FERMICRU VR5 słabo namnożone?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Odświeżę temat, ruszyło, popracowało weekend i zdechło, z braku czasu dopiero dziś zlałem wino już nawet spisując je na wylanie do kibla. Winko jest wytrawne a więc zjadło te 5 kg cukru, smakowo ok 12%, całkiem dobre, brakuje cukru, puste nie jest ale dosłodzone będzie pełniejsze, dodałem z 300 g do balonu i delikatnie zlałem aby nie utlenić, mam tylko problem jak zapewnić identyczny poziom blg na dole baniaka i przy szyjce przy zlewaniu wina w 2019r bez ryzyka natlenienia wina.
Prawdopodobnie pokrywa fermentatora miała nie szczelności, otwór fabryczny jest ciutkę za duży w stosunku do uszczelki, zawsze to uszczelniam, zazwyczaj fermentacja jest burzliwa i od razu widać nieszczelności, ważne że się udało :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”