Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.

Autor tematu
agresst
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 24 mar 2014, 21:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Fermentator stożkowy do klarowania

Postautor: agresst » niedziela, 11 wrz 2016, 20:09

Witam,
Od pewnego czasu zastanawiam się jak ułatwić i usprawnić proces klarowania nastawu. Na tą chwilę nastawiam w beczce 200 l po przepracowaniu przelewam do beczek 100 l i dodaje bentonitu. Wszelakie spuszczanie wężami czy pompkami do mnie nie przemawia. Wymyśliłem że wykonam zbiornik coś na wzór https://destylacja.com/pl_PL/p/Fermentator-stozkowy-100L/2007
na dnie tego zbiornika będzie zawór do spuszczania drożdży, natomiast na pewnej wysokości (tak aby pojemnosc zbiornika powyżej odpowiadała objętości kega) umieszczę kolejny który pozwoli na sprawne spuszczanie klarownego nastawu. Stosował ktoś z was podobne rozwiązanie?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
600
Posty: 601
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Fermentator stożkowy do klarowania

Postautor: defacto » sobota, 26 sie 2017, 06:30

Ciekawe.
Po zakończeniu fermentacji, drożdżowe truchło opada na dno i znajduje się w stożku. Wtedy wystarczy odkręcić zawór i spuścić to w kanał, pozostawiając klarowny nastaw.
Odpowiadając na pytanko- nie stosowałem, gdyż po raz pierwszy spotykam się z takim zbiornikiem. Myślę, że piwowarzy mieliby z tego pożytek, ale "cukrownicy" też- tak sądzę.
Biorąc pod uwagę datę tego postu, zapewne coś już tam zmajstrowałeś.
Pochwalisz się ?
Pozdrówa :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


rastro
800
Posty: 813
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Fermentator stożkowy do klarowania

Postautor: rastro » niedziela, 27 sie 2017, 08:18

Gdzieś jest wątek chyba na piwo.org na temat takiego fermentatora. O ile dobrze pamiętam to chyba jest sens stożka przy zbiornikach > 100l i z tym osiadaniem drożdży w stożku też nie jest tak różowo bo one lubią osiadać na ścianach w stożkowej części i nie koniecznie lubią się osuwać na samo dno. Koledzy tam coś pisali o ostukiwaniu zbiornika żeby drożdżaki spadły na samo dno. Ale to trzeba by poszukać właśnie tam bo mogłem coś niecoś pokręcić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

defacto
600
Posty: 601
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Fermentator stożkowy do klarowania

Postautor: defacto » niedziela, 27 sie 2017, 08:43

Zgadzam się z faktem "przyklejania" się osadu na ściankach zbiornika, gdyż już niejednokrotnie, nastaw wyglądający na bajecznie sklarowany, potrafił podczas kolejnego zlewania "pociągnąć" za sobą drożdżową "mgiełkę".
Pomimo to, w żaden sposób nie psuje to smaku towaru, zwłaszcza, gdy psotyfikuje się dwukrotnie. :D
Pozdrówa
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Fermentator stożkowy do klarowania

Postautor: redhot » czwartek, 9 lis 2017, 21:39

Szukam użytkowników femrntorów stozkowych. Palnuję kupic sobie taki fermtor plastikowy:

http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245005

Czy ktoś ma i uzywa? Cena atrakcyjna w porównaniu do stalowych odpowiedników ale jak z jakością? Czy plastik się rysuje w środku? Jak ze szczelnością zaworów?


Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości