-
- Posty: 2280
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Im wolniej tym lepiej. Oczywiście trzeba wybrać kompromis pomiędzy czasem odpędu a jakością. Ja odpędzam na mocy 1400 - 1800W. Warta zacząć z małą mocą aby nastaw nie "wyszedł" nam do głowicy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Do gęstego mam zbiornik z płaszczem i mieszadłem, prawie ukończony. Do kega pójdzie nastaw z starych przetworów (ośmioletnich), częściowo odklarowany. Ma tego około 70 l, połowę chcę odpędzić na szybko. To co wyjdzie dodać do pozostałego nastawy i po około tygodniu puścić na trzech półkach z OLM.
-
- Posty: 369
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Ja w pierwszym odpędzie do 80'c w kegu grzeję pełną mocą (4kW)
a później zmniejszam na 1500W (keg 30)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
a później zmniejszam na 1500W (keg 30)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 427
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Serwus, jaka temperatura w płaszczu w czasie odpędu na 4,5 kW, pracujesz z termostatem?
kwik44 pisze: Ja ostatnio odpędzałem (w płaszczu) na 4,5kW.
Serwus, jaka temperatura w płaszczu w czasie odpędu na 4,5 kW, pracujesz z termostatem?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 1081
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Z termometrem. Nie mierzę temperatury w płaszczu, ale utrzymuję lekkie nadciśnienie typu max 0,1-2 bar. Upuszczam parę jak wsad się zagotuje. "Zagotowało" się na 75 stopni, ale to podpucha bo sonda była oblepiona gęstym. Gruszki miały 13 brix to podejrzewam, że faktyczna temperatura była w okolicy 94/5 stopni. Było 96,5 jak całość się wymieszała
Ciągnąłem prawie do spodu, ostatnie 100ml miało 1%. Odpędzałem z moją przystawką alembikową + głowica puszkowa 


-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
kwik44 jak ciągniesz do spodu to ile wsadu odparowuje?
Sprawdzałem moje gruszki mają 12 blg. Druga porcja gruszek dodana, w sumie wyszło około 130 kg.
Sprawdzałem moje gruszki mają 12 blg. Druga porcja gruszek dodana, w sumie wyszło około 130 kg.
-
- Posty: 1081
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Gruszkowica
1/4-1/3 mniej więcej. Daję trochę wody zawsze (popłuczyny z beczki) jak bardzo gęste.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Nastaw gruszkowy nastawiony w poniedziałek w środę dodana druga porcja gruszek kończy fermentację (około 1 blg) . Martwi mnie tylko że nie da się wyczyść że to gruszki, czy to normalne?
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem, stanęło na około 1 blg, może trochę mniej. Zapach zdożdżowy czuć delikatnie gruszkę, byłem nastawiony na bardziej intensywny aromat gruszki. Wszystkie nastawy tak mają? Czy wszystko zależy od odmiany gruszek, wiem tylko że odmiana jest bardzo stara. Gruszki były dojrzałe niektóre podczas płukania rozpływały się w wodzie.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Destyluj i wtedy oceń aromat.
-
- Posty: 1081
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Dokładnie. Ja dzisiaj przepuściłem z drugiego moją gruszeczkę i zapach obłędny. Odpęd też pięknie pachniał, natomiast sam nastaw po fermentacji - nie pamiętam. I się zastanawiam, czy iść obdzierać tę konferencję czy nie. Mam 3l a na drzewie spokojnie z 200-400kg będzie...
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
No to mam kolejny dylemat.
1. Destylować wszystko na płaszczu i kolumnie półkowej.
2. Samo gęste na płaszczu, szybki odpęd lub półkowa. To co wyjdzie dodać do rzadkiej części i odstawić do wyklarowania.
Martwi mnie ten intensywny drożdżowy aromat.
Nie mam też doświadczenia z kolumną półkową i ciągle się wacham ile półek dać.
1. Destylować wszystko na płaszczu i kolumnie półkowej.
2. Samo gęste na płaszczu, szybki odpęd lub półkowa. To co wyjdzie dodać do rzadkiej części i odstawić do wyklarowania.
Martwi mnie ten intensywny drożdżowy aromat.
Nie mam też doświadczenia z kolumną półkową i ciągle się wacham ile półek dać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 wrz 2018, 12:55 przez geoorge, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1081
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Ja przeszedłem na modę: odpęd na "alembiku" (4,5-6kW, zależy jakie gęste) i właściwa destylacja na półkowej (3 półki, 2,5kW, stabilizacja 800 W bo inaczej zalewa półki). Do kotła wkładam dodatkowo kawałek starej chłodnicy miedzianej. Twój #2 tylko wtedy jak masz zamiar trzymać to dłużej (kilka miesięcy). Ale moim zdaniem trzeba dodać wody bo inaczej przypalisz tak czy siak. Jak będziesz czekał tydzień czy 2 to moim zdaniem nie ma sensu tak robić.
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Przypalić nie powinno, mam płaszcz z mieszadłem. Klarowanie jak już to z 7 dni max.
kwik44 kolejny raz dzięki za naprawdę cenne wskazówki
PS
3 póki z katalizatorem miedzianym czy bez?
kwik44 kolejny raz dzięki za naprawdę cenne wskazówki

PS
3 póki z katalizatorem miedzianym czy bez?
-
- Posty: 48
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Połowa nastawu szybki odpęd, a druga połowa 3 półki. Obecnie ma moc około 4,5 l, 55% z trzech półek (do dzisiaj myślałem że rozcięczyłem na 45%). Trudno jest mi się wypowiedzieć, ale obecnie najbardziej podobał mi się zapach kieliszka przepłukanego czystą wodą
(pięknie pachnie gruszkami). Smak na początku nie za ciekawy, gorzki, ale po chwili w ustach przyjwmny długo się utrzymujący (mieszanka owoców, kwiatów, jakiejś słodyczy, gruszki).
Nie wiem czy dobrze zrobiłem, dodałem obecnie jedną pokrojoną gruszkę.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, dodałem obecnie jedną pokrojoną gruszkę.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2015, 23:55
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Koleżanki, koledzy... czy jest sens dodawać do gruszek czipsów dębowych? Ile? Dziękuję.
Ostatnio zmieniony środa, 14 lis 2018, 16:45 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2355
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
-
- Posty: 308
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Spróbuj na flaszce. Ja jestem miło zaskoczona dodaniem 1ml zaprawki dębowej na 0,5l śliwowicy.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2015, 23:55
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Chodzi o destylat, do śliwki pasuje a do gruszki? 

-
- Posty: 369
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Gruszkowica
Z gruszkownicą fajnie wychodzą pieczone płatki wiśni.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości