
Ale jeśli nie dopuścisz do zainfekowania to może i sama woda z cukrem przestać długie lata bez fermentacji.
Niektóre drobnoustroje przestają funkcjonować przy kilku % a inne przy kilkunastu, pleśnie spokojnie rozwijają się w kilku procentowym piwie (winie też), więc odpowiedź ile musi mieć jest ciężka do udzielenia.
Ale jeśli nie dopuścisz do zainfekowania to może i sama woda z cukrem przestać długie lata bez fermentacji.