Znaleziono 134 wyniki
- sobota, 27 cze 2015, 12:36
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: PRZESTROGA!!!
- Odpowiedzi: 88
- Odsłony: 50929
Re: PRZESTROGA!!!
Mistrzu! Czasami sobie nie zdajemy sprawy jakie głupoty wyrabiamy. Dopiero po fajerwerkach człowiek puka się w głowę. Tutaj na poprawienie humoru: http://www.cda.pl/video/9930833
- wtorek, 19 maja 2015, 09:33
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
- Odpowiedzi: 70
- Odsłony: 33501
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Muszę dorzucić coś od siebie bo zużyłem kilka paczek tych drożdży i chcę sprostować to, co napisałem w poprzednich postach o tych drożdżach. Drożdże rzeczywiście początek mają dobry - przerabiają dwukrotne ilości cukru w krótkim czasie. Końcówka za to jest baardzo słaba. Jak blg zbliża się do zera t...
- poniedziałek, 18 maja 2015, 18:50
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 23534
Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
A widzisz. Dzięki wielkie. No właśnie się zastanawiam nad tym FD, szczególnie, że jest teraz na piwo.org akcja, w której można dostać FD za 50zł jeżeli 20 osób będzie zainteresowanych. Moja sytuacja jest taka, że nie wiem nawet jak się montuje te FD w kegu - czy dobrze mieć jakieś nóżki do tego FD, ...
- poniedziałek, 18 maja 2015, 18:08
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 23534
Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
Czyli jeżeli mam osobną kadź filtracyjną, w formie fermentatora to lepiej filtrować właśnie w fermentatorze? Chodzi mi o to, żeby po mash-oucie filtrować od razu w garze po ułożeniu się złoża. Myślałem, żeby oplot włożyć do ponacinanej rurki miedzianej w kształcie okręgu.
- poniedziałek, 18 maja 2015, 17:45
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 23534
Re: Filtrowanie brzeczki piwnej – sposoby
A zdałoby egzamin umieszczenie wężyka z oplotu jeszcze przed zacieraniem w kadzi zaciernej? Czy nie przeszkadzałby w mieszaniu zacieru? Czy łatwo go wtedy uszkodzić?
- niedziela, 17 maja 2015, 20:16
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 937493
Re: Aktualne ceny cukru
Ja dzisiaj w jednej z Bydgoskich biedronek widziałem po 1,89 (przecena z 1,99).
- sobota, 16 maja 2015, 17:20
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Większy fermentator
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5617
Re: Większy fermentator
Zygmunt. A dlaczego wyrzucasz? Czym się w takim razie różnią beczki od zwykłych fermentatorów? Materiał raczej ten sam i atest też. Powiem szczerze, że wolałbym kupić raz i mieć spokój.
- sobota, 16 maja 2015, 13:40
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Większy fermentator
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5617
Re: Większy fermentator
Z reguły używane beczki mogą mieć niewielkie rysy wewnątrz. Czy nie ma większego problemu z zakażeniami, jeżeli się dobrze odkazi taką beczkę? Beczki mają też nieregularne kształty, szczególnie na dnie, co utrudnia zbierania gęstwy i mycie, a to przekłada się na komfort użytkowania. Warto i tak brać...
- sobota, 16 maja 2015, 13:14
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Większy fermentator
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5617
Większy fermentator
Przymierzam się od jakiegoś czasu do stworzenia swojej domowej warzelni. Wybicie z kega 50l więc coś w granicach 40-45 litrów. Zamierzam cały czas robić takiego rozmiaru warki i się zastanawiam nad doborem fermentatora. Wiadomo, że większość fermentatorów ma pojemność 30-33l. Na warkę 40-litrową dob...
- wtorek, 5 maja 2015, 15:57
- Forum: Grzanie
- Temat: Miejsce zabudowy sondy
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 5465
Re: Miejsce zabudowy sondy
Witaj. Jeżeli górna część projektu nie została jeszcze przeniesiona na warsztat i stworzona to zaprzestań od razu. Słowa klucze do wpisania w wyszukiwarkę: Aabratek, Bokakob, głowica puszkowa. Wpisz też "odstojnik" to zobaczysz co się wyświetli. Tutaj krytykuje się takie konstrukcje bardzo...
- piątek, 17 kwie 2015, 22:41
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Pojemność jeziorka w OVM
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 7056
Re: Pojemność jeziorka w OVM
Dobre, dobre
- piątek, 17 kwie 2015, 14:50
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Najlepsze dania powstały z biedy - minifelieton
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 8910
Re: Najlepsze dania powstały z biedy - minifelieton
Jeszcze dorzucę świeżynkę. Jadło się pod koniec oprawiania świni, w trakcie robienia kaszanki :) . Z cebulą, dobrze podsmażone. Ostatnio (chyba w Krakowie) były pokazy żywności, którą Polacy robili podczas wojny. Nikt nie mógł uwierzyć, że z kasztanów lub obierek ziemniaków można zrobić tak pyszne d...
- piątek, 17 kwie 2015, 14:18
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Nagły brak wody bieżącej do chłodzenia - zabezpieczenia
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 10324
Re: Nagły brak wody bieżącej do chłodzenia - zabezpieczenia
Dodatkowy sterownik to dość duże koszty, no chyba, że akurat jest potrzebny. Najtaniej to zaizolować końcówkę głowicy (najlepiej na jakiś gwint, żeby było dojście do chłodnicy, albo po prostu zaspawać), zrobić odpowietrznik, podłączyć odpowiednio długi wężyk i wsadzić go do wiadra z wodą, tak żeby k...
- piątek, 17 kwie 2015, 11:30
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Co paruje w nastawie?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 8434
Re: Co paruje w nastawie?
W takim razie zaryzykuje i podgrzeje. Wyniki opisze. Dzięki.
- czwartek, 16 kwie 2015, 21:49
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Co paruje w nastawie?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 8434
Re: Co paruje w nastawie?
A co jeśli nie mam zamiaru uszczelniać garnka i dorabiać skraplacz (bo się nie opłaca)? Ile mogłoby uciec produktu? 100ml, litr? A może prawie wszystko się skropli na pokrywie?
- czwartek, 16 kwie 2015, 20:08
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Co paruje w nastawie?
- Odpowiedzi: 25
- Odsłony: 8434
Re: Co paruje w nastawie?
Czy ma sens podgrzewanie nastawu na przykład w garnku pod przykrywką przed wlaniem do kega? Załóżmy, że mam dodatkowe źródło ciepła, a kolejny proces chciałbym przyspieszyć podgrzewając nastaw bo przecież keg zajęty. Nie doprowadzałbym do wrzenia tylko podgrzał do kilkudziesięciu stopni. Ile wyniosł...
- środa, 8 kwie 2015, 23:11
- Forum: Galeria destylatorów Reflux
- Temat: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna
- Odpowiedzi: 53
- Odsłony: 26863
Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna
No na pewno sprzedawca by się obraził jak ktoś się chwali jego produktem. Jeszcze nie daj boże, że ktoś by u niego coś jeszcze kupił .
- niedziela, 22 mar 2015, 14:55
- Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
- Temat: Legalna domowa destylacja
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 35859
Re: Legalna domowa destylacja
@grzesiekpióro: a w Korei Północnej mają jeszcze gorzej... Przestańmy się porównywać do krajów najbiedniejszych [...] Oczywiście masz rację, zgadzam się. Też mi się nóż otwiera jak słyszę, że gdzieś tam zbudowali pół kilometra autostrady, 7 razy drożej, pięć lat za późno, dziurawą i jeszcze trzeba ...
- niedziela, 22 mar 2015, 10:49
- Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
- Temat: Legalna domowa destylacja
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 35859
Re: Legalna domowa destylacja
Może i tak. Chodziło mi o to wszystko poza destylacją i spożywaniem.
- niedziela, 22 mar 2015, 10:13
- Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
- Temat: Legalna domowa destylacja
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 35859
Re: Legalna domowa destylacja
Trzeba też pamiętać, że mamy lepiej niż nasi koledzy zza wschodniej granicy, czy z Afryki, o Azji już nie wspominając. W ostateczności chociaż swoich praw możemy się domagać. Ja staram się nie narzekać chociażby przez to, że siedzę sobie w ciepełku, piszę sobie w internecie o czym chcę, i robię sobi...
- niedziela, 22 mar 2015, 09:28
- Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
- Temat: Legalna domowa destylacja
- Odpowiedzi: 69
- Odsłony: 35859
Re: Legalna domowa destylacja
Najgorsze nie jest to, czy rządzi jedno ugrupowanie czy drugie. Najgorsze jest to, że jeżeli dojdzie do władzy inne ugrupowanie, to szanse na to że nastąpi rozwój (ogólnie rzecz ujmując) są nikłe .
- czwartek, 19 mar 2015, 09:07
- Forum: Galerie destylatorów
- Temat: Ewolucja Psotnika - Nowy sprzęt Zbyszka
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 8365
Re: Ewolucja Psotnika - Nowy sprzęt Zbyszka
Wlew do kega 1''? Jeżeli tak to trochę szkoda bo niewygodny. Większe lejki nie pasują.
- poniedziałek, 16 mar 2015, 21:41
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Pomoc w zakupie
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5082
Re: Pomoc w zakupie
Znajdź na forum zaufanych producentów, napisz, zapytaj, a na pewno otrzymasz interesującą Cię odpowiedź. Każdy z nich zrobi Ci poprawnie wykonany aparat. Chodzi mi głównie o to, żebyś nie pakował się w spawanie samemu, tzn. kupowanie elementów i bieganie po spawaczach. Chyba, że masz na to czas i DO...
- piątek, 13 mar 2015, 20:15
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Chłodnica z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki piwnej.
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 8965
Re: Chłodnica
A jak byście oszacowali stosunek ceny to wydajności chłodzenia jednej i drugiej? Albo jaka długość karbowanej odpowiada gładkiej przy tej samej wymianie ciepła? Wolę też trochę dołożyć i szybko wychłodzić niż czekać i martwić się o infekcję. Jeżeli nie będę stawiał skrzynek z piwem na chłodnicy z ru...
- czwartek, 12 mar 2015, 13:43
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Chłodnica z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki piwnej.
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 8965
Chłodnica z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki piwnej.
Planuję zrobić chłodnicę z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki.
Jaka będzie optymalna średnica i długość rurki, żeby sprawnie wychłodzić ok 30l brzeczki?
Są także różnice pomiędzy grubością ścianki rurki (0,2mm i 0,3mm). Jaki to ma wpływ na formowanie chłodnicy i którą grubość wybrać?
Jaka będzie optymalna średnica i długość rurki, żeby sprawnie wychłodzić ok 30l brzeczki?
Są także różnice pomiędzy grubością ścianki rurki (0,2mm i 0,3mm). Jaki to ma wpływ na formowanie chłodnicy i którą grubość wybrać?
- środa, 11 mar 2015, 09:09
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Garnek aluminiowy do zacierania
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 9333
Re: Garnek aluminiowy do zacierania
Tak w ogóle enzymy prawie zawsze są inne. Można powiedzieć, że każdy enzym katalizuje jeden rodzaj reakcji. To jest tzw. specyficzność enzymów (jak jeden kluczyk do zamka) .
- poniedziałek, 9 mar 2015, 16:39
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Śrutownik/gniotownik.
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 6508
Re: Śrutownik/gniotownik.
Czyli miesiąc lub dwa nie zaszkodzą nawet po otwarciu worka? Tak w ogóle to te worki są szczelne? Policzyłem sobie, że w przeciągu następnych 20 lat zapłacę mniej więcej 2000zł na śrutowanie sklepowe. Otrzymuje gotową śrutę, nie babram się, sprzęt nie zawala i nie muszę się martwić o to jak jest słó...
- poniedziałek, 9 mar 2015, 12:17
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Śrutownik/gniotownik.
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 6508
Re: Śrutownik/gniotownik.
W związku z tym, że na razie nie będę kupował śrutownika to zapytam ile może leżeć ześrutowany słód? Będę kupował raczej od razu większe ilości, żeby dodatkowo nie marnować kasy na przesyłki.
- poniedziałek, 9 mar 2015, 09:55
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Śrutownik/gniotownik.
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 6508
Śrutownik/gniotownik.
Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z warzeniem piwa w domu. Nie wiem, czy pogrążę się w wir tego hobby, więc zastanawiam się nad kupnem śrutownika. Jakby kupić ten za 250zł, który jest jednym z tańszych to zwróciłby się po przemieleniu 300kg, czyli po wypiciu 1200 litrów piwa. I teraz pytanie j...
- niedziela, 8 mar 2015, 19:46
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Zmiana właściwości fizykochemicznych wody - pytanie ogólne.
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 6036
Re: Zmiana właściwości fizykochemicznych wody - pytanie ogólne.
Mieszkasz w bloku czy może masz własny domek? Jeżeli domek to przeprowadź kontrolę instalacji wodnej. Pewnego razu rozwinęły mi się bakterie Legionella w bojlerze (dosyć groźne dla zdrowia). U Ciebie prawdopodobnie to coś innego bo woda nie ma przykrego zapachu.
- niedziela, 8 mar 2015, 19:22
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Dobór sprzętu do warzenia piwa.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7773
Re: Dobór sprzętu.
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Uważam, że moim przypadku najlepiej się sprawdzi garnek emaliowany 50l. Po pierwsze nie chcę inwestować w kadź zacierno-filtracyjną. Po drugie spustu z kega nie wykorzystam bo młóto po zacieraniu i tak musiałbym wyciągać górą (jeżeli oczywiście kupiłbym kega). Keg jest...
- niedziela, 8 mar 2015, 18:12
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Dobór sprzętu do warzenia piwa.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7773
Re: Dobór sprzętu.
Na pewno zależy to od rodzaju piwa, ale tak mniej więcej ile bezpiecznie można wlać piwa do fermentatora 30l, żeby piana nie wychodziła górą? Z tym młótem to chodziło mi o pozbywanie się go z gara po zacieraniu, jeżeli mamy inne naczynie do wysładzania. [Może to mój błąd w nazewnictwie.]
- niedziela, 8 mar 2015, 16:47
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Dobór sprzętu do warzenia piwa.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7773
Re: Dobór sprzętu.
Powiedzcie mi jeszcze czy młóto też wylewa się spustem czy i tak od góry się wyciąga? Czy uszkodzić emalię łatwo jest normalnie przy pracy z drewnianą łychą czy tylko podczas przeróbki?
- sobota, 7 mar 2015, 22:34
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Dobór sprzętu do warzenia piwa.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7773
Dobór sprzętu do warzenia piwa.
Zrobiłem jedną warkę, wszystko smacznie i super. Użyłem starego garnka 20-litrowego, którego miałem. Oczywiście nabrałem apetytu i chcę zakupić sprzęt większego kalibru. Myślę po prostu o większym garnku, który posłuży mi parę dobrych lat. I teraz nie wiem czy kupić 30l czy 50l, emaliowany czy może ...
- czwartek, 5 mar 2015, 13:10
- Forum: Składniki zacierów
- Temat: Koncentrat pomidorowy
- Odpowiedzi: 60
- Odsłony: 62341
Re: Koncentrat pomidorowy
Ewan. Wyobraź sobie beczkę z wodą. Dobrze wiesz, że woda napiera na ściany beczki, bo jakbyś zrobił dziurę to zaraz by tryskało bo układ dąży do wyrównania ciśnień (utraty energii). Przy ciśnieniu osmotycznym nie chodzi tylko o wodę a o substancje w niej rozpuszczone. Jeżeli do tej beczki dosypiesz ...
- piątek, 27 lut 2015, 17:45
- Forum: Po Godzinach
- Temat: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać
- Odpowiedzi: 53
- Odsłony: 17812
Re: List zwykły na Allegro, czyli akcja nie daj się wydy*ać
Co do wysyłek Pocztą Polską to przydarzyła mi się bardzo ciekawa sytuacja. Rodzice wysłali mi paczkę na poczcie. Przyjechał do mnie kurier, ja paczkę odebrałem, złożyłem podpis na jego karcie i siadam na kanapę. Po chwili biorę paczkę do ręki w celu otwarcia, a na paczce napisany jest inny adresat. ...
- czwartek, 19 lut 2015, 23:00
- Forum: Sprzęt Piwowarski
- Temat: Kapslownica - jaka do jakich butelek?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 10619
Re: Kapslownica - jaka do jakich butelek?
Kupiłem i użyłem kapslownicę Grifo. Nie tą HD tylko zwykłą. Sprzedawca w sklepie bez zająknięcia polecił właśnie Grifo, odradzając Gretę, którą miał też na stanie. Nie chodzi o to, że Grifo jest lepsza od innych z tej półki. Po prostu nie odczuwa się, że kapslowanie stanowi jakiś problem. Jeżeli kto...
- poniedziałek, 9 lut 2015, 14:18
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Produkcja piwa domowego dla początkujących
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 15402
Re: Produkcja piwa domowego dla początkujących
O to mi chodziło. Wydaje się, że jest to bardziej optymalny sposób (ten z późniejszym przelewaniem), więc może warto przeredagować kilka zdań z pierwszego postu dotyczących tej kwestii bo jest to dość istotne, szczególnie dla adresatów tego tematu.
- poniedziałek, 9 lut 2015, 13:40
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Produkcja piwa domowego dla początkujących
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 15402
Re: Produkcja piwa domowego dla początkujących
Dzięki za podpowiedź, ale nie chodziło mi o sposób przelewania i przechowywania tylko o samo wytwarzanie. Co lepiej zrobić? Po skończonej fermentacji brzeczki przelać do fermentatora, szczelnie zamknąć i po jakimś czasie przelać do butelek? Czy może po skończonej fermentacji od razu przelać do butel...
- poniedziałek, 9 lut 2015, 11:33
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Produkcja piwa domowego dla początkujących
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 15402
Re: Produkcja piwa domowego dla początkujących
Jak to jest z tą fermentacją cichą?
Wszędzie piszą, że najpierw przelewamy do fermentatora na cichą a później do butelek. Czym się różni ten sposób od przelewania od razu do butelek?Po jednym tygodniu fermentacji mamy już tzw „zielone” piwo i można je przelać do butelek.