Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
misiek132435
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 23:33
Podziękował: 1 raz

Post autor: misiek132435 »

Witam serdecznie.
Imam się z zamiarem nastawienia pierwszego nastawu na drożdżach TURBO (myślę że kwestia wyboru marki/producenta ma w tej chwili najmniejsze znaczenie.
Pytanie jest następujące, jak już można domyśleć się po temacie.
Czy filtr z węgla aktywnego, wspomożony filtrem do okapów jest w stanie spełnić swoją funkcję jako neutralizator zapachu wychodzącego z pojemnika fermentacyjnego?
Od razu mówię że nie mam możliwości wypuszczenia wężyka za okno na daną chwilę, chyba że wyżej omawiany filtr naprawdę spełni swoją role i zapach będzie znośnie przefiltrowany.
Z radością przeczytał bym opis własnych doświadczeń oraz zdjęć odnośnie takowych filtrów oraz ich wydajności w stosunku do ilości nastawu.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: szeyker89 »

Nie wiem czy to się sprawdza ponieważ sam nie testowałem... Z naczynia fermentacyjnego przeprowadź szlaufik do jakiegoś naczynia z wodą... Woda powinna trochę zagłuszyć niechciany zapach... A co do twojego pomysłu to nie pomogę...
Pozdrawiam szeyker89
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: Wald »

Skąd przekonanie, że taki filtr będzie potrzebny? Najpierw nastaw i sprawdź czy zapach w domu będzie przeszkadzał. Dodatkowo nie bardzo wiem, jak chcesz to rozwiązać technicznie. O rurkach i wężykach zapomnij. Zbyt dużo gazu uwalnia się z nastawu i nie należy go niczym ograniczać. Producenci zestawów TURBO przestrzegają przed takimi pomysłami, jedynie osłania się gazą przed muszkami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: lesgo58 »

Dziwne...bo u mnie jak przez przypadek trzymałem w domu fermentator to czułem czasami tylko zapaszek jakby wytrawnego białego wina. Bez żadnych obcych zapaszków. Było to nawet miłe - jak mawia moja żona - " pachniało wielkim światem" - gdzie na porządku dziennym jest zajadanie kawioru popijanego szampanem... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: radius »

@misiek132435, nie wszystkie drożdże Turbo wydzielają wokół siebie bardzo "aromatyczne" zapachy. Tak, jak napisał lesgo58, z niektórych nastawów unosi się tylko lekko "winny" zapach.
Polecam ci drożdże typu Czarownica lum Moskva Style wypróbowane przeze mnie osobiście.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: lesgo58 »

Ja z kolei ostatnio przez przypadek spróbowałem tych drożdży.
To są turbo, ale ich praca nie jest szaleńcza jak innych turbo - mimo iż fermentują w krótkim czasie - podobnie jak inne turbo.
Zaskoczył mnie też miły zapach nastawu.
Jakby go wlać do butli i dopełnić dawką CO2 - to mógłby od biedy uchodzić za "szampana". :D
A już na pewno biłby na głowę Sawietskoje igristoje. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
misiek132435
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 23:33
Podziękował: 1 raz
Re: Filtr węglowy na ujście z fermentatora, czy ktoś praktykował?

Post autor: misiek132435 »

Dziękuję za odpowiedzi.
W każdym razie akurat mam dostęp do materiałów na takowy filtr, więc mam nadzieję że niedługo podzielę się spostrzeżeniami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”