Witam,
chciałbym się dowiedzieć ile można uzyskać miodu z konkretnych przepisów. Chodzi mi o to, że przy produkcji miodu pitnego częsć nastawu/brzeczki podczas całego procesu jest tracona. Chciałbym się dowiedzieć ile końcowego produktu (miodu pitnego) udało się Wam uzyskać z konkretnych przepisów.
Podczas produkcji tracimy pewną częsć początkowej brzeczki - zwykle przy zlewaniu znad osadu. Jaki % początkowej objętosci zostaje na koniec (do rozlania do butelek)?
Ja niestety nie doszedłem jeszcze do etapu butelkowania, ale mogę z czystym sercem przyznać, że już straciłem około 15% nastawu, mimo że mój miód wszedł dopiero w fazę dojrzewania (więc pewnie jakies straty jeszcze będą).
Z mojego skromnego doswiadczenia mogę powiedzieć, że najwięcej straciłem po burzliwej fermentacji - drożdże mi urosły na sporą częsć baniaka, więc zlewając znad nich - sporo musiałem zostawić buforu, przelewając na cichą fermentację. Owszem, częsć odzyskałem poprzez filtrację i degustację, ale jednak nie można tego wliczać w ilosć produktu końcowego.
Po cichej fermentacji osad był lichy - szczyt uwypuklenia baniaka (ta czesc na srodku) był czysty, osad znajdował się jedynie wokół niego. (*Po burzliwej fermentacji osad znajdowal się kilka centymetrów ponad najwyższym punktem dna baniaka)
Liczę na odpowiedzi tpyu:
Przepis 1: 10 L, 8 L zabutelkowałem
Ile miodu z przepisu?
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 15:31
- Krótko o sobie: Jestem
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
Re: Ile miodu z przepisu?
Największa część odpadu będzie wraz z drożdżami i zawiesiną po pierwszym zlaniu. Coś zostanie później w filtrach. Czegoś do ostatniej kropli też nie przelejesz. Trochę odparuje przez cały czas leżakowania. Myślę, że bezpiecznie będzie przyjąć wydajność 75%, a co będzie powyżej to lepiej dla miodosytnika.