Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
gotowy nastaw

Postautor: moryske » środa, 24 sty 2018, 14:41

Dzień dobry
Przygotowany 13 stycznia br nastaw ok. 54 L (1/2 wody i dunder pracował dość burzliwie, dziś jego blg wynosi ok. 2, jego smak trąci winem wytrawnym, jest też bardzo lekko gorzkawy a % alkoholu jak wyczuwam i też oceniam jest dość wysoki (zużyłem ok 14 kg cukru). Natomiast fermentacja praktycznie prawie ukończona, ogólnie nastaw jakby był jaśniejszy. Czytałem na forum, że w tym przypadku nastaw winien charakteryzować się również lekkim posmakiem słodyczy i jak go nie ma należy dodać wody. Nie wiem tylko w jakim celu ma być dodana ta woda. Może ktoś się wypowie na ten temat. To był post p. Bogdana.
Pozdrawiam


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1928
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: gotowy nastaw

Postautor: Doody » środa, 24 sty 2018, 17:38

Poczekaj aż nastaw osiągnie okolicę -4 Blg. Nastaw nie powinien byś słodki tylko wytrawno - gorzkawy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1901
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: gotowy nastaw

Postautor: Kamal » środa, 24 sty 2018, 19:50

Wody się dodaje, aby ulżyć drożdżom, gdy nastaw kończy pracę i nie chce zejść do -4.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: gotowy nastaw

Postautor: gaviscon » czwartek, 25 sty 2018, 21:37

Witaj, powodzenia.


Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości