Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

siwucha
20
Posty: 21
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 21:09

Post autor: siwucha »

Albo za duże stężenie tego syropu glukozowego, albo był to syrop np glukozowo coś tam
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
alembiki
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza

Post autor: olo 69 »

Wszelkie próby z syropem glukozowy wykazywały, że blg po zakończeniu fermentacji zatrzymywało się na +2 do nawet +7.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Syrop glukozowypszenny

Post autor: bohema.zaba »

Koledzy, pomocy.

W jaki sposób zrobić zacier z syropu glukozowego, mam 35kg pszennego i nie wiem co dalej. Ile wody i jakie drożdże, co zrobić aby tego nie zepsuć.
Syrop jest z Lubelskich zakładów:
http://www.zpzlublin.com.pl/index.php/produkty/12-syrop-glukozowy
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

Do szukajki wpisałem 'syrop glukozowy" i zobacz co mi wyskoczyło...
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Witam. Mam pytanko, czy glukoza stosowana w szpitalu taka w kroplówkach nadaje się do czegoś, da radę coś z tego zrobić?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Glukoza

Post autor: JanOkowita »

Tak. Jest dobra i sterylna do dawania w żyłę. Po co pytasz ? Kupujesz taką w szpitalu ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza

Post autor: Wald »

Nadaje się jako wlew kroplowy dla osób potrzebujących. Zastanów się nad stroną moralną. Prawdopodobnie "załatwisz sobie" (dla mnie ukradniesz) ze szpitala, pamiętaj jednak, że ktoś będzie musiał za to zapłacić (tu przypomina się reklama Media Markt). Zupełnie na marginesie podpowiem, sprawdź stężenie, to chyba 50 gram na litr (da to litra C2H5OH z 70 litrów nastawu).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Glukoza

Post autor: papo »

lesgo58 pisze:1kg glukozy = 0,85 kg cukru..


W 100g glukozy jest 100g węgli, z tego by wynikało, że kg glukozy to kg cukru. U mnie z 30kg glukozy po pierwszym gonie jest ponad 11 dobroci, 4l pogonów i z 1,2 l przedgonów
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Glukoza

Post autor: radius »

Najsilniejsze stężenie glukozy stosowanej w szpitalach do wlewów i iniekcji wynosi 40%, najczęściej stosowane to 5% lub 10%. Teraz policz sobie czy jest to opłacalne, a z drugiej strony to tak, jak pisze Wald, czy to moralne :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Re: Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Ja tylko tak pytałem z czystej ciekawości , a tak po za tym to nie życzę sobie żeby mnie ktoś brał za złodzieja panie WALD.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Glukoza

Post autor: Pretender »

No to jeśli to nie tajemnica, napisz proszę, ile kosztuje taka szpitalna glukoza.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza

Post autor: Wald »

Sama glukoza była tu dobrze opisana wcześniej. Przykro mi, jakie pytanie, taka odpowiedź. Jest ono na tyle wyraźne, że nie ja sam je tak odczytałem. Przyjmuję wyjaśnienie, że to ciekawość. Nie oceniam, nie wyrokuję, zostawiam to Twojemu sumieniu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lukasz83
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 lut 2013, 11:15
Re: Glukoza

Post autor: lukasz83 »

Widzę że tu po prostu nie można być ciekawym. Dobra wykasujcie te moje wcześniejsze posty i nie było pytania i przepraszam za moją ciekawość ,nie wiedziałem że przez to można zostać posądzonym o złodziejstwo no ale dobra!

B.I.M.B.E.R.
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza

Post autor: B.I.M.B.E.R. »

Ja już od jakiegoś czasu eksperymentuję z glukozą.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza

Post autor: olo 69 »

B.I.M.B.E.R. pisze:Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
Na 25 kg glukozy tylko 42 litry wody? To blg startowe musisz mieć około 37.
Jaką wartość blg masz po skończonej fermentacji?
Pozdrawiam,olo 69

B.I.M.B.E.R.
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza

Post autor: B.I.M.B.E.R. »

Szczerze mówiąc ostatnio stanęło na 2, na drożdżach jest na wet napisane aby dać 10,5kg na paczkę ale nie chce mi się już rozdrabniać, worek kupuję 25kg to sypię + 2 paczki drożdży i chodzi sobie, jak przestaje pracować to do kotła i jak mówię 10 litrów 96% leci z całości za pierwszym razem.

wujo
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 20 kwie 2012, 14:11
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Glukoza

Post autor: wujo »

Witam.
Doczytałem, że spiritus otrzymany z glukozy ma łagodniejszy smak, a jak się sprawa ma przy owocówkach? Jest sens stosowania glukozy zamiast cukru do owocowych nastawów?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Glukoza

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza

Post autor: abyklepało »

Coś cicho tu ostatnio.
lesgo58 pisze:Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
W międzyczasie powstało Kompedium.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio :D )
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Glukoza

Post autor: Doody »

Glukoza daje łagodniejszy produkt końcowy (moim zdaniem). Cały proces fermentacji jest mniej "zapachowy".
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: michal278 »

Robiąc czy to nastaw z cukru czy glukozy można inaczej to liczyć. Zakładamy że kg cukru to 0,6l spirytusu a glukozy to 0,55l robimy nastaw 17-19% w zależności od dostępnych drożdży. I cała matematyka. Zaś ta tania glukoza pszenna zdaje się ma sporo dekstryn.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: radius »

michal278 pisze:Zaś ta tania glukoza pszenna zdaje się ma sporo dekstryn.
Skąd takie informacje? Możesz rzucić linka do tej "taniej" glukozy pszennej? ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Glukoza

Post autor: psotamt »

abyklepało pisze:Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym?
Są wyczuwalne. Cukier przerobiony 2,5 raza jest dobry, ale odrobinę ostrzejszy niż glukoza po... pierwszym razie. Tak, moim zdaniem spirytus z glukozy już po pierwszej rektyfikacji jest zdatny do picia. Oczywiście nie całość urobku, lecz sam środek serca, jakieś 50% urobku. Gotowanie spirytusu z glukozy na 2,5 nieznacznie podnosi jego walory smakowe. Ostatnio w ten sposób przerobiłem 4 nastawy po 12,5 kg glukozy. Ten spirytus jest doskonały, prawie pozbawiony charakterystycznego zapachu. Zdecydowanie łagodniej "wchodzi" niż ten z cukru. Wódka czysta 40%, tylko leciutko schłodzona lub w temperaturze pokojowej, wcale nie drażni, nie powoduje ruchu ręki w kierunku popitki :mrgreen:
Moim zdaniem różnica w cenie i wydajności glukozy w stosunku do cukru choć jest niekorzystna, rekompensuje się smakiem gotowego surowca.
Przy obecnych relacjach cenowych i dostępności glukozy krystalicznej nie mam zamiaru sięgać po zwykły cukier z buraków.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: abyklepało »

Dzięki za opinie.

Taka glukoza jest ok?
http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 46206.html

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: gadaka »

Jeśli planujesz zamawiać kurierem to polecam: http://allegro.pl/piwo-glukoza-dextroza ... 25322.html
Sprawdzona przez niejedną osobę:)

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: abyklepało »

Pojawiła się na alledrogo chińska glukoza:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6964122132

Na pytanie czy jest dużo gorsza dostałem taką odpowiedź:
różnica pomiędzy nimi to łatwość rozpuszczania - ta chińska trochę trudniej się rozpuszcza, ale nawet jeśli pozostają małe grudki to podczas fermentacji się rozpuszczają.

Produkt w obu przypadkach wychodzi taki sam.
Ktoś próbował?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?

Post autor: abyklepało »

Dzięki. Temat czytałem ale jakoś koło lipca, a tu widzę dużo nowych cennych informacji ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”