Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Albo za duże stężenie tego syropu glukozowego, albo był to syrop np glukozowo coś tam
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza
Wszelkie próby z syropem glukozowy wykazywały, że blg po zakończeniu fermentacji zatrzymywało się na +2 do nawet +7.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Do szukajki wpisałem 'syrop glukozowy" i zobacz co mi wyskoczyło...
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza
Nadaje się jako wlew kroplowy dla osób potrzebujących. Zastanów się nad stroną moralną. Prawdopodobnie "załatwisz sobie" (dla mnie ukradniesz) ze szpitala, pamiętaj jednak, że ktoś będzie musiał za to zapłacić (tu przypomina się reklama Media Markt). Zupełnie na marginesie podpowiem, sprawdź stężenie, to chyba 50 gram na litr (da to litra C2H5OH z 70 litrów nastawu).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza
Sama glukoza była tu dobrze opisana wcześniej. Przykro mi, jakie pytanie, taka odpowiedź. Jest ono na tyle wyraźne, że nie ja sam je tak odczytałem. Przyjmuję wyjaśnienie, że to ciekawość. Nie oceniam, nie wyrokuję, zostawiam to Twojemu sumieniu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza
Ja już od jakiegoś czasu eksperymentuję z glukozą.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza
Szczerze mówiąc ostatnio stanęło na 2, na drożdżach jest na wet napisane aby dać 10,5kg na paczkę ale nie chce mi się już rozdrabniać, worek kupuję 25kg to sypię + 2 paczki drożdży i chodzi sobie, jak przestaje pracować to do kotła i jak mówię 10 litrów 96% leci z całości za pierwszym razem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza
Coś cicho tu ostatnio.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio )
W międzyczasie powstało Kompedium.lesgo58 pisze:Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio )
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Robiąc czy to nastaw z cukru czy glukozy można inaczej to liczyć. Zakładamy że kg cukru to 0,6l spirytusu a glukozy to 0,55l robimy nastaw 17-19% w zależności od dostępnych drożdży. I cała matematyka. Zaś ta tania glukoza pszenna zdaje się ma sporo dekstryn.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Glukoza
Moim zdaniem różnica w cenie i wydajności glukozy w stosunku do cukru choć jest niekorzystna, rekompensuje się smakiem gotowego surowca.
Przy obecnych relacjach cenowych i dostępności glukozy krystalicznej nie mam zamiaru sięgać po zwykły cukier z buraków.
Są wyczuwalne. Cukier przerobiony 2,5 raza jest dobry, ale odrobinę ostrzejszy niż glukoza po... pierwszym razie. Tak, moim zdaniem spirytus z glukozy już po pierwszej rektyfikacji jest zdatny do picia. Oczywiście nie całość urobku, lecz sam środek serca, jakieś 50% urobku. Gotowanie spirytusu z glukozy na 2,5 nieznacznie podnosi jego walory smakowe. Ostatnio w ten sposób przerobiłem 4 nastawy po 12,5 kg glukozy. Ten spirytus jest doskonały, prawie pozbawiony charakterystycznego zapachu. Zdecydowanie łagodniej "wchodzi" niż ten z cukru. Wódka czysta 40%, tylko leciutko schłodzona lub w temperaturze pokojowej, wcale nie drażni, nie powoduje ruchu ręki w kierunku popitkiabyklepało pisze:Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym?
Moim zdaniem różnica w cenie i wydajności glukozy w stosunku do cukru choć jest niekorzystna, rekompensuje się smakiem gotowego surowca.
Przy obecnych relacjach cenowych i dostępności glukozy krystalicznej nie mam zamiaru sięgać po zwykły cukier z buraków.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Pojawiła się na alledrogo chińska glukoza:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6964122132
Na pytanie czy jest dużo gorsza dostałem taką odpowiedź:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6964122132
Na pytanie czy jest dużo gorsza dostałem taką odpowiedź:
Ktoś próbował?różnica pomiędzy nimi to łatwość rozpuszczania - ta chińska trochę trudniej się rozpuszcza, ale nawet jeśli pozostają małe grudki to podczas fermentacji się rozpuszczają.
Produkt w obu przypadkach wychodzi taki sam.
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Glukoza - czy 1L to 1kg ?
Poczytaj ten temat - http://alkohole-domowe.com/forum/topic6854.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy