Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Doody » niedziela, 12 lut 2017, 18:50

Buschido pisze:Destylat rozcieńczany zostawał wodą źródlaną do mocy 38% i rozlewany do beczek 228 l


Ta jaką miał moc po 5 latach leżakowania w beczce?
Pozdrawiam
Darek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Buschido
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 11 sie 2016, 12:14
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Buschido » poniedziałek, 13 lut 2017, 16:12

Prawie taką jak podczas wlewania do beczki. Etykiety drukowaliśmy z podaniem 38%. Temperatura pomieszczenia zima - lato ok. 14* wilgotność 55-65%. Otwory beczek zatkane dębowymi zatyczkami. Co jakiś czas otwierane, sprawdzany poziom destylatu - uzupełniany - degustowany :D i zatykany na nowo.

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: mario_ » czwartek, 1 cze 2017, 13:26

golja42 pisze:Orginalna Grappa leżakuje w beczkach z drewna jesionowego nieopalanego od 8 do 18 m-cy


Nie, niekoniecznie. Są producenci, którzy albo nie leżakują grappy w beczkach albo z innego drewna. Definicja grappy jest inna niż przedstawiłeś.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


golja42
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:15
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: golja42 » wtorek, 18 lip 2017, 09:05

Starzy włoscy wytwórcy Grappy tak ją przechowują przed butelkowaniem


BaronowaS
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 9 lis 2017, 22:52
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: BaronowaS » czwartek, 9 lis 2017, 23:22

Byłam we wrześniu na degustacji grappy Villa de Varda restauracji Casa Italia w Warszawie. Od tamtej pory myślę jak (zrobić) zabrać się do tematu. Robienie win owocowych i winogronowych to jednak pestka w porównaniu do grappy. Słuchałam uważnie całej historii produkcji we włoskiej destylarni Villa de Varda. Mam wrażenie, że najtrudniejsza jest właściwa destylacja. Jak się dowiedziałam to odbywa się ona przy użyciu szczególnego rodzaju alembików miedzianych, nieciągłych. Mam więc pytanie jak dokonujecie destylacji?
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 lis 2017, 23:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne były poprawki - myślę, że zrozumiałem co autorka miała na myśli....


_Romek_
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:25
Krótko o sobie: Wierzę w moc i tradycję bruderszaftu, więc dużo tu nie powiem.
Ulubiony Alkohol: destylaty z charakterem, wino, piwo, ech... wszystko co niebanalne
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: gdzieś w centrum
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: _Romek_ » poniedziałek, 15 paź 2018, 23:31

Do niedawna robiłem głównie wino i nie doceniałem "mocy" wytłoków. Sądziłem, że ta lepsza grappa (czy Chorwacka loza), robione są jednak z wina, a z wytłoków to tylko dla naiwnych turystów gorszy sort tego zacnego destylatu. Po lekturze forum, w tym wyjątkowo dobrym roku dla winogron, postanowiłem jednak zaryzykować trochę czasu i energii na eksperyment z wytłokami.
Po fermentacji w miazdze czerwonych odmian (Marechal Foch i Leon Millot) zostało mi około 40l wytłoków, umiarkowanie suchych (nigdy nie cisnę wina na maksa). Dodałem 4kg cukru, rozpuszczone w 6l wody. Spodziewałem się niewielkich ilości cienkiego wodniaka z akcentami cukrówki, a nie esencjonalnej grappy.
Po dofermentowaniu i ponownym wyciśnięciu w prasie, pierwsze pozytywne zaskoczenie - aż 30l nastawu.
Po puszczeniu w komin (destylator prosty - keg 50l z miedzianym deflegmatorem i wypełnieniem ze sprężynek KO) efekty przeszły moje oczekiwania!!! :odlot:
Wydajność dużo większa niż się spodziewałem: serce 2,6l 68% + około 3l pogonów ciągniętych do 98st w garze. Serce rozcieńczyłem do 55%.
Aromat - MEGA owocowy (minimalnie mydlany, ale w przyjemny sposób)!
Smak - prawdziwe winogrono, jak w najlepszych Lozach pitych przeze mnie w Chorwacji, plus lekko słodkawy posmak i delikatna ostrość, zupełnie nieprzeszkadzająca.

Nie przypuszczałem, że z wytłoków (i to dosłodzonych) wyjdzie taki produkt. Piłem wiele tego typu trunków na południu Europy i chyba mogę powiedzieć o sobie, że jestem ich miłośnikiem - jest to jeden z moich ulubionych destylatów. Natomiast to co wykapało u mnie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania i jest jednym z najlepszych trunków w tej kategorii, jakie degustowałem.

Wniosek - nie wyrzucać wytłoków na kompost, tak jak ja to czyniłem przez ostatnich kilka lat...
No i nie demonizujmy tak tego cukru - moje wytłoki dostały go trochę i nie wyszło źle.
Powiem więcej - efekty smakowo-zapachowe dużo lepsze niż w przypadku bardziej ortodoksyjnej śliwowicy, jaką popełniłem w tym sezonie.
pozdrawiam
Romek


marcin-b8
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2019, 21:17
Załączniki
Bimber z wytłoków po winie

Postautor: marcin-b8 » wtorek, 27 sie 2019, 21:22

Witam.
Mam zamiar w tym roku zrobić wino z winogron po czym zostanie mi ok 100kg wytłoków czy da radę zrobić z tego bimber? Jeśli tak ( A zapewne tak) to czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?

Posty l, i temat scalony.
Witam. Dopiero zaczym czytać na temat grappy i chciałbym spróbować coś zrobić tzn będę miał ok 100kg wytłoków z czerwonego wina i z tego co czytam powinienem dodać ok 20l wody i 10kg cukru? Czy może inne proporcje proponujecie? A także czy może fermentowac w otwartym zbiorniku czy powinno jednak z zamkniętym z rurką?
Ostatnio zmieniony środa, 28 sie 2019, 21:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bimber z wytłoków po winie

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 27 sie 2019, 23:00

Kolego bez przesady :o Ale skoro już piszę to podpowiedż grappa ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Doody » środa, 28 sie 2019, 13:08

W oryginalnej grappie wytłoki się tylko uwadnia i ten powstały nastaw się destyluje w celu odzyskania alkoholu z wytłoków. Dodając cukier zwiększysz wydajność ale kosztem smaku i aromatu.
Pozdrawiam
Darek


marcin-b8
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2019, 21:17
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: marcin-b8 » środa, 28 sie 2019, 18:24

Czyli na 100kg ile dać samej wody? I czy może być otwarta fermentacja?


kwik44
750
Posty: 759
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: kwik44 » środa, 28 sie 2019, 19:12

Zależy jakie suche są te wytłoki. Powiedziałbym, że 20-30%. I jak już musisz zwiększać wydajność to dodaj dobrego spirytusu do wytłoków zamiast cukru. Ja nakryłbym - nie lubię muszek bo potem w piątek nie można pić...

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Góral bagienny » środa, 28 sie 2019, 20:26

@marcin-b8 Kolego jeden post powyżej Twojego masz pełen opis co i ile dodać. Jest opisane szczegółowo. :read: :read: :read:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Imbir
250
Posty: 252
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Bimber z wytłoków po winie

Postautor: Imbir » środa, 28 sie 2019, 21:27

Da radę, wyjdzie Ci coś ala grappa. Ja tak robię co roku, wytłoki z winogron wrzucam do beczki, dodaję trochę cukru, ewentualnie jakieś zeszłorczne kompoty, resztki pogonów z całego roku i bimberek wychodzi palce lizać. Pewnie mnie tu zaraz szlachetni ortodoksi zjadą do poziomu kałuży. Bimberek jest przedni, a raczej spirytusik bo lecę na mocnym refluksie. O gustach się nie dyskutuje, spróbuj, a później oceniaj. Osobiście polecam spróbować.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 sie 2019, 15:30 przez Imbir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bimber z wytłoków po winie

Postautor: Kamal » środa, 28 sie 2019, 21:29

Szkoda takiego surowca na spirytus, bo smakówka wychodzi przednia :)
K.
Obrazek


marcin-b8
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2019, 21:17
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: marcin-b8 » czwartek, 29 sie 2019, 07:29

Tak widziałem wszystkie posty ale jestem całkowicie początkujący nigdy nie robiłem ani bimbru ani grappy przez co zapewne zadaje dziecinne pytania za co przepraszam.
Czyli wrzucę wytłoki dodam wodę i jak długo czekać do puszczeniem przez destylator? Aż nie będzie cukru tak jak zwykły bimber?

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1900
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Kamal » czwartek, 29 sie 2019, 20:05

1 opcja jak w wytłokach zostanie Ci coś cukru, to włóż je do wiadra na dofermentowanie i na rury. Wtedy płaszcz się najlepiej sprawdzi.
2 opcja, dodajesz do wytłoków kilka kg glukozy lub cukru oraz wodę. Po ustanej fermentacji - destylacja.
Jak wyżej, może być potrzebny płaszcz, ewentualnie odciskasz wytłoki i płyn na rury.
K.
Obrazek


czytam
150
Posty: 191
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: czytam » czwartek, 29 sie 2019, 21:43

Będę marudą ale opcja druga to nie grappa.
W pierwszej też trzeba dodać nieco wody.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 29 sie 2019, 21:50

Maruda :D napisz może ile tej wody. Bo nieco to można różnie interpretować ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Wit_Old
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Wit_Old » czwartek, 5 wrz 2019, 09:49

Cześć! Będę robił w tym roku wino z winogron. Wino robię na dzikusach, bo zawsze wychodzi rewelacyjne, ale w związku z tym mam jedno pytanie. Jakimi drożdżami najlepiej doprawić wytłoki po zlaniu wina? Osobiście myślałem o Spirit Ferm Turbo Fruit. Z góry dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1926
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Grappa od a do z

Postautor: Doody » czwartek, 5 wrz 2019, 10:47

Ja bym polecił Bayanusy G995. Ewentualnie drożdże dedykowane do win białych lub czerwonych w zależności od koloru winogrona.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości