Galeria domowego wyrobu wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

No, to i ja zgłaszam akces do beczkozadymiarzy :lol:
Jako, że robimy to ze sąsiadem już parę lat, nie wyobrażam sobie świąt bez swojskiej kiełbaski, baleroniku, szyneczki tudzież innych specyjałów. Jak pomyślę o sklepowym świństwie to :womit: . Pod koniec listopada będę dymił kiełbaski a w grudniu inne części ciał biednych świnek :cry: więc może wtedy zamieszczę zdjęcia naszej dwubeczkowej (płaszcz powietrzny - sprawdza się zwłaszcza w zimie) wędzarenki. Tylko przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok. Pod koniec roboty widzę dwa razy więcej tego co wsadziłem do beczki :kumple: :piwo: :odlot:
Pozdrawiam całą brać Zadymiarzy :punk:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
alembiki
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

radius pisze:przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok
Destyluj dwa razy... ;)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

A oto mój specjał. Surowa szyneczka z kością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Przyszedł czas na zestaw świąteczny:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Uuuuuu... To chyba z Kolegą Maciejem Masarzem sobie nie pogadam.
Bo jak mi - maluczkiemu się z takim profesjonalistą równać. :cry:
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Dzisiejszy dzień spędziłem na powietrzu. :) Zaraz walnę se jeszcze jednego i idę spać.
wolowina wieprzowina.JPG
krzywe kielbaski.JPG
poranek.JPG
parzenie kielbachy.JPG
gotowe.JPG
Zdrowych i Wesołych Świąt !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: gotiger »

Lothar von Luene, aż mi ślinka pociekła i zaśliniłem cały monitor :odlot:

Dość prosta, a zarazem ciekawa konstrukcja tej Twojej wędzarki.
Ciekawi mnie, czy ona jest zamontowana na stałe, czy przenośna ?

P.S. przepraszam za offtopa, ale przy takich wyrobach nie mogłem się pohamować :oops:

Wesołych i Pogodnych dla Wszystkich :)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Wędzarenka pierwsza klasa!!! A jakie otoczenie... Ja nie dość, że mam betonową, to jest między garażami i wędze bezpośrednio nad ogniem :/ Trudno więc o zimny dym. Ale za to jak przypilnuje...
Dziś pilnowałem szyneczek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

@maciej.goo
Śliczne te szyneczki ! Besposrednio nad ogniem tak ładnie uwędzić, to jest sztuka. :poklon;
@gotiger
Jest przenośna. Dość dobrze się w niej zadymia- 2 metry rury w ziemi i 2,5 wysokości robią ciąg jak w kominie, a drewno nie oddaje ciepła tak jak wędzarki z blachy. Przy minusowych temperaturach można wędzić bez problemów.
Jedyną jej wadą jest to, że zajmuje dużo miejsca. W komórce używam jej jak skrzynię na rzeczy mało używane. :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Podkur....ny Waszymi zdjęciami zamordowałem pięć karpi a następnie udałem się na działkę w celu dokończenia przygotowań przedświątecznych. Oto co z tego wyszło:
Nasza (moja i sąsiada) Gruba Berta;
beka.jpg
Gruba Berta załadowana;
ładunek.jpg
W międzyczasie;
dębowa.jpg
Efekty pracy Grubej Berty;
kiełbaska.jpg
szynka.jpg
Mam nadzieję, że i ja co niektórych kapaczy wk.....łem ;P :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Ta Gruba Berta to jakaś wyrafinowana konstrukcja. :geek: Dlaczego jest beczka w beczce?
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

To takie moje ulepszenie na zimę - płaszcz powietrzny. Bardzo dobrze się sprawdza, beka szybko się nagrzewa i trzyma ciepło :ugeek: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

:ok: Sprzedam ten pomysł znajomym co wędzą w beczkach.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Nie zastrzegam praw autorskich :ok: Co najwyżej :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Nie mogłem się powstrzymać od zaprezentowania świątecznego talerza wędlin. A okazja tym donioślejsza, że po raz pierwszy na stole przy którym zasiadłem nie ma żadnego, powtarzam ŻADNEGO mięsiwa które nie było by zrobione w domu przez Agnieszkę lub Jej Mamę, Moją Mamę czy mnie samego...
Talerz.jpg
1. Pasztet naśladujący dziczyznę. Sekretem są zmielone goździki dodane do masy.
2. Schab pieczony ze śliwką w wykonaniu "tradycyjnym".
3. Pasztet "naturalny".
4. Pieczeń z wyfiletowanych kurczaków przełożonych wędzonym boczkiem, z czosnkiem i czubricą.
5. Boczek pieczony na chrupiąco nacierany solą i czosnkiem.
6. Pieczony zawijaniec z wyluzowanego kurczaka.
7. Szynka wędzona w dymie jałowcowym (http://alkohole-domowe.com/forum/post25014.html#p25014)
8. Wytrybowany udziec indyka ze śliwką i morelą udający cielęcinę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Obrazek
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Ooo :!: Kuc się obudził z letargu :?:
Pieczone świnki z grilla, czy z wędzaczka :?: Normalnie zachlapałem śliną pół klawiatury :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: macius »

Kucyku wróć :mrgreen:
a zdjęcie... dopiero jadłem i znów jestem głodny... A w lodówce pusto...
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

Z grilla. :) Zresztą jak większość mięsidła Kucykowego wyrobu.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.

Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"

Więc do dzieła !

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Juliusz »

Agneskate pisze:A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Nawet zauważam tu wyraźne zadowolenie na tych świńskich mordkach... Mam nadzieję, że tych dzieł sztuki nie dotykaliście nożem i widelcem - byłoby to barbarzyństwem... :)
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

JanOkowita pisze:... " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Szynki już się moczą w zalewie. Najpierw będzie "Łapeć Wasyla" według Kucykowego przepisu, a na drugą jeszcze nie mam pomysłu. DOJRZEWAM. :D

Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Wędzarka dzisiaj doszła, jestem bardzo zadowolony. No i poszła pierwsza próba. Zamiast Łapcia Wasyla postanowiłem zacząć w wersji "light".
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.

Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.

Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...

Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!

No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty. :piwo:

Pozdrawiamy

Jan i Maryśka Okowitowie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Jak wiadomo przymrozki w maju narobiły szkód w ogrodach. Mocno wymarzły nam winogrona i nasze największe na działce drzewo czyli orzech włoski.
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą. :smiech:

Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: wiking »

Koledzy,przeczytałem cały ten temat i się poplułem, takiego ślinotoku dostałem. Powiedzcie jaką wędzarkę elektryczną polecacie, nie mam możliwości zbudowania czegoś koło domu więc tylko taka mi została do wyboru.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: tranzing »

Z wami to jest paranoja, siedziałem sobie wygodnie na d...e i wszedłem w zakładkę z kiełbaskami, ssanie mi się takie włączyło na widok szynek, boczków...

Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem :odlot:
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: wiking »

Ja to już od ho ho czasu interesuję się tym tematem, mam już nawet zbudowaną wędzarnię, ale to hobby zabiera mi tyleeeeeee czasu, że nie mam, kiedy uruchomić tej wędzarenki a i wiedzy troszkę brak, na wędlinach jestem, ale tylko czasami i na razie tylko czytam.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: tranzing »

Ja muszę trochę poczytać o peklowaniu, dziadek wędził. Wędzarnie na całą świnkę mam w domu ale sympatyczniej będzie siąść z kumplami w weekend i po trochu wędzić przy okazji oczywiście destylując. Dokopałem się do zamrażarki na całego świniaka, tak że będzie gdzie przechowywać. Chciałbym się obyć w temacie rozbiórki zwierza, ale tak jak wspominasz czasu brak. Maszynki do tego trzeba, na chwile obecną mam hak do podwieszania, kołowrotki balie do opalania, i duży kocioł na gotowanie, na razie nie stać mnie na maszynki do mielenia etc, wszystko z czasem, myślę że zajmę się tym na dobre, parę razy w roku zakupić świnkę i przechowywać.
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

tranzing pisze:... Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
Dorzucę od siebie, gdzieś wyczytane słowa:
"Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić :!: " :mrgreen: :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: McPi »

A oto nasze centrum wędzarnicze,nie mam akurat fotek gotowych specjałów.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: mtx »

Tak tylko dopytam - gdzie masz palenisko?
Centralnie pod komorą czy posiadasz jakiś kanał dymny?

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: McPi »

Palenisko z drzwiczkami 2,5m od komory,tuż przed komorą szyber obrotowy (niestety nie pełny) na kanale wykonanym z rury 20 lub 25cm nie pamiętam.Szyber na kominie.
Regulacja i utrzymanie temperatury nie stanowi problemu.
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: orzechopcja »

I ja się pochwale małym co nieco ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś to więcej niż dwa jutra
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Emiel Regis »

Zamorduję uduszę utopię, powieszę jak tego kurczaka a na koniec płytko zakopię :!: :!:
Wnoszę o bana dla tego użytkownika za znęcanie się psychiczne nad innymi :!:

Ps :klaszcze:
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: mtx »

orzechopcja - na jednym ze zdjęć Twoje wędzonki są dość mocno okopcone, kurczaki też
są dość ciemne i mam w związku z tym pytanie...
Ile u Ciebie zajmuje ociekanie mięsa po peklowaniu i jak długo obsuszasz mięso w wędzarni
przed właściwym wędzeniem?

Ps. Całe kurczaki lepiej jest rozciąć między pierśnikami, wtedy dym lepiej obwędza wnętrze
kurczaka - dzięki temu szybciej się wędza i co za tym idzie nie są takie suche...

Pozdrawiam :piwo:

myszma
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 22:15
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: myszma »

Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Bimbel »

myszma: bardzo ładna ta polędwica łososiowa! A serki sam robiłeś czy kupne wędziłeś? Ja ostatnio kupiłem w Lidlu po 1,99zł (obniżka z 2,89zł) serki typu włoskiego (podpuszczkowe). Ciągle je wędzę i nigdy nie nadążam z produkcją bo błyskawicznie znikają ;)

myszma
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 22:15
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: myszma »

Polędwica fakt wyszła rewelka i już po niej, a to obok to pierś kurzęca wędzona na zimno, lekko sparzona i ponownie zadymiona.

Tołdi1929
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 12 cze 2012, 09:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Tołdi1929 »

Do tych kurczaków przymierzam się od kilku miesięcy, ale ze względu na niewielką pojemność wędzarki, zawsze jakoś się nie mieszczą. Dzisiaj rano zapeklowałem mięsko, we wtorek wędzenie. Tym razem krakowska, jedna szynka i polędwiczka dla młodego.

_Krzysztof_
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 14:41
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: _Krzysztof_ »

Zdjęcie z niedawnej produkcji :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”