Galeria domowego wyrobu wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: borova19 »

A to moje dzieło.
https://ibb.co/31qzxmx
Szynka wędzona na zimno i na zimno konsumowana. Wiem, wiem. Znam ryzyko, ale mięso ze sprawdzonego źródła.
Co ciekawe, mięso pochodzi z rasy złotnickiej, mam masarnie w pobliżu co na niej pracuje. Przyznaję, jest 2 razy droższe niż marketówka, ale w smaku bez porównania. No i wytną z tłuszczykiem, bez, jak sobie zażyczy klient. Druga ciekawa rzecz, to to, że są to szynki sporo mniejsze niż te z marketu... :P
Raz na jakiś czas warto się wykosztować!

Będę wędził szynki i boczki na święta, to może coś tu jeszcze podrzucę. :P
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 mar 2021, 10:38 przez manowar, łącznie zmieniany 3 razy.

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: kooalla »

To i Ja odświeżę temat wędzenie 11.11.2021, niestety ale zdjęcie mam tylko polędwicy.
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24

Edycja:
Dzięki za zauważenie..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 21:39 przez kooalla, łącznie zmieniany 1 raz.

Krychu35
250
Posty: 295
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Krychu35 »

Witam kooalla
Post jak najbardziej świeży ale wędzenie takie trochę stare ;)
Taki żarcik :smiech:
Wkradł Ci się czeski błąd, a szyneczka wygląda smakowicie :respect:
Pozdrawiam

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: kooalla »

Faktycznie czeski błąd, za to dziś już bez błędu:
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: borova19 »

To ja też się pochwalę! Zdjęcie z gatunku tych "nie robicie tego w domu". Choć warto. Więc zawsze można to popić czymś mocniejszym. Tak dla lepszego samopoczucia.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 23:23 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”