Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Jak w tytule. Zatarłem ( pierwszy raz ) 10 kg qq i 2 kg owsa z 40 l wody w 52 l beczce, dodałem fermiole ze starowaru i zrobiła się gruba czapa ze zmielonych nasion, którą ulatniający się CO2 podnosi do góry i wychodzi ona z beczki. Muszę mieszać co godzinę. Dałem antypianę ale nie wiele pomogło.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Gęsty "kożuch" z ziaren wychodzi z fermentatora.
Dobra rada - bardziej rozdrabniać śrutę. Też miałem taki problem ale po śrutowaniu u znajomego na śrutowniku z drobniejszym sitem, grubość czapy jest zdecydowanie mniejsza. Pozostaje Ci częste mieszanie. Z czasem się "uspokoi".
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 mar 2020, 08:46 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy