Witam wszystkich jestem początkujący w tej dziedzinie sportu lecz przed przystąpieniem do pierwszego razu czytałem fora od ponad miesiąca i wiedze teoretyczna opanowałem.Ale do rzeczy zaczne od pojemnika
beczka 45l wsadzona w drugą dużo większą beczkę przestrzen miedzy nimi ok 5 cm wypełniona granulatem styropianowym od spodu też .
Nastaw: glukoza 10,5kg około 33 litrów wody kwasek cytrynowy ok 15gram paczka drozdzy coobra 24h
po 3 godzinach temperatura nastawu 25 stopni dodam że nastaw stoi w byle jakim parniku temperatura na dworze -12 wewnątrz -11 grzałka w pogotowiu choc ku kojemu zaskoczeniu chyba nie będzie potrzebna
jutro opisze dalsze postępy i rzuce jakies foty
GLUKOZA NA COOBRA 24H w minusowej temperaturze
Re: GLUKOZA NA COOBRA 24H w minusowej temperaturze
Witam po dłuższej przerwie , ale w pracy urwanie głowy.
Do rzeczy nastaw po 3 dniach osiągnął -4blg, po 24 godzinach odlałem znad osadu.
Postanowiłem wyklarowac turboklarem ,wrzuciłem wiekszą saszetkę i porządnie wymieszałem.
I nagle szok pomyliłem kolejnośc saszetek ,nie pozostało mi nic innego jak tylko wrzucic szaszetkę (A) jako drugą . Gdy po ok.pół godziny postanowiłem obejrzeć swoją porażkę,
zaskoczenie, nastaw był przezroczysty na głębokość około 20 cm .Wtym tepie za jakies 5godzin powinien być jak woda.Temperatura nastawu 10 stopni
Do rzeczy nastaw po 3 dniach osiągnął -4blg, po 24 godzinach odlałem znad osadu.
Postanowiłem wyklarowac turboklarem ,wrzuciłem wiekszą saszetkę i porządnie wymieszałem.
I nagle szok pomyliłem kolejnośc saszetek ,nie pozostało mi nic innego jak tylko wrzucic szaszetkę (A) jako drugą . Gdy po ok.pół godziny postanowiłem obejrzeć swoją porażkę,
zaskoczenie, nastaw był przezroczysty na głębokość około 20 cm .Wtym tepie za jakies 5godzin powinien być jak woda.Temperatura nastawu 10 stopni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: GLUKOZA NA COOBRA 24H w minusowej temperaturze
No to teraz poczekaj na mrozy i spróbuj etanol po prostu wymrozić. Podobno jest taka technika, nie wiem, na ile skuteczna, w zamarzającym roztworze etanolu tworzy się lód z przewagą wody, więc we frakcji płynnej może być więcej alkoholu. Nie wiem, na ile to działa, ale w przypadku mleka się udaje - mleko zamarzając oddaje do lodu głównie wodę a to, co jeszcze nie zamarzło robi się gęste i słodkie, trochę jak mleko skondensowane.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: GLUKOZA NA COOBRA 24H w minusowej temperaturze
Próbowałem wymrażania, niestety ośrodki krystalizacji znajdują się w całej objętości. Krzepnie równo i nie ma znaczenia czy frakcja stała czy ciekła po odcedzeniu i rozmrożeniu w obydwóch menzurkach to samo....
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie