Fotowoltaika
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 2945
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 299 razy
Kolega poprosił mnie o pomoc w dobraniu i uruchomieniu fotowoltaiki w stanicy. Prąd jest tylko z agregatu, ale stróż ma TV na 12 V , oświetlenie też jest 12 V. Jakieś tam pojęcie o przepływie elektronów mam, ale tutaj potrzebne jest doświadczenie, a tego mi brak i proszę o pomoc.
Ja myślę, że trzeba panel 250W, regulator i aku.
Może ktoś ma dostęp do niedrogich i sprawdzonych paneli i regulatorów?
Ja myślę, że trzeba panel 250W, regulator i aku.
Może ktoś ma dostęp do niedrogich i sprawdzonych paneli i regulatorów?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 2945
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 299 razy
Re: Fotowoltaika
W tej chwili mamy aku 220Ah z odzysku - z ciężarówek po uszkodzeniu jednego wymieniają dwa i ten sprawny jest nieraz jeszcze bardzo sprawny.
Stałe oświetlenie pobierze do 5 A, TV 30 W czyli koło 3 A. Sporadycznie ładowanie telefonu. Dwa takie aku powinny zabezpieczyć zasilanie na pochmurne dni. Czasem wozimy je do wodopoju, czyli do ładowania, ale ciężkie są, a nasze kręgosłupy już po gwarancji
Myślę o regulatorze 30 A - powinien starczyć?
Stałe oświetlenie pobierze do 5 A, TV 30 W czyli koło 3 A. Sporadycznie ładowanie telefonu. Dwa takie aku powinny zabezpieczyć zasilanie na pochmurne dni. Czasem wozimy je do wodopoju, czyli do ładowania, ale ciężkie są, a nasze kręgosłupy już po gwarancji
Myślę o regulatorze 30 A - powinien starczyć?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Myślisz o takim regulatorze z wyświetlaczem i trzema przyciskami? Mam taki i powiem ze to jest chłam, nie trzyma napięcia i się strasznie grzeje. A ma dodatek to jest PWM, lepiej poszukaj przetwornicy, prawdopodobnie step-down bo panele zazwyczaj mają ok 30V. Są takie fajne z regulacja prądu i napięcia, jeśli aku 220Ah to ograniczenia prądu raczej nie trzeba, tylko napięcie ustawić na 13.8V i samo się ładuje. Do tego przekaźnik podnapięciowy (ogranicznik rozładowania aku) i wszystko będzie śmigało.
Mam u siebie 1050Wp, przez pewien czas miałem podpięte to przez inverter ongrid ale zmienili mi licznik i już się to nie opłaca, próbuje wykorzystać to na własne potrzeby, np oświetlenie (potrafi się uzbierać kilkaset W i to LED), awaryjne zasilanie do pieca CO, a ostatnio też awaryjna pompka do hydroforu.
Mam u siebie 1050Wp, przez pewien czas miałem podpięte to przez inverter ongrid ale zmienili mi licznik i już się to nie opłaca, próbuje wykorzystać to na własne potrzeby, np oświetlenie (potrafi się uzbierać kilkaset W i to LED), awaryjne zasilanie do pieca CO, a ostatnio też awaryjna pompka do hydroforu.
-
Stopa zwrotu z instalacji fotowoltaicznej zależy od wielu czynników, takich jak lokalizacja, wielkość instalacji, oraz zużycie energii. Zazwyczaj zwrot z inwestycji następuje po 6-10 latach, ale jeśli połączysz fotowoltaikę z pompami ciepła, możesz jeszcze bardziej zwiększyć efektywność systemu. Pompy ciepła, zasilane energią z fotowoltaiki, mogą znacznie obniżyć koszty ogrzewania domu, co w dłuższej perspektywie sprawia, że cała inwestycja staje się bardziej opłacalna - mi na przykład całość zwróciła się po niecałych 5 latach. Chociaż początkowe koszty mogą być wyższe, to oszczędności na rachunkach mogą to szybko zrekompensować.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 wrz 2024, 09:45 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
To gruuuubo poszło, kolega chce zasilić oświetlenie i mały telewizorek. A Ty mu z pompami ciepła i stopą zwrotu wywaliłeś
Słyszałem pozytywne opinie o zestawach Juli, całkiem niedrogo i podobno się sprawdzają w takich minimalistycznych instalacjach.
Co prawda regulator bez szału, panel pewnie też, ale cóż jaka kasa takie i wymagania.
Słyszałem pozytywne opinie o zestawach Juli, całkiem niedrogo i podobno się sprawdzają w takich minimalistycznych instalacjach.
Co prawda regulator bez szału, panel pewnie też, ale cóż jaka kasa takie i wymagania.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Waldek, może tu coś doradzą i zaproponują: https://voltpolska.pl/fotowoltaika/
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Brzmi to jakby ChatGPT pisał wypracowanieBrockKennedy pisze: ↑wtorek, 3 wrz 2024, 09:29 Stopa zwrotu z instalacji fotowoltaicznej zależy od wielu czynników, takich jak ...to oszczędności na rachunkach mogą to szybko zrekompensować.
-
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Możesz poszukać na olx używanych paneli - straty mocy związane z ich wiekiem nie są duże a za zaoszczędzoną kasę możesz kupić więcej i np. zrobić drugi układ wschód-zachód (popularny motyw ze względu na spadające ceny, nawet na płotach montują niektórzy).
Nie wiem czy warto bawić się w przetwornice step-down - na x-kom za 120 PLN masz regulator MPPT z monitoringiem na bluetooth i max napięciem wejściowym 50V.
Nie ładujecie akumulatorów z agregatu tylko gdzieś te targacie do ładowania?
Nie wiem czy warto bawić się w przetwornice step-down - na x-kom za 120 PLN masz regulator MPPT z monitoringiem na bluetooth i max napięciem wejściowym 50V.
Nie ładujecie akumulatorów z agregatu tylko gdzieś te targacie do ładowania?