Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 09:02
Załączniki
Gorzkawy posmak

Postautor: 19BlueBoy20 » wtorek, 2 sie 2022, 19:19

Siemka ;)
Nastawiłem winko rabarbarowo truskawkowe w pojemniku 25l.
Po miasiącu od nastawu pozbyłem się owoców.
I już z dwa razy ściągałem z nad osadu.
I tu rodzi się pytanie.
Czy nie za późno ?
Winko wyszło tak jak chciałem półsłodkie ale ma strasznie gorzki posmak odczuwalny na końcu.
Wiadomo ze jest bardzo młode ale czy gorzki smak pozostanie ? Drożdze jakich użyłem to te złote z pożywką pozdrawiam ;)
Ps. Jestem nowy w temacie ;)


alembiki

rastro
2000
Posty: 2206
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Gorzkawy posmak

Postautor: rastro » środa, 3 sie 2022, 07:13

To były drożdże winne? Bo złote z pożywką sugeruje raczej drożdże turbo do cukru.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


artur44
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 26 sty 2022, 06:16
Ulubiony Alkohol: 40%+ w temp. pokojowej
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Trochę wyżej Częstochowy
Załączniki
Re: Gorzkawy posmak

Postautor: artur44 » środa, 3 sie 2022, 08:42

"Te złote" drożdże to jakoś się nazywają?
Lepiej spróbować i żałować, niż żałować, że się nie spróbowało.


Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 09:02
Załączniki
Re: Gorzkawy posmak

Postautor: 19BlueBoy20 » środa, 3 sie 2022, 11:40

Winne.
Spirit ferm
Aromatic wine complex ;)


wawaldek11
2500
Posty: 2625
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Gorzkawy posmak

Postautor: wawaldek11 » środa, 3 sie 2022, 14:49

Teoretyzuję: może pesteczki truskawkowe oddały goryczkę do wina? Bo przy nalewkach dłuższa maceracja daje zauważalną goryczkę.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1251
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Gorzkawy posmak

Postautor: kiwitom23 » środa, 3 sie 2022, 15:24

Dziwne robiłem dokładnie z tych samych składników i na tych samych drożdżach i winko wyszło wspaniałe. Jedyna różnica to pozbyłem się owoców po 8 dniach, więc to chyba jednak pesteczki, jak pisze @wawaldek11. Spokojnie daj mu odpocząć z rok w balonie, jeżeli się nie polepszy, to wtedy na rurki.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości