Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: donald1209 »

Jak w tytule. Zatarłem ( pierwszy raz ) 10 kg qq i 2 kg owsa z 40 l wody w 52 l beczce, dodałem fermiole ze starowaru i zrobiła się gruba czapa ze zmielonych nasion, którą ulatniający się CO2 podnosi do góry i wychodzi ona z beczki. Muszę mieszać co godzinę. Dałem antypianę ale nie wiele pomogło.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
promocja
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.

Post autor: Góral bagienny »

Za mała beczka na taką ilość. Spróbuj nie mieszać tylko przekłuwać czapę żeby co2 miał się którędy wydostawać :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.

Post autor: Doody »

Dobra rada - bardziej rozdrabniać śrutę. Też miałem taki problem ale po śrutowaniu u znajomego na śrutowniku z drobniejszym sitem, grubość czapy jest zdecydowanie mniejsza. Pozostaje Ci częste mieszanie. Z czasem się "uspokoi".
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 mar 2020, 08:46 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.

Post autor: donald1209 »

Dzięki, chyba będę musiał kupić większą beczkę.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”