Filtracja zalewów ziołowych

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Artur Ng
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 17:15
Podziękował: 1 raz

Post autor: Artur Ng »

Szanowni Forumowicze! :)
Robię różne zalewy na ziołach - smakują ciekawie, cały czas próbuję nowych.
Każdy z nich ma jednak kolor różny, często słomkowy, ciemno słomkowy itd.
Do brzegu Pytanie:
Jak można i czy można je odliltrować aby uzyskać w miarę bezbarwną ciecz, zminimalizować kolor ale bez utraty smaku i zapachu?
Myślałem o filtrowaniu przez węgiel ale to chyba pozbawi zalew smaku, zapachu nie tylko koloru...
Docelowo chcę też uzyskać wybrane kolory tych nalewów np zielony z mięty. Ale z mieszanek nie udaje się...

Nie mam możliwości destylacji - pewnie to by pomogło.
Czy są Wam znane sposoby na oczyszczanie koloru?

Dzięki za pomoc!

prodwin
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Filtracja zalewów ziołowych

Post autor: prodwin »

Przez węgiel nie polecam. Próbowałem tak zrobić z nalewką typu Jagermeister, która wyszła kiepska, i z koloru ciemno brązowego zrobiła się jasno brązowa tracąc przy tym połowę smaku i aromatu więc już w ogóle była niepijalna :)
Destylacja byłaby najlepsza, jak np. przy produkcji Alaszu, Ginu czy Absyntu. Ten ostatni koloryzuje się na zielono m.in. za pomocą hyzopu, melisy, mięty, przetacznika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”