Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
FRUTTI
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: zafascynowany owocówkami ,coraz bardziej ciekawy zbożówkami :)
Ulubiony Alkohol: calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Łódzkie
Załączniki
hybryda zacieeanie słodem i enzymami

Postautor: FRUTTI » niedziela, 24 mar 2019, 11:00

Na wstępie witam wszystkich kolegów!
Jako nowicjusz mam pare pytań do mojego pomysłu a mianowicie, zamówiłem 5kg słodu pszenicznego, od kolegi dostałem enzymy upłynniające i scukrzające. Chciałbym zatrzeć tym słodem i enzymami 20kg żyta metodą na lenia. Do beczki wrzucam śrutę zbożową zalewam wszystko wrzątkiem 80l, dodaje enzym upłynniający mieszam wszystko wiertarką po obniżeniu temperatury do 65* dodaje enzymy mieszam pare min przy 55*dodaje 5 kg słodu mieszam pare min i zostawiam do następnego dnia. Rano dodaje drożdże i fermentuję razem z młótem destylacja na 2razy na CM czy to ma sens ? Czy zboże w taki sposób odda całą skrobie ? Dziękuję za odpowiedzi ! Krytyka mile widziana.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości