Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
.Gacek
350
Posty: 364
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Działkowiec, pasjonat motoryzacji, silniki V6 i V8 pożerające ogromne ilości etyliny to muzyka dla moich uszu... A co do muzyki to pełna różnorodność od Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple po manieczki Westbama, Tomcrafta i dobry house. Uwielbiam zasypać licząc co ile sekund pyka woda w rurce fermentacyjnej...
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Gackowy kibelek

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lut 2019, 17:31

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Chciałem się dziś pochwalić swoim kibelkiem, którego buduję już pięć lat... i powoli widać światełko w tunelu, że być może na święta coś uwędzę.
Niestety nie ustrzegłem się od błędów przy budowie a wystarczyło poczytać... :hammer: Głównie wzorowałem się na zdjęciach z sieci.
Dół z cegły, góra z deski elewacyjnej świerkowej 18mm. Stelaż z kantówek 8x8 cm. W chwili obecnej całość w środku obijam deskami olchowymi 30 mm bez żadnej waty czy też folii. Miałem budować komin ale wybór padł na otwory z przesuwną deseczką. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś gontem na dach...
Teraz już wiem, że drzwi za wąskie i trudniej będzie operować kijami, może kiedyś to poprawię.
A tymczasem kilka fotek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lut 2019, 17:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


karty do gry
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
.Gacek
350
Posty: 364
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Działkowiec, pasjonat motoryzacji, silniki V6 i V8 pożerające ogromne ilości etyliny to muzyka dla moich uszu... A co do muzyki to pełna różnorodność od Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple po manieczki Westbama, Tomcrafta i dobry house. Uwielbiam zasypać licząc co ile sekund pyka woda w rurce fermentacyjnej...
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 11 lut 2019, 17:43

Panowie wszelką krytykę przyjmuję na garba. Jeżeli ktoś z Was ma jakieś rady to proszę o komentarz. Na forum WD nie mogę się odnaleźć. Niedługo dojdzie podwójny deflektor na nóżkach.
Pozdrawiam Gacek.


scalak
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: scalak » poniedziałek, 11 lut 2019, 21:50

Za blisko jest palenisko od komory wędzarniczej. Teraz to wędzenie tylko gorące, ale i tak prawdopodobnie będzie przypiekać. jeżeli byś podniósł mur jeszcze ze dwie warstwy, to
miałbyś miejsce na zrobienie kanału dymnego.


Szlumf
1400
Posty: 1427
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 11 lut 2019, 22:19

.Gacek pisze:................ W chwili obecnej całość w środku obijam deskami olchowymi 30 mm bez żadnej waty czy też folii.

Te 30mm to zapewne grubość dechy i dlatego nie dajesz ocieplenia?
Jeżeli przewidujesz szczelne drzwi z uszczelką to zrób na dole otwór z przesuwną deseczką do regulacji wentylacji. Przy nieszczelnych drzwiach też może się przydać. Zrób od razu odpowiednie przejścia w ścianach zamykane przesłoną. Na pewno na termometr a jeżeli chcesz też suszyć płody ziemi to i na kabel grzałki. Może też od razu na dymogenerator bo nie wiem czy przy tak rozwiązanym palenisku nie będziesz miał kłopotów z prawidłowym dymieniem. Ja po roku z paleniskiem i 2m kanałem dymowym przeszedłem na dymogenerator i już nie zamierzam wrócić do klasyki.
Warto też doprowadzić w pobliże na stałe prąd. Jakiś schowek na drewno i podręczny stolik pewnie przewidziałeś.

Awatar użytkownika

Autor tematu
.Gacek
350
Posty: 364
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Działkowiec, pasjonat motoryzacji, silniki V6 i V8 pożerające ogromne ilości etyliny to muzyka dla moich uszu... A co do muzyki to pełna różnorodność od Pink Floyd, Led Zeppelin, Deep Purple po manieczki Westbama, Tomcrafta i dobry house. Uwielbiam zasypać licząc co ile sekund pyka woda w rurce fermentacyjnej...
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: .Gacek » wtorek, 12 lut 2019, 09:29

Witajcie.
Dziękuję za cenne rady.
Miejsce na stół oraz magazynek na drewno już jest i to tuż obok. Deski z olchy mają służyć pośrednio aby mi nie pokrzywiło od temperatury całej konstrukcji oraz ocieplenia a raczej odizolowania od warunków zewnętrznych. Co do wędzenia na ciepło to od razu byłem do tego przekonany. Być może kiedyś zbuduję kanał do wędzenia na zimno, ale teraz to muszę poczytać o tym dymogeneratorze. Ludzie bardzo sobie chwala takie rozwiązanie.
Widziałem już kilka filmów na YT.
Mam jeszczę chwilę do świąt więc jestem dobrej myśli, że ogarnę temat.
Pozdrawiam Gacek.


PETER29
650
Posty: 693
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: PETER29 » wtorek, 12 lut 2019, 09:50

Gacek nic nie pokrzywi. Mam podobna u siebie i podczas rozgrzewania jest temp 250 stopni, jest cala i zdrowa. U siebie mam 10 cm nad wylotem do komory blachę większą o 2 cm niż średnica wylotu. Następna blacha 2 cm wyżej i 5 cm większą nią średnica wylotu. Wedzi się po prostu idealne. Bez żadnego obracania wędliny są jednolitego kolorku. Aby coś przypiec na prawdę trzeba się postarać. Wedzarnia z bezpośrednim paleniskiem to strzał w 10. Będziesz Pan zadowolony.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

JISKRA59
50
Posty: 60
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Załączniki
Re: Gackowy kibelek

Postautor: JISKRA59 » wtorek, 12 lut 2019, 12:10

Gacek, możesz wstawić komin np: z KO z wkładu kominowego nad nim daszek, żeby woda się nie lała do środka. Zrób podłogę między komorą wędzarniczą, a spadem dachowym i w nią wstaw szyber np: z wkładu do kominków dopasowany średnicą do rury kominowej z KO. Będziesz mógł w ten sposób regulować gęstość dymu i temperaturę w komorze. Moim zdaniem gont na dach w tym konkretnym przypadku nie jest dobrym rozwiązaniem, bo nie masz izolacji termicznej i pod wpływem temperatury mogą z gontów wydzielać się zapachy "papowe". Podobnym rozwiązaniem może być płyta typu onduline. Przez to, że jest w formie fali, masz wentylację nad dachem z desek. To tyle, masz temat do przemyśleń. Powodzenia i "czuj dym" :) .
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości