Grappa od a do z

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy

Post autor: Szlumf »

W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?
alembiki
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Grappa od a do z

Post autor: Wit_Old »

Dzięki. Winogrona będą czerwone. Czy dawać jeszcze jakąś pożywkę czy powinny ruszyć bez problemu?
Szlumf pisze:W wytłokach masz już swoje dzikusy. Po co chcesz dodawać jakieś inne?
Czyli cukier i woda tylko?
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 wrz 2019, 14:15 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Grappa od a do z

Post autor: Kamal »

Prawdziwa grappa powinna być bez cukru. :)
A takto tak - cukier i woda, dzikusy powinny ruszyć, ale awaryjnie miej paczkę drożdży.
K.
Obrazek

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Grappa od a do z

Post autor: czytam »

Jeżeli na dzikusach wychodzi rewelacyjne wino, to poradzą sobie też rewelacyjnie z wytłokami. Przecież tam nie ma więcej cukru, nie jest kwaśniej...
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Grappa od a do z

Post autor: Wit_Old »

Dzięki za rady. Będę informował co i jak ;-)
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Grappa od a do z

Post autor: MecenasAlkoś »

Przeczytałem cały temat od deski do deski i chciałbym podziękować wszystkim, którzy się wypowiedzieli. W sobotę jadę pozyskać winogrona i spróbuję wykombinować z nich smakówkę - z soku, a z wytłoków (prasa już się kończy) spróbuję zrobić coś na kształt grappy według waszych wcześniejszych wniosków/zaleceń/propozycji. Piszę coś na kształt grappy bo dopiero za jakiś czas okaże się, co wyszło. Pozdrowienia dla wszystkich udzielających się w temacie! :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”