Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Krzychu0304
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Krzychu0304 » środa, 28 paź 2020, 16:04

Witam, zatarłem na lenia 50 kg słodu w beczce 220l, dałem 3 paczki drożdży i 100g pożywki, zacier ładnie wystartował, ale w mojej piwnicy jest dość chłodno ~15C, fermentacja znacznie zwolniła, więc wrzuciłem do niego grzałkę akwarystyczną. Fermentacja ładnie ruszyła, zauważyłem że ciepła jest górna połowa beczki więc wepchnąłem grzałkę na dno beczki, co okazało się katastrofalnym błędem.
Z powodu nierównomiernego przepływu cieczy w młócie termostat grzałki ze świrował a grzałka nagrzała zacier do ~35C(taką temperaturę miała górna połowa beczki, dolna była wyraźnie chłodniejsza), zabijając drożdże. Wczoraj zauważyłem problem, wyjąłem grzałkę, wymieszałem zacier(pojawiało się trochę bąbelków przy mieszaniu młóta), nalałem pół 5l garnka zacierem, dopełniłem wodą i wsypałem paczkę drożdży. Po 2h drożdże pracowały i wlałem je do beczki(zacier był wyraźnie chłodniejszy i miał poniżej 30C).
Zajrzałem dzisiaj, ale nie zauważyłem oznak fermentacji, jedynie przy mieszaniu młóta pojawiło się trochę bąbelków.
Skopałem zacier czy może jeszcze uda się go jakoś uratować? Może odlać 15l zacieru do mniejszego fermentatora, dolać 15l wody, dodać paczkę drożdży, poczekać te 72h jak drożdże się namnożą oraz zaczną intensywną pracę i wtedy wlać je do beczki?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

łoles
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: łoles » środa, 28 paź 2020, 16:07

Jak długo to fermentuje już?
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:


Autor tematu
Krzychu0304
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Krzychu0304 » środa, 28 paź 2020, 16:18

Półtora tygodnia, zacier ma 50 Oe.


Feti
300
Posty: 331
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Feti » środa, 28 paź 2020, 16:32

Co to za drożdże? Ja sypię przy 40* i wszystko jest ok. Zacier przy tej ilości drożdży pewnie już przefermentował po prostu :) Daję też znacznie mniej drożdży, na beczkę 100L, w której jest 60kg ziemniaków i 10kg słodu daję 1 kieliszek (15g) i wygląda, że tyle wystarczy :D
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1137
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Góral bagienny » środa, 28 paź 2020, 16:44

Wsadz palucha w zacier i obliż jak wytrawny a raczej tak jest to na rurki ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

łoles
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: łoles » środa, 28 paź 2020, 16:53

Mnie zboże fermentuje 5 dni max więc też mi się wydaje że już przefermentowalo
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:


Autor tematu
Krzychu0304
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Krzychu0304 » środa, 28 paź 2020, 17:30

Fermentacja bardzo spowolniła z powodu niskiej temperatury, w warunkach mojej piwnicy fermentacja trwa nawet miesiąc...
Grzałkę wrzuciłem około tygodnia aby przyśpieszyć fermentację, nagrzewała się tylko górna połowa beczki, wepchnąłem grzałkę w młóto na dno beczki w weekend, sprawdzam zacier wczoraj, fermentacja ustała a płynna część zacieru jest nagrzana do 35C, szczegóły opisałem w poście wyżej.
Zacier w smaku jest słodki i lekko kwaśny, cukromierz wskazał 50oe czyli 13 blg.


Autor tematu
Krzychu0304
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: Grzałka ugotowała drożdże

Postautor: Krzychu0304 » środa, 28 paź 2020, 19:25

W jaki sposób waszym zdaniem powinienem go ponownie uruchomić?


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości