Grzanie alembika

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

Super Dzięki :D mam jeszcze jedno pytanie dotyczące uszczelnienia miedzy alembikiem a garnkiem. Garnek ma być niski tak do najszerszego miejsca w alembiku? czy też może być wyższy i wtedy upychamy silikon?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
koncentraty wina
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: .Gacek »

Góralu... silkon jako uszczelkę możesz wykorzystać w następujacy sposób: wężyk silikonowy (im grubszy wężyk tym lepsze uszczelnienie przy krzywym garnku) przecinasz/nacinasz nożykiem do tapet ale tylko jedną stronę (nie tniesz na pół), nasuwasz go na rant garnka z olejem/solanką i dopiero na nasmarowanym olejem rancie silikonowym kładziesz alembik ruszając nim trochę w jedną / drugą stronę... na rancie zobaczysz taki delikatny wałek z oleju aż się uszczelni ale w trakcie procesu będzie kilka bąbelków ☺ Mała rada amatora... woda z solą i tak gdzieś po drodze umknie, trzeba będzie dwa razy dolać po 100ml...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Czyli tak jak myślałem garnek musi być niski :D Podziękował :poklon;
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Laszlo
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 22:06
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Grzanie alembika

Post autor: Laszlo »

Ja mam Alembik 30 litrowy - zalewam ok 20... 22... Litry. Grzanie na kuchence gazowej ok 45-55 min. I zaczyna kapać.
Kupiłem nawet kuchenkę elektryczną z ceramiczną płytą chyba 2000W albo 2500W ale po przeczytaniu instrukcji odesłałem - max. Obciażenie kuchenki to według instrukcji 6kg... Przy 10l. Alembiku można by zaryzykować i odpada problem z płytą jak przy indukcji.
Teraz chcę kupić kozę żeliwną do ogródka i spróbować grzania drewnem - żeby było tak całkowicie staroszkolnie :D
Zobaczymy jak to się sprawdzi... :scratch:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

No kolego wielki :respect: własnie się przymierzałem do zakupu takiej kuchenki a tu lipa. Podziękował :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: .Gacek »

Tak ni z gruchy ni z pietruchy... moja mama wymieniała starą płytę grzejną na indukcję...
Oddam za flaszkę dobrego napitku kuchenkę z czterema sprawnymi palnikami tj cztery żeliwne krążki na płycie z kwaski. Zdjęcia wrzucę jak będę w garażu.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Góral bagienny »

Ja potrzebuje jednopalnikową na alembik :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

pijeBoLubie
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 12:35
Podziękował: 2 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: pijeBoLubie »

Trochę związane z grzaniem, a trochę nie ;)

Na czym postawić alembik z grzałką w środku? Nie mieści mi się na płycie indukcyjnej (nie mam zamiaru z niej korzystać co prawda, ale to miejsce jest żaroodporne). Deska drewniana wydaje mi się, że może się przygrzać i przypalić. Deska z tworzywa odpada. Deska ze szkła będzie transmitować ciepło pod siebie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 11:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Grzanie alembika

Post autor: Doody »

Jak kolega pisał wyżej, płyty indukcyjne można obciążać do ciężaru maksymalnie 10-12 kg. Postaw alembik na drewnianej desce i po problemie. Nie ma szans żeby dno alembika było cieplejsze niż 100 stopni.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”