Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 01:05
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: grzewo1 » sobota, 7 cze 2014, 12:23

kolpaw pisze:Stosowałem kilka razy zaprawki śliwowica beskidzka strands, i byłem bardzo zadowolony, świetny aromat przypasował wszystkim domownikom.



Zaprawka o której wspominasz jest bardzo dobra pod warunkiem ,że nie filtrujesz nalewki. Ja niestety zrobiłem ten błąd ponieważ dodałem troszkę dębu i musiałem przefiltrować. Cały smak i zapach pozostał na bibułce :(

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1625
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: JanOkowita » sobota, 7 cze 2014, 18:00

Dziwny przypadek z pozostawaniem smaku i zapachu na bibułce. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2990
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: Pretender » sobota, 7 cze 2014, 22:06

grzewo1 pisze:Zaprawka o której wspominasz jest bardzo dobra pod warunkiem ,że nie filtrujesz nalewki. Ja niestety zrobiłem ten błąd ponieważ dodałem troszkę dębu i musiałem przefiltrować. Cały smak i zapach pozostał na bibułce :(


dodanie dębu nie jest błędem, ale kupno kiepskiej jakości chipsów już tak. Dobrze przygotowany dąb (chipsy) nie powinny powodować zmętnienia, nic a nic. Kiedyś już pisałem, że kupiłem sobie chipsy od większego sprzedawcy z allegro i .... doopa, po pierwszym użyciu wylądowały w koszu. Wg mnie bardzo dobre są chipsy z Biowinu, nie powodują zmętnienia. Ale od tego czasu używam jedynie własnoręcznie opalonych (spalonych) szczapek dębowych. Na "wungiel". Do Jessiego super.
To samo tyczy się filtrów do kawy. Do filtrowania używam filtrów z brązowego papieru firmy Paclan, o takich

20140607_225222_PerfectPhoto.cz_2014-06-07 23-03-19.jpg

Nie wnoszą żadnych obcych posmaków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 01:05
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: grzewo1 » poniedziałek, 9 cze 2014, 14:56

Używałem płatków ze sklepu od Janka. Musiałem przefiltrować ponieważ produkt miał trafić na wesele , a widoczne były maleńkie fragmenty chipsów.Pewnie z czasem wszystko by się pięknie wyklarowało, ale ja czasu nie miałem. Filtrowałem na białych filtrach nie wiem jakiej firmy, ale została na nich taka brązowa maź pięknie pachnąca śliwką.

Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 18:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: K-Zaq » poniedziałek, 14 lip 2014, 11:44

Kupiłem likier śliwkowy z Biowinu, we wcześniejszych postach forumowicze go polecali. Będę nim zaprawiał bimber, by kobiety, które bimbru nie trawią, w domu też mogły posmakować domowych wyrobów :P I stąd pytanie: trzymać się podanych na opakowaniu zasad, że buteleczka na 4L? Próbował ktoś zrobić bardziej aromatyczny likier i podwoić dawkę zaprawki np. buteleczka na 2L?


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: aronia » poniedziałek, 14 lip 2014, 13:31

Ja raczej praktykuje coś odwrotnego czyli zamiast większej dawki to mniejsza - trochę mniej czuć to wtedy "chemią"(szczególnie jak się komuś "odbije"). Z buteleczki na 4l robię 5l, a z takiej na 0,75 robię 1l i większość jest bardzo zadowolona.


ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: ufik666 » czwartek, 17 lip 2014, 12:04

Aronia dodajesz cukier ?.


aronia
1450
Posty: 1483
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: aronia » czwartek, 17 lip 2014, 22:19

Zawsze dodaje cukier - do stosowanych przeze mnie zaprawek mam mniej więcej ustalone optymalne ilości. Z racji tego, że preferuje "napitki" słodkie(dla niektórych aż za bardzo) - nawet jak robię czystą to dodaję trochę cukru.


Czarny79
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 08:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: Czarny79 » środa, 27 sie 2014, 21:43

Witam. Na razie sprawdzilem 4 rodzaje zaprawek : śliwowice, rum, tennesy whisky i gold tequila. W skali od 1 do 10 oceniam : śliwowoca 8, rum 8, tennesy whisky 3, gold tequila 8. Tennesy wyszla beznadziejna. Hm a jak bym 0,7 l tego bimberku z zaprawką tennesy jeszcze raz dał w garnek np. z kolejna cukrówką ?

Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 164
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: pawgin » czwartek, 28 sie 2014, 13:29

Jak się nie nadaje do gardła to jak najbardziej. Żadne aromaty z takiej ilości nie przejdą do gotowego produktu
Bo pić to trza umić :P

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 690
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: olo 69 » środa, 26 lis 2014, 14:25

Próbował ktoś ostatnio może gotowych zaprawek "whisky"? Jest coś warte polecenia? Która według was najlepsza? Interesuje mnie taka, żeby po dorobieniu z wódeczką dobrze smakowała z colą.
Znajomy pyta, a ja nie wiem co mu polecić.
Pzdr.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

drgranatt
800
Posty: 832
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: drgranatt » środa, 26 lis 2014, 18:34

olo69, polecam Ci 4:
- Ambrosia Black label
- Grants
- Tennesee
- Grand regal
Ostatnio zmieniony środa, 26 lis 2014, 18:51 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: gr000by » środa, 26 lis 2014, 18:40

Próbowałem raz zaprawkę Tennessee, polecam ci dodać nieco nalewu na dąb średnio/mocno pieczony (nawet w formie płatków ze sklepu) oraz nieco karmelu - poprawi to walory smakowe zaprawki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 144
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: Ryba64 » środa, 26 lis 2014, 19:23

Ostatnio robiłem Pigwówkę z naszego sklepu AD (pozdrowienia dla obsługi) i wyszła naprawdę pyszna. Ważne aby nie dosładzać miodem bo wychodzi mętna. Drugi raz jak robiłem to dosłodziłem syropem cukrowym i jest o.k.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 690
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: olo 69 » środa, 26 lis 2014, 21:34

@drgranat, dzięki na pewno sprawdzę.

@gr000by
Ja mam mocne nalewy na kostki zarówno francuskie, jak i amerykańskie.
Kostki najpierw przez 3 miesiące moczone w winie a potem zalane 50% alkoholem. Leżą w tym już z pól roku i jak potrzebuję, to taki nalew dolewam. Daje praktycznie od razu super efekt.
Zauważyłem, że karmel fajnie się z tym wszystkim też komponuje. Dobrze jest zrobić część karmelu delikatnie skarmelizowanego, a część bardzo mocno przypalić i to potem razem zmieszać. Ja stosuję proporcje dwie części lekko skarmelizowanego na jedną część mocno przypalonego. Wtedy moim zdaniem wychodzi najlepszy karmel.

Jeśli chodzi o zaprawki to nie polecam Schotch Jonny Reciple Whisky. Kumpel to kupił, rozrobił w wódką i są to jakieś dziwne perfumy, że nawet z colą ciężko sączyć.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: gr000by » środa, 26 lis 2014, 21:45

Karmel lekko skarmelizowany to po mojemu cukier topiony. Idealnie komponuje się do podróbek szkockiej, brandy i do przepalanki, szczególnie tej imitującej whisky z colą (przepis podałem w temacie z szybkimi przepisami). Jeżeli pójdziesz w kierunku zaprawek whiskey to rozważ dodanie odrobiny cukru wanilinowego lub nalewu na wanilię.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 690
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: olo 69 » środa, 26 lis 2014, 21:58

Z wanilią jeszcze nie kombinowałem, ale trzeba sprawdzić ;)
Ale bardziej chyba jako niewielki dodatek, bo w większej ilości może zdominować smak i zapach.
Pozdrawiam,olo 69


zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: zigi696 » sobota, 29 lis 2014, 07:59

Jamaica rum - b. dobra
Tennesse Whisky - masakra, jakim cudem to ma w nazwie whisky? W ogóle nie smakuje jak ten zacny trunek. Śmierdzi chemią, dziwny zapach.. W drinku ma posmak rumu, pewnie baza ta sama.
Absynth- rewelacja!!! Słoma piołunowa + zaprawka dla wzmocnienia smaku i wychodzi niesamowicie esencjonalny, gorzki jak oryginał trunek.
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!


exodus
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 09:12
Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: exodus » czwartek, 25 gru 2014, 11:59

Z okazji świąt postestowałem 2 zaprawki, które już jakiś czas stoją u mnie na półce, obie z firmy Strand

Obie użyłem w ten sam sposób - swój spiryt ( troszke ostry w smaku - pierwsze kroki ;) ) rozrobiony do 45%, zamiast do 0,75 wg. przepisu, dodałem do 1 litra, dosłodziłem syropem cukrowym i zostawiłem na kilka dni.

Śliwowica - super ! bardzo mi smakuje, co prawda nie wyczuwam wyraźnej śliwki, ale jakiś owocowy aromat - bardzo przyjemnie się pije w drinku, jakby napisał Ramzol - "mlaskanie włącza się samo" :lol: - wypita solo w smaku dość ostra, pewnie przez użyty alko niezbyt wysokich lotów, i aromaty giną w procentach i ostrości.

Tennesse whisky - mieszane uczucia - pita sama smakuje średnio, wyczuwalny aromat dymu/węgla coś w tym guście, smakuje trochę gorzko i "chemicznie". Spróbuję ją dosłodzić jeszcze, może będzie smaczniejsza.
W drinku z colą smakuje całkiem przyjemnie. O dziwo jest w smaku ( z cola) znacznie łagodniejsza niż np rum Grand Imperial, z którego zrobiłem następnego drinka - gdyby tylko ten smak ciut bardziej naturalny, chętnie bym kupił jeszcze raz.

W następnym zamówieniu planuję inne rodzaje zaprawek whisky i polecany przez Was Jamaica Rum i orzech.


kasprzakl
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 22:10
Załączniki
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Postautor: kasprzakl » sobota, 10 sty 2015, 21:02

Zaprawki do alkoholi tylko po co? Dobra kilkunastoletnia whisky kosztuje dużo. Porównując taką kilka lat a kilkanaście to różnica w smaku jest wielka, chyba że to ktoś zbezcześci colą albo lodem (cola zniekształca, a lód tylko schłodzi i rozpuszczając się rozwadnia aromat - lepiej pić małymi łyczkami, ale delektować się a nie tak tylko wypić żeby z barku znikło). Co to ma do zaprawek? A no to, że gdyby to było takie cud i wspaniały wynalazek to tylko snoby kupowałyby whisky za set złotych a reszta piła whisky z zaprawek i niewielu by się pieprzyło żeby trzymać bimber w beczkach po kilka lat. Bimber z zaprawką (chemią) to tak jak by jeść czerstwy chleb z margaryną o smaku masła i świeżego pieczywa i udawać, że się je świeże pieczywko takie prosto z piekarni z masełkiem. Robimy trunki żeby nie pić tego dziadostwa sklepowego i będziemy wlewać chemie. Wg. mnie głupie.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości